• BIST 9524.59
  • Altın 2492.245
  • Dolar 32.5542
  • Euro 34.6939
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Menemen Belediyesi AKP’ye geçti

Menemen Belediyesi AKP’ye geçti
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un görevden alınmasının ardından CHP'li Deniz Karakurt kura ile belediye başkan vekili olmuştu. AKP'nin itirazı sonrası tekrarlanan kurada bu kez AKP'li Aydın Pehlivan yeni başkan vekili oldu.

Serdar Aksoy'un yolsuzluk operasyonu sonucu 11 kişiyle birlikte tutuklanması ve açığa alınmasının ardından Menemen Belediye Meclisi'nde yapılan başkan vekili seçimi 45 gün sonra sonuçlandı. 1 Aralık 2020'deki kura çekiminden sonra itirazlar, gerginlikler, protestolarla geçen haftaların ardından meclis bugün saat 14:00'te olağanüstü toplandı.

Bu kez salt çoğunluk aranmadı. İzmir Valiliği'nin yargı sürecini beklemeden kura çekimi yapılmasını kararlaştırdığı meclise Cumhur İttifakı tam kadro katılırken, boykot eden Millet İttifakı'ndan sadece Deniz Karakurt, Ali Yılmaz ve Mehmet Karabiniş katıldı.

Kura çekiminde bu defa siyah renkli torba kullanıldı. Adayların isimleri A4 kağıdına yazılarak torbanın içine atıldı. Vali Yardımcısı Hulusi Doğan gömleğinin kollarını sıvayarak torbadan bir kağıt seçti. Kuradan Aydın Pehlivan'ın adı çıktı ve böylece Menemen Belediyesi yönetimi CHP'den AKP'ye geçti.

NE OLMUŞTU?

* Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 18 Kasım 2020 tarihinde kesin ihraç istemiyle CHP Disiplin Kurulu'na sevk edildikten iki gün sonra partisinden istifa etti. 23 Kasım 2020 günü Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen operasyon sonucunda Serdar Aksoy zimmet ve irtikap suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aksoy İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırıldı.

* Menemen Belediye Meclisi başkan vekili seçimi için 1 Aralık 2020'de toplandı. CHP ve İYİ Parti üyelerinden oluşan Millet İttifakı Deniz Karakurt'u, AKP ve MHP üyelerinden oluşan Cumhur İttifakı Aydın Pehlivan'ı aday gösterdi. 15 CHP'li, 10 AKP'li, 3 İYİ Partili, 2 MHP'li ve 1 bağımsız olmak üzere 31 üyesi olan Menemen Belediye Meclisi'nde sandık kuruldu. Millet İttifakı'nın fire vermesi üzerine dördüncü tura kalan çekişmeli seçim beraberlikle sonuçlandı. Bu durumda kura çekimine gidildi. Kuradan Deniz Karakurt'un adı çıktı.

* AKP'li Aydın Pehlivan, kura çekiminin içi görünmeyen torba yerine cam sandıkta yapılmasının usule aykırı olduğu iddiasıyla İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulundu, seçimin yenilenmesini talep etti. Fakat, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeden kura çekiminin tekrarlanması kararını aldı.

* Millet İttifakı üyeleri kura çekiminin yapılacağı 4 Ocak 2021'deki meclis toplantısına katılmayarak boykot etti. Salt çoğunluğun sağlanamadığı meclis toplantısı 7 Ocak'a ertelendi. Bu toplantıda CHP kura çekiminin gündemden çıkarılmasını istedi ve önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Kura 12 Ocak'a ertelendi. Millet İttifakı üyelerinin protestosu sonucu yine salt çoğunluk sağlanamadı.

* Görevlendirilen İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, olağanüstü toplantının 13 Ocak'ta yapılacağını ve üye sayısının 4'te 1 oranında katılım halinde kura çekiminin gerçekleşeceğini bildirdi. 13 Ocak 2021'deki meclis toplantısında Cumhur İttifakı tam kadro yerini alırken, Millet İttifakı'ndan sadece Deniz Karakurt, Ali Yılmaz ve Mehmet Karabiniş katıldı. Kura çekiminde bu defa siyah renkli torba kullanıldı. Adayların isimleri A4 kağıdına yazılarak torbanın içine atıldı. Vali Yardımcısı Hulusi Doğan gömleğinin kollarını sıvayarak torbadan bir kağıt seçti. Kuradan Aydın Pehlivan'ın adı çıktı ve böylece Menemen Belediyesi yönetimi CHP'den AKP'ye geçti.

* Yargı safahatı ise devam ediyor. İzmir Bölge İdare Mahkemesi eğer AKP'nin itirazını reddederse ve 1 Aralık 2020'de Deniz Karakurt'un kazandığı seçimi onaylarsa ortaya nasıl bir tablo çıkacağı merak ediliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim