• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem
Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Kalecik Mahallesi sakinleri, elektrik tellerinin rüzgarlı havalarda birbirine çarparak kesintiye yol açmasını önlemek için...

Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Kalecik Mahallesi sakinleri, elektrik tellerinin rüzgarlı havalarda birbirine çarparak kesintiye yol açmasını önlemek için ilginç ve tehlikeli yöntemlere başvurdu.

Kalecik Mahallesi Küme Evler bölgesinde oturan vatandaşlar, enerji nakil tellerinin rüzgarlı havada birbirine çarpmasını önlemek için birbirinden ayıracak ilginç yöntemlere başvuruyor. Vatandaşlar ip ve tenekelerle elektrik tellerini birbirinden ayırmaya çalışıyor. Son zamanlarda mahallede yaşadıkları sıkıntılardan dolayı bunalan vatandaşlar, kış gelmeden sıkıntılarının giderilmesini istiyor. Kent merkezine yakın bir bölgede yaşamalarına rağmen birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını belirten mahalleli; başta elektrik olmak üzere, altyapı ve yol sıkıntılarının giderilmesini istiyor.

Tehlikeli olmasına rağmen rüzgarlı havada elektrik kesintilerini önlemek amacıyla böyle bir yöntem kullandıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Ahmet Yılmaz, "Yolumuz, suyumuz yok. Elektriklerimiz sıkıntılı. Defalarca gittik, ancak hiçbir netice alamadık. Hafif bir rüzgar estiği zaman elektriklerimiz gidiyor. Günlerce bize elektrik verilmiyor. Kendimizce ip bağlayarak, taş destekli tellerin birbirine değmesini önledik. Bu da çok tehlikeli bir durumdur. Ölümle karşı karşıyayız. Biz elektrikten ne anlarız? Teller birbirine çarpınca ateş meydana geliyor. Sık sık elektrikler gidiyor. Bu yöntem de elektriklerin gitmesini engelliyor" dedi.

"Dağın başına hizmet yapılıyor, bize hizmet eden yok"

Elektrik sıkıntısıyla birlikte kış ayında yol sıkıntısı da yaşadıklarını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aşağıda bir kar yağdığı zaman evimizden çıkamıyoruz. Mahsur kalıyoruz. Buradan yakılan kömür külleriyle yolu külledikten sonra çıkabiliyoruz. Yoksa çıkma gibi bir imkanımız yok. Buradan yetkililere sesleniyorum. Kırsal bir yerde değiliz, bize baksınlar. Dağın başına hizmet yapılıyor, bize hizmet eden yok. Bizim suçumuz nedir? Biz de suçumuzu bilelim."

"Kış ayları için böyle bir alternatif ürettik"

İdris Kaval isimli vatandaş da, özellikle kış aylarında yol ve elektrik sıkıntısı çektiklerini belirtti. Kış aylarında elektrik tellerinin birbirine çarpmasını önlemek için böyle bir alternatif geliştirdiklerini ifade eden Kaval, "Mahalle olarak biz defalarca gerekli kurumlara gitmemize rağmen bir sonuç elde edemedik. Özellikle kış ayları için böyle bir alternatif ürettik. Kışın hafif bir rüzgarla tellerin birbirine temas etmesi sonucu enerjisiz kalıyoruz. Kış aylarında bir iki gün elektriksiz kaldığımız zamanlar oluyor. Elektrik tellerinin birbirine çarpması sunucu trafoda maddi hasarlar meydana geliyor. Bizler de teller birbirine çarpmasın diye iple birbirinden ayırmışız. Teller belli bir süreden sonra enerji kaldırmıyor ve telleri en zayıf yerinden koparıyor. Kopan telleri değiştirmek yerine yamalar yapılıyor. 50 metrelik tellerde 7-8 yama yapılmış" diye konuştu.

Şehrin ortasında köy hayatı yaşadıklarını dile getiren Esmanur Aydın isimli vatandaş ise "Elektriğimizde sorunlar var. Çok gidip-gelmeler oluyor. Su ve yol sıkıntımız var. Okul ve sağlık ocakları yok. Burayı köy görüyorlar. Şehrin ortasında köy gibi yaşıyoruz. Elektrik, yol ve su için de her kuruma başvurduk. Ancak hiçbir icraat göremedik" şeklinde konuştu.

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu bölgede ekiplerin bakım-onarım çalışmalarına başladığı ve mağduriyetin ivedilikle çözüleceği belirtildi.

Tuşba Belediyesinden yapılan açıklamada da bölgede imar sorunu olduğu ve yeni yapılacak yolun vatandaşın arsasına denk geldiği belirtilerek, arsa sahibiyle resmi yazışmaların devam ettiği bildirildi. Açıklamada, mahallede bir kısım yol iyileştirilmesi yapıldığı, şikayetlerin geldiği yola müdahale edilemediği ve çalışmaların yürütülmesi için arsanın terkinin beklendiği ifade edildi.

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem

Mahalleliden ilginç ve tehlikeli yöntem

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim