• BIST 9530.47
  • Altın 2476.557
  • Dolar 32.4225
  • Euro 34.7083
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Maliye Bakanı Şimşek ile ilgili çarpıcı atama iddiası

Maliye Bakanı Şimşek ile ilgili çarpıcı atama iddiası
Vergi incelemesinden ağabeyini muaf tuttuğu iddia edilen Maliye Bakanı Şimşek’in, yakın akrabaları ve sınıf arkadaşlarını da Maliye’ye bağlı kurumlarda yönetici yaptığı iddia edildi.

Ekonominin kritik kurumlarının başında gelen Maliye Bakanlığı , “eş-dost” atamaları ile çalkalanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ’in, özellikle atamalarda eş ve arkadaş çevresini tercih etmesi, Maliye’de büyük rahatsızlığa yol açtı. Örneğin, ağabeyinin damadı olan Aydın Akyürek’in öğretmenlikten bir buçuk yıl içinde, milyonlarca liralık satışı bulunan Devlet Malzeme Ofisi’nin İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne getirilmesi Maliye’deki atama geleneklerini alt üst etti.

 

 



ÖĞRETMENLER VERGİ MÜFETTİŞİ OLARAK ATANMAYA BAŞLADI

Maliye Bakanlığı, ekonominin TSK’sı olarak biliniyor. Tüm atamalar, TSK’da olduğu gibi belirli kıdeme ve tecrübeye göre yapılıyor. Örneğin, 10 yıllık tecrübesi olmayan veya kurumda çalışmayan kişilerin Maliye’de bir yere atanması söz konusu olmuyordu. Ancak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döneminde yapılan düzenlemelerle kariyer meslek olarak bilinen Maliye Bakanlığı, torpilli atamaların da merkezi haline geldi. Yapılan düzenlemelerle birlikte, öğretmenler vergi müfettişi olarak atanmaya başladı.

Öğretmenlerle ilgili en ilginç atama ise Maliye Bakanı Şimşek’in, DMO’ya yaptığı atama ile gerçekleşti. Şimşek Ailesi’nin çiçeği burnunda damadı olan Aydın Akyürek’in öğretmenlikten jet hızıyla DMO Bölge Müdürlüğü’ne yükseldi. Yaklaşık bir buçuk yıl önce Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü’nde memur olarak işe başlayan Akyürek, kısa süre içinde Ankara Bölge Müdürlüğü’nde görev yaptı. Ardından Diyarbakır Müdürü, son olarak da en çok satış işleminin yapıldığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne atandı. Damadın jet yükselişi Maliye Bakanı Şimşek’in dürüst imajına da gölge düşürdü.

REFERANS BATMAN’DAN

Yine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, DMO’daki diğer atamalarda da okul ve arkadaş çevresini tercih etmesi dikkatlerden kaçmadı. Örneğin DMO’Da üst düzey görevlerde bulunan, Şeref Candan, Murat Alan, Abdulhaluk Sevgili’nin de Şimşek’in aile veya Batman çevresinden olması dikkat çekti. Maliye Bakanlığı içinde, DMO’da üst düzey göreve atanan Ekrem Candan’ın ile Abdulhaluk Sevgili’nin okul arkadaşlığı, Murat Alan’ın ise ağabeyi Bülent Alan ile Bakan Şimşek’in arkadaşlığı bulunduğu konuşuluyor.

İKİ YILLIK DANIŞMANI GELİR’İN BAŞINA

Şimşek, ilginç atamalarından birisini de Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’ne yaptı. Şimşek iki yıl önce IMF’den ithal ettiği danışmanı Burcu Aydın’ı, Gelir Politikaları Genel Müdür Yardımcılığı’na atadı. Yaklaşık bir ay önce yapılan atama, Maliye Bakanlığı içinde büyük bir şaşkınlığa yol açtı. Çünkü, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’ne verginin üst kurulu olarak biliniyor. Ve bu kuruma vergi mevzuatına hakim kişilerin atanması öngörülüyordu. Bu kural Burcu Aydın ile yıkılmış oldu.

SINAVLAR YENİDEN İNCELENMELİ

Bakanlık içinde, inceleme yapılacak şirketlerin, “İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya bağlı olarak çalışıyor” esprisi yapılan ve bir dönem 220 bin dolarlık saat takan Maliye Müsteşarı Naci Ağbal ile Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk ve VDK Başkanı Hüseyin Karakum’un belirlediği öne sürüldü. Tasfiye edilen Maliye Teftiş Kurulu’nda görev yapan Maliye müfettişleri, 1989 ve 1996 yılında yapılan Maliye Müfettişi Yardımcısı Alım Sınavı kağıtlarının yeniden okunması gerektiğini iddia ettiler.

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim