• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Meclis Başkanı Kahraman’dan Liderlere Mektup

Meclis Başkanı Kahraman’dan Liderlere Mektup
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarını yürütecek Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması için parlamentoda grubu bulunan parti liderlerine...

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarını yürütecek Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması için parlamentoda grubu bulunan parti liderlerine mektup gönderecek.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa çalışmalarını yürütecek Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması için parlamentoda grubu bulunan partilerin liderlerine bir mektup göndererek, her partiden komisyon için üç üye isteyeceğini belirten Meclis Başkanı İsmail Kahraman, kurulacak komisyona kendisinin başkanlık yapacağını, komisyonun çalışma usul ve esaslarına komisyonun kendisinin karar vereceğini kaydetti. Bugünkü anayasanın toplumun ve devletin ihtiyaçlarına cevap vermediğinin ve yetersizliğinin ortak bir kanaat haline geldiğini kaydeden Kahraman, "Yeni bir anayasa yapılması hususunda genel bir mutabakat ve uzlaşma vardır. Yeni bir anayasa inşa etmeliyiz. Siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde bu ihtiyacı dile getirmiş, yeni bir anayasa düzenlemesine gideceklerini vaat etmişlerdir" dedi.

24. Dönemde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu ve çalışmalarından bahseden İsmail Kahraman, komisyonda görev yapanlara ve çalışmalara katkı sağlayanlara teşekkür etti. Kahraman, "Bu çalışmalardan azami ölçüde faydalanılacağı, kalınan noktadan devam edilerek zaman kaybının önleneceği tabidir" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun muhalefet partileri liderleri ile yaptığı görüşmelerde olumlu sonuçlar aldığını hatırlatan Kahraman, "Meclis'te grubu bulunan 4 parti genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Genel başkanlardan yeni bir uzlaşma komisyonu kurmamız, her partiden üç kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmek için yardım ve desteklerini beklemekteyim. Yeni bir anayasanın ortaya çıkmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Önceki uzlaşma komisyonunda olduğu gibi kurulacak olan komisyonun çalışma esaslarını düzenleyen bir metni ortaya koyacaklarının altını çizen Kahraman, "Komisyonun başkanlığını ben yapacağım. Kısa zamanda bitmesini istiyoruz tabi ama çalışma takvimini komisyonumuz belirleyecek" açıklamasında bulundu.

24. Dönemde kurulan uzlaşma komisyonunda önemli mesafeler alındığını belirten Kahraman, o dönemde yapılan çalışmalarda 172 maddenin ele alındığını, 60 maddede mutabık kalındığını söyledi. Kahraman, 24. Dönemde kurulan uzlaşma komisyonunda güzel bir neticenin ortaya çıktığını, bu dönemde kurulacak olan komisyonun çalışma esas ve usullerini, hangi yoldan gidileceğini, 60. maddeden mi devam edileceği yoksa baştan mı başlanacağına komisyonun karar vereceğini kaydetti. Uzlaşma komisyonunun nihai bir komisyon olmadığını da belirten Kahraman, ortaya çıkacak metnin yine Meclis Anayasa Komisyonu'nda ve Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğinin altını çizdi. "Bu parlamento yeni bir anayasa yapamaz" şeklindeki eleştirilere de cevap veren Kahraman, "Bence yeni bir anayasa çıkar. Bir kere bu anayasanın uygun olmadığını, gelişmeye mani olduğu, hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu ifade ediliyor. 17 kere değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş. Yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça. Bütün partileri beyannamelerinde bu ihtiyacı ortaya koymuşlar. Bir konsensüs sağlanacağına yürekten inanıyorum. Ben Meclis'in milletin hakimiyetini temsil eden yeni bir anayasa yapacağına inanıyorum. Bu dönemin böyle bir şerefi taşıyacağına inanıyorum" dedi.

Meclis İçtüzük çalışmaları için farklı bir komisyon kurulacağını ve o komisyon için de liderlere birer mektup göndereceğini kaydeden Kahraman, içtüzük çalışmalarını yapacak komisyon için partilerden birer üye isteyeceğini söyledi.

Türkiye'de başkanlık sistemi mi, yoksa parlamenter sistem mi olması gerektiği konusunda kendisinin de bir görüşü olduğunun altını çizen Kahraman, "İstikrarlı bir Türkiye istiyoruz" diyerek, dünyada uygulanan üç ana sistem olduğunu, bunların başkanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistemler olduğunu belirtti. Kahraman, "Hepsinde esas olan kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistem olması, bugünkü sistemin gözden geçirilerek toplumun da benimsediği bir yapı benim temennimdir. Benim ana özlemim, bugünkü sistem ile sıkıntılar çeken bir Türkiye'deyiz. Bu sistem elden geçirilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim