• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Mistura rejim temsilcisiyle görüşüyor

Mistura rejim temsilcisiyle görüşüyor
Cenevre'deki Suriye görüşmelerine rejim adına katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi.

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine rejim adına katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi.

Caferi, İsviçre'nin Cenevre kentinde, BM Cenevre Ofisi'ndeki görüşme öncesinde basına herhangi bir açıklama yapmadan toplantısının gerçekleştirileceği salona geçti.

De Mistura'nın rejim ve muhaliflerle ayrı ayrı yaptığı ön görüşmelerle 29 Ocak'ta başlayan Suriye barış görüşmelerinde, dün muhaliflerle de Mistura arasında ilk kez BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleşen görüşme ile resmen başlayan müzakerelerin ardından, beşinci günde Caferi ile Mistura arasındaki görüşme başladı.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Cenevre'deki Suriye görüşmelerine resmen başlamak için ön şartların yerine getirilmesini talep ederken, de Mistura, dün "Suriyeli muhaliflerin BM'ye gelmesiyle Cenevre'deki görüşmelere resmen başladık" ifadesini kullanmıştı.

De Mistura ile dün yapılan görüşme sonrasında MYK sözcülerinden Salim el-Muslat, Cenevre'ye Suriye halkının acılarını bitirmek için geldiklerini belirterek, "Kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve Rusya'nın hava saldırılarını durdurması bizim için son derece önemli" şeklinde konuşmuştu.

Muhaliflerin talebi 

MYK, görüşmelerde yer almak için kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması, insani yardımların ulaştırılması ve Rus hava saldırılarının durdurulmasını talep ediyor.

Görüşmelerin gündemini geçen yıl 14 Kasım'da Viyana'da belirlenen ve 18 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesi oluşturuyor.

Buna göre, Suriyelilerin öncülüğünde ilk 6 ay içinde yani hazirana kadar tarafların müzakereleri sonuçlandırıp geçiş hükümeti kurması, bu sırada sahada ateşkes sağlanması öngörülüyor. Ardından 12 ay içinde yeni anayasa hazırlanması ve adil bir seçim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Suriye'de Mart 2011'deki halk hareketlerine rejimin şiddet kullanarak yanıt vermesi üzerine başlayan iç savaşta şimdiye kadar 250 binden fazla Suriyeli hayatını kaybederken, 4,5 milyondan fazla kişi de sığınmacı konumuna düştü.

Suriye'de beşinci yılına giren iç savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayımlanan Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını, tarafların karşılıklı rızasıyla oluşturulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım gönderilebilmesini, tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyordu.

İlk girişimin ardından 22 Ocak 2014'te düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim