• BIST 9044.53
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Lüks yatta marka haline gelen Antalya'ya ikinci üretim bölgesi lazım

Lüks yatta marka haline gelen Antalya'ya ikinci üretim bölgesi lazım
Dünyanın en lüks yatlarının yapıldığı Antalya'da üretim yeri sıkıntısı çekiliyor.

Dünyanın en lüks yatlarının yapıldığı Antalya'da üretim yeri sıkıntısı çekiliyor. Hali hazırdaki üretimlerin gerçekleştiği Antalya Serbest Bölge (ASB) dolmuş durumda. Ayrıca ASB'de alt yapı yetersizliği sebebiyle belli büyüklüğün üstünde yatın denize indirilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, şehrin ikinci bir yat üretim ihtisas bölgesine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Antalya Serbest Bölge'de (ASB) geçen yıl 38 yat üretildi. Toplam uzunluğu 583 metre olan bu yatların satışından 83 milyon dolar gelir elde edildi. Yatların ihraç edildiği ülkeler Venezuela, Yunanistan, Nijerya, Hollanda, İngiltere, ABD, KKTC, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu sene ise ASB'de toplam uzunluğu bin 221 metreyi bulan 51 adet yat denize indirilecek. En uzunu 60 metre olacak yatların 10 adedi 40 metrenin üstünde uzunluğa sahip. Bu yatların satışından elde edilmesi beklenen gelir ise 200 milyon dolar civarında.

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, büyüyen yat boyları için Antalya Serbest Bölgesi'nde yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. ASB rıhtımının büyük boy yatların denize indirilmesi ya da karaya çekilmesi için yetersiz kaldığını ifade eden Gürses, "50 metre ve üzeri büyük boy yatların denize indirilmesi ve denizden karaya çekilmesi için kalıcı bir sistem kurulması gerekiyor. Asansör sistemi denilen bu yatırımın maliyeti 5-6 milyon dolar civarı. Onun üzerine yoğunlaşmış durumdayız." diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesi halinde şuan 50 metre ve 500 ton ağırlığında yatların denize indirildiği rıhtımın kapasitesi 90 metre uzunluğa ve bin 500 ton ağırlığa yükselecek. Rıhtımla ilgili projelerini somut hale getirip onay için Ekonomi Bakanlığı'na sunacaklarını belirten Gürses ancak bu düzenlemenin bile lüks yat üretiminde marka haline gelen Antalya için yeterli olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti: "Şurası bir gerçek ki yat boyları büyüdükçe oluşturduğu katma değer çok artıyor. Bizim artık Antalya bölgesinde daha başka yat ishtisas bölgeleri düşünmemiz gereken noktalara geliyoruz. Çünkü Antalya Serbest Bölge'nin şuandaki mevcut kapasitesi bunu kaldıracak durumu geçti. Yeni ihtisas yeri kurulması lazım. Elimizin altında hazır Manavgat bölgesi var. Doğru planlamayla orasının bir şekilde değerlendirilmesinde yarar var. Maanavgat'ın ikinci yat ihtisas bölgesi olması gerekiyor."

Antalya Serbest Bölge'deki 103 firmadan 55'i yat sektöründe faaliyet gösteriyor. Geriye kalanlar ise elektronikten makine inşaaya, medikalden hizmet sektörüne kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. 2015 yılında ASB'nin toplam ticaret hacmi 683 milyon dolar oldu.Cihan

Lüks yatta marka haline gelen Antalya'ya ikinci üretim bölgesi lazım

Lüks yatta marka haline gelen Antalya'ya ikinci üretim bölgesi lazım

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim