• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Maç yapılmadığı gün statlar otopark olacak

Çevre Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre spor etkinliği ya da maç olmadığı günlerde atıl duran stadlar; otopark, alışveriş merkezi, sosyal alan olarak kullanılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerin otopark ve sosyal tesis sorununu çözmek için harekete geçti. Bakanlığın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile hem şehirlerdeki park sorununun çözülmesi hem de vatandaşa daha fazla sosyal, kültürel ve alışveriş alanı açılması hedefleniyor.
 
Kentsel alanın parçası
 
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, yapılacak yeni statlar ve spor tesisleri kentsel alanın parçası haline gelecek şekilde maç ve diğer faaliyetlerin dışındaki günlerde otopark, sosyal-kültürel tesis, lokanta, pastane ve alışveriş merkezleri olarak da kullanılabilecek. Örneğin bir stadyumda cumartesi günü maç varsa kalan günlerde atıl bekleyen yerler otopark ve alışveriş birimi olarak hizmet verebilecek.
 
Yeni yapılacak 19 stattan başlıyor
 
Yönetmeliğin hükümleri öncelikli olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan 19 stat için uygulanacak. Stadyumların yılın çoğu gününde kullanıldığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, stadyum alanlarında, uygulama imar planı kararıyla, spor ve sporcular ilişkin tesislerin yanı sıra açık ve kapalı otopark, idari, sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, pastane, alışveriş birimlerinin yapılabileceğini söyledi. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi "Ayrıca stadyum tescile konu edilmemek kaydıyla proje bütünlüğü içinde yol ve meydanların altını da kapsayabilen kentsel hayatın sürekli kompleksler haline dönüştürülmesi sağlanabilecek" dedi.
 
Havuzlar emsal değere dahil edilmeyecek
 
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, çöp ayrıştırma bacaları, su depoları, su sarnıcı, gri su toplama havuzu ve kojenerasyon üniteleri, avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergolalar, zemin terasları ile açık ve kapalı otoparklar taban alanı ve emsal hesabına dahil edilmeyecek.  
 
Özel çevre koruma alanları, kıyılar, sit alanları ve orman alanları gibi korunan alanlara ilişkin planlarda emsal, taban alanı kat sayısı, yapı yaklaşma mesafeleri ve kat adedi belirlenmeden uygulama yapılamayacak, ruhsat düzenlenemeyecek. Bütün yapılarda yangın, deprem, ısı ve su yalıtımı, çevre ve enerji verimliliğine ilişkin mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin alınması zorunlu olacak.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim