• BIST 9524.59
  • Altın 2490.463
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.7015
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Mandela'nın kulağından bronz tavşan çıktı

Güney Afrika’da geçen Aralık ayında hayatını kaybeden Nelson Mandela’nın heykelinde yer alan ‘bronz tavşan’ tartışma yarattı.
Güney Afrika’da geçen Aralık ayında hayatını kaybeden Nelson Mandela’nın heykelinde yer alan ‘bronz tavşan’ tartışma yarattı. Güney Afrika hükümeti, heykelde Mandela’nın kulağına yerleştirildiği görülen tavşan heykelciğin kaldırılması talimatını verdi. Heykeltıraşların ise, eseri çok kısa bir süre içinde bitirmek zorunda olduklarından ‘telaşla’ çalıştıklarını ve bu telaşı sembolize etmesi için heykelin kulağına ‘tavşan’ diktikleri söyleniyor.
 
 
Heykeltıraşların, tavşan figürünü seçmelerinin sebebinin de, Güney Afrika’nın resmi dilleri arasında yer alan Afrikanca’da ‘telaş’ kelimesinin aynı zamanda ‘tavşan’ anlamına da gelmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Nelson Mandela’nın dokuz metrelik bronz heykeli, Mandela’nın toprağa verilmesinden bir gün sonra 16 Aralık’ta sergilenmişti.
 
Heykel, başkent Pretoria’da hükümet binalarının bulunduğu yere dikildi. 'İmza attırmadılar diye yaptık'Mandela’nın heykeli, Güney Afrika liderinin ‘tüm ulusu kucakladığına’ işaret eden bir duruşundan esinlenilerek yaratılmış. 
 
Güney Afrika Sanat ve Kültür Bakanlığı sözcüsü Mogomotsi Mogodiri, heykeltıraşların Mandela’nın sağ kulağına yerleştirdikleri tavşan heykelciğinin yarattığı sorundan dolayı hükümetten özür dilediklerini söyledi.
 
Mogodiri, “Tavşanın ne zaman kaldırılacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Hükümet, heykelin saygınlığını yeniden kazanması için tavşanın mümkün en kısa sürede kaldırılmasını istiyor” dedi. Güney Afrika gazetesi Beeld’in haberine göre heykeltıraşlar Andre Prinsloo ve Ruhan Janse van Vuuren, hükümetin Mandela’nın heykeldeki kıyafetlerine imzalarını kazımalarına izin vermediği için tavşan yerleştirdiklerini söyledi. Heykeltıraşlar, tavşan heykelciğinin aynı zaman ne kadar dar bir zamanda çalışmak zorunda kaldıklarına da işaret ettiğini belirtiyor. Gazetenin aktardığına göre Prinsloo, “Zaman meselesi önemliydi ve çok ağır çalıştığımız zamanlar oldu” dedi. Prinsloo, “küçük sembolün” kulağa gizlendiğini söyleyip heykelden herhangi bir parçayı eksiltmediklerini ifade etti.
 
Heykeltıraş Prinsloo şöyle devam etti:
 
“Görebilmek için çok uzun odaklı merceğe veya dürbüne ihtiyacınız var… Kalıba şekil verilirken birçok kişi heykeli yakından gördü ama kimse fark etmedi.” Nelson Mandela, akciğer enfeksiyonu rahatsızlığı nedeniyle 5 Aralık’ta hayatını kaybetmişti.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim