• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”
Macaristan Kültür Bakanı Laszlo Simon L, "Zigetvar'da Minare Yapılsın mı?" konferansının sonunda, "Zigetvar'da yeni ya da eski minarenin yapımına izin...

Macaristan Kültür Bakanı Laszlo Simon L, "Zigetvar'da Minare Yapılsın mı?" konferansının sonunda, "Zigetvar'da yeni ya da eski minarenin yapımına izin vermiyoruz" açıklamasında bulundu.

Macaristan'da bulunan Budin Kalesi'nde "Zigetvar'da Minare Yapılsın mı?" konferansı düzenlendi. Düzenlenen konferansa Macaristan'ın bir önceki Ankara Büyükelçisi Türkolog Prof. Dr. Janos Hovari, Türkolog Balazs Sudar ve Macar Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi Zoltan Egeresi konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar Osmanlı İmparatorluğu'nun 1521-1699 yıllarında Macaristan'daki egemenliği ile ilgili olarak olumsuz bir yorumda bulunmazken, 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını kaybettiği Zigetvar'da adına yaptırılan Kanuni Sultan Süleyman Camii'nin yarım kalan minaresinin aslına uygun olarak yeniden yapılmasıyla ilgili konuya da değindi.

Türkolog Büyükelçi Prof. Dr. Janos Hovari, minarenin aslına uygun olarak yapılmasının Tarihi Eserleri Koruma Kurumu Komisyonu tarafından verilecek karara bağlı olduğunu söyledi. Konferansa katılan ve konuşmaların ardından sinirli bir şekilde mikrofonu eline alan Macaristan Kültür Bakanı Laszlo Simon L, Macaristan hükümetinin kararını verdiğini söyleyerek, "Zigetvar'da yeni ya da eski minare yapımına izin vermiyoruz" açıklamasında bulundu. Macar Bakanın bu çıkışı salonu dolduran izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.

"ZİGETVAR'DA NE YAPILIP YAPILMAYACAĞINA BİZ KARAR VERİRİZ"

Laszlo Simon L, "Zigetvar'da ne yapılıp yapılmayacağına biz karar veririz. Macar devleti caminin bulunduğu yerin sahibi ve izin verecek olan merci. Öte yandan 450 yıllık cami kültür mirasıdır ve koruma altındadır. Tarihi eserleri koruma kurumunun koruması altındadır. Tarihi Eserleri Koruma Kurumu neyin restore edileceğine karar veren mercidir. Onlarda kararlarını vermiştir. Caminin içi restore edilecek fakat eski minarenin uzatılması söz konusu değildir. Zigetvar Kalesi'nin restore edilmesi Macar hükümet programında vardır. Avrupa Birliği'nden gelecek maddi kaynakla kalenin restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Kalenin içinde hiçbir şekilde İslamiyet'le ilgili bir yapının olmasına müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Hükümet kararını verdi, yeni minare ve eski minarenin aslına uygun şekilde yeniden yapımına müsaade etmiyor. Bu konuyla ilgili Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi ve TİKA Macaristan yetkilisiyle de görüştüm. Bu görüşmelere yazıya da döküldü. Bu görüşmelerde de hükümetin Zigetvar Kalesi'nde dinsel hiçbir şeyin yapımına müsaade etmeyeceğini kendilerine söyledim. Her şey bu kadar açık" dedi.

"BİZİM İÇİN ÖNEM ARZ EDEN BİR SEMBOLÜN BU ŞEKİLDE DİLLERE DOLANMASI BİZİ ÜZÜYOR"

Konferansı takip eden Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu ise, Macar toplumun sosyal medya tarafından yönlendirildiğini kaydederek, 6- Eylül'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Hırvat Cumhurbaşkanlarının da katılımı ile tören düzenleneceği belirtti. İnceoğlu, "Törene, bir komisyon hazırlık çalışmasını yürütüyor. Bu çalışmalar gayet güzel gidiyor. Zaman Zaman hoş olmayan medya çalışmaları doğrultusunda "acaba minare yapılacak mı?, "Camii inşa edilecek mi?', "Kaleye tekrar edilecek mi?" tartışması var. Bugün Kültür Bakanlığı temsilcisi kesinlikle minarenin inşa edilmeyeceğini, caminin yenileneceğini söyledi. Aynı zamanda Zigetvar Kalesi'nin TİKA tarafından yapılacağını ifade etti. Toplum, Macaristan sosyal medyasını rahatlatır mı bilmiyorum. Bizim için önem arz eden bir sembolün bu şekilde dillere dolanması bizi üzüyor. Sonuçta Macar ülkesinden bahsediyoruz, Macar toprağı. Saygı ve sevgi çerçevesi içinde, barış içerisinde bu seneyi geçirmemizi ve bundan sonraki çalışmaların da beraber yürümesi için ortak hareket etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, konuyla ilgili olarak önümüzdeki Pazartesi günü Kültür Bakanı Laszlo Simon L ile görüşeceğini belirtti.

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”

Macar Kültür Bakanı: “Zigetvar’da Minarenin Yapımına İzin Vermiyoruz”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim