• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Mısır'da 'şeriat' kelimesi geçen yasaya iptal

Mısır Anayasasını Değiştirme Hukuk Komisyonu, askıya alınan 2012 anayasasının, aralarında 2'inci maddesindeki "Şeriat" kelimesini açıklayan 219'uncu maddesinin de bulunduğu toplam 32 maddeyi iptal etti
Basında "Uzmanlar Komisyonu" olarak bilinen Mısır Anayasasını Değiştirme Hukuk Komisyonu, Mısır ordusunun 3 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe sonrası askıya alınan 2012 anayasasının, aralarında 2'inci maddesindeki "Şeriat" kelimesini açıklayan 219'uncu maddesinin de bulunduğu toplam 32 maddesini iptal etti.
 
Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre komisyon, 2012 anayasasındaki bazı maddeleri iptal ederken, devletin dininin İslam, resmi dilinin ise Arapça olduğunu belirten 2'nci madde ile yasamanın ana kaynağının İslam Şeriatı olduğunu belirten 3'üncü maddelerine benzer önemli maddeleri olduğu gibi bıraktı.
 
Mısır anayasasının 2'nci maddesinde yer alan "Şeriat" kelimesinin maksadını açıklayan ve ilga edilen 219'uncu maddesinde, "İslam Şeriatı" teriminin, "İslam'ın külli delilleri, fıkıh ile usul-i fıkıh kaideleri ve Ehl-i Sünnet mezheplerince muteber sayılan kaynaklarını kapsadığı" belirtiliyordu.
 
Anayasanın ilga edilen maddeleri arasında yer alan 44'üncü maddesi ise peygamberlere hakaret edilmesini yasaklarken, 102'nci maddesi, Temsilciler Meclisi ile Şura Meclisi üyelerinin hiçbirinin, Anayasa Yüksek Mahkemesi'nden görüş almadan hiçbir kanun tasarısını onaylayamayacağını içeriyordu.
 
Parlamentonun alt kanadı olan Şura Meclisi ile ilgili 102'nci maddesinin yanı sıra 103, 107, 128, 129, 130, 131, 140 ve 230'uncu maddelerinin de iptal edildiği bildirildi.
 
Öte yandan konuyla ilgili ilk tepkiyi veren El-Cemaatu'l-İslamiyye, anayasanın söz konusu maddelerinin iptalinin, anayasadaki İslam kimliğini daraltmayı hedeflediğini savundu.
 
El-Cemaatu'l-İslamiyye, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır ordusu tarafından gerçekleştirilen darbenin İslam kimliği ile Şeriatına karşı yapıldığını ifade ederek, darbenin, "eski rejimin simge kişileri ile baskıcı sistemini geri getirdiğini" kaydetti.
 
Açıklamada, Mısır halkının çoğunun eski rejimin yeniden dönmesine izin vermeyeceği gibi İslam kimliği ile şeriatıyla oynanmasına da müsaade etmeyeceği vurgulandı.
 
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 3 Temmuz'da yönetime el koyan ordunun belirlediği yol haritası gereği yeni anayasanın yazımı için 10 hukukçunun bulunduğu bir komisyon oluşturulmasına karar vermişti. 
 
Söz konusu komisyon tarafından oluşturulan anayasa taslağının, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere Mansur'a teslim edileceği ve tüm aşamaların ardından yeni anayasa için referandum yapılacağı açıklanmıştı.
 
Mansur'un Mısır ordusu tarafından geçici Cumhurbaşkanı seçilmesiyle başlayan 9 aylık geçiş sürecinin ilk aşaması sayılan anayasa değişikliğinin ardından parlamento, daha sonra ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması bekleniyor.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim