• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Muammer Sun müzik bölümü öğrencileriyle buluştu

Muammer Sun müzik bölümü öğrencileriyle buluştu
Anadolu Üniversitesi'nin genç müzisyenleri Türk müziğinin duayen ismi Muammer Sun ile bir araya geldi.

Anadolu Üniversitesi'nin genç müzisyenleri Türk müziğinin duayen ismi Muammer Sun ile bir araya geldi.

Türk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Muammer Sun, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü öğrencileri ile buluştu. Usta sanatçı Sun, deneyimlerini genç müzisyenlere aktardı. Ünlü besteci konuşmasına 19 Mayıs Marşı'nın ortaya çıkış hikayesini anlatarak başladı. Muammer Sun 1969 yılında bir kadının kendisine gelerek, "Ben Samsun'da edebiyat öğretmeniyim. Sizin bir sürü besteniz var ama 19 Mayıs'la ilgili hiç yok. Bunun için bir müzik yazar mısınız?" dediğini ve bu sorunun ardından marşı yazmaya karar verdiğini söyledi. Marşın ilk icrasının 1969 yılında olduğunu ifade eden Sun, "50'nci yılda yazdım, 100'üncü yılda dinleyeceğiz" dedi.

"Bir hedefiniz, örnek aldığınız birisi ve inancınız olsun"

Kendisini dinleyen öğrencilere deneyimlerini aktaran Sun, müzik hayatlarıyla ilgili dikkat etmeleri gereken noktalara değindi. Zor koşullarda yetiştiğini ifade eden Sun, "Hocalarım vardı elbette ama isteğim olmasa buralarda olamazdım. Müzik aletim olmadığı için notaları parmaklarımla öğrenirdim. Daha sonra Askeri Mızıka Okulundaki ağabeylerin aletlerini taşırken kendi kendime denemeler yapardım. Bir hafta sonu musiki nazariyatını okuyup bitirdim ve bir daha hiç çalışmadım. Çünkü besteci olmayı kafaya koymuştum. Bir hedefiniz, örnek aldığınız birisi ve inancınız olsun. Benim örnek aldığım kişi Adnan Saygun'du. Hedefiniz olursa hayatta karşınıza ne çıkarsa çıksın sizi yolunuzdan alıkoyamaz. Kendinizi dinleyin ve hedefinizi belirleyin. İdealiniz yoksa, işinizi severek aşkla yapmıyorsanız bırakın o işi. Ayrıca bizim işimizde üslup ve incelik çok önemli. Sadece nota açıp şarkı söylemiyoruz. Eserin ruhunu yakalamalıyız. Karşılaştığınız engelleri aşmasını bilin" ifadelerini kullandı.

Son olarak Türkiye'de ki besteci eğitiminin önemine dikkat çeken Sun, 82 milyonun müzik ihtiyacını karşılayabilmek için daha çok besteciye ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için de okullarda daha fazla kompozisyon bölümü açılması gerektiği ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim