• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Mehmet Şimşek'ten binlerce vatandaşa müjde

Mehmet Şimşek'ten binlerce vatandaşa müjde
Maliye Bakanı Şimşek, yeni yapılan KDV mevzuatıyla ilgili halk arasında ‘kara liste' olarak adlandırılan, sahte belge düzenleyen veya kullananların yer aldığı ‘özel esaslar' uygulamasını yeni baştan düzenlediklerini açıkladı.

KDV mevzuatı konusunda yapılan değişiklikleri anlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar 56 kanun değişikliği, 91 bakanlar kurulu kararı ve 65 sirküler değişikliği yapıldığını, ayrıca 123 tebliğ yayımlandığını belirtti. Şimşek, sistemi sade ve anlaşılır getirmek için tüm düzenlemeleri tek tebliğde topladıklarını ifade etti.

Şimşek, yeni tebliğle halk arasında ‘kara liste' olarak adlandırılan, sahte belge düzenleyen veya kullananların yer aldığı ‘özel esaslar' uygulamasını yeni baştan düzenlediklerini, özel esaslara alınmadan önce mükelleflere kullandıkları belgelerin sahte olmadığını kanıtlama imkanı getirdiklerini anlattı. Şimşek, aynı fiili tekrar işlememek koşuluyla hakkında sahte belge düzenle raporu olanların 5 yıl, sahte belge düzenleme tespiti olanlar ile sahte belge kullanma raporu olanların 4 yıl, sahte belge kullanma tespiti olanların da 3 yıl sonra müracaatlarına gerek kalmaksızın özel esaslar kapsamından çıkacağını söyledi. Şimşek, bu uygulamayla halen kara listedeki 150 bin mükellefin özel esaslar kapsamından çıkacağını ifade etti.

DOSYAM KİMİN ÖNÜNDE

Şimşek, tebliğle mükelleflerin KDV iade taleplerini daha hızlı ve şeffaf şekilde yerine getireceklerini belirtti. Mayıs ayında Türkiye genelinde işlemeye başlayacak KDV iade takip sistemiyle mükelleflerin, dosyasının hangi aşamalardan geçtiğini, şu an hangi memurun masasında olduğunu, daha hangi aşamalardan geçeceğini görebileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, büyük mükelleflerin beş iş günü içerisinde KDV iadesini almalarına imkan sağlayan hızlandırılmış iade sisteminin kapsamının genişletileceğini, işçi sayısı koşulunun 350'den 250'ye indirileceğini, daha önce sadece imalat ya da ihracat yapanların yararlanabildiği indirimli teminat uygulaması sisteminden artık herkesin yararlanabileceğini, gerekli koşulları taşıyarak indirimli teminat sisteminden yararlananların KDV iadelerini yüzde 100 teminat yerine yüzde 4-8 oranında teminat göstererek alabileceklerini anlattı. Şimşek, KDV iadesini gerçekleştiren vergi dairelerinin performansını ölçeceklerini, hızlı ve etkin iade yapan personeli ödüllendireceklerini söyledi.

Ayrıca teblig ile tecil ve terkin uygulamasından yararlanacak imalatçıların kapsamı tarımsal üretimi de kapsayacak bir şeklide genişletildi. İlk defa tarımsal üretim yapanlar da tecil, terkin kapsamına alınmış oldu

"MİLLETİN PARASINI KAPTIRMAYIZ"

Şimşek, kara listeden çıkmanın kolaylaşmasıyla vergi iadesinde usulsüzlük risklerine dikkat çekilmesi üzerine, "Merak etmeyin, Maliye Bakanlığı olarak kolay kolay kimseye milletin parasını kaptırmayız" dedi. Türkiye'de KDV oranlarının Avrupa ülkelerine göre düşük olduğunu, iktidarları döneminde de bazı mal ve hizmetlerde vergi oranlarını düşürdüklerini belirten Şimşek, önümüzdeki dönemde KDV'de ne indirim ne de artırım düşünmediklerini söyledi. Şimşek, Hazine garantisine ilişkin yönetmelikle ilgili soruları, görev alanına girmediği ve gerekli açıklamayı Hazine'nin yapacağı gerekçesiyle; KPSS sınavının kaldırılacağı haberlerini de Bakanlar Kurulu'nda konuşulan konuların gizli olduğu gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim