• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kanlı çatışma! Ölü ve yaralılar var...

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kanlı çatışma! Ölü ve yaralılar var...
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah taraftarı olduğu belirtilen kişilerin geçen yılki feci liman patlamasını araştıran yargıcı protesto etmek için toplandığı alanda çatışma çıktı. Çatışmada 6 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı öğrenildi.

Beyrut'ta geçen yıl kentin limanında meydana gelen büyük patlamayı soruşturan baş yargıcı protesto etmek için toplanan kalabalıkta silahlı çatışmalar çıktı. Olay yerine çok sayıda ambulans gönderildi..

Adalet Sarayı dışındaki protesto, Yargıç Tarek Bitar'ın görevden alınmasını talep eden güçlü Hizbullah grubu ve müttefikleri tarafından başlatıldı

BİNANIN BALKONUNDAN PROTESTOCULARA ATEŞ AÇTI

AP'den bir gazeteci, protesto sırasında bir adamın tabancayla ateş açtığını gördü. Başka bir görgü tanığı, bir binanın balkonundan protestoculara doğru ateş eden insanları gördüğünü söyledi.

6 ÖLÜ, ÇOK SAYIDA YARALI

Lübnan İçişleri Bakanlığı, çıkan olaylarda ölü sayısının 6'ya yükseldiğini çok sayıda da yaralı olduğunu açıkladı.

Roket ve uzun namlulu silahların kullanıldığı olay, Beyrut'ta gerginlik ve büyük korkuya yol açtı. Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösü ile Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi destekçilerinin yoğunlukta olduğu Fırın Şubbak bölgesinde yaşanan olayın ardından silah sesleri gelmeye devam ediyor.

SOKAKTA SİLAHLA GÖRÜLENLERE ATEŞ AÇILACAK

Lübnan ordusu sivillerden Beyrut'ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltmasını istedi, sokaklarda gördükleri silahlı kişilere ateş açacaklarını duyurdu.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah ve Emel Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "Beyrut Limanı'ndaki patlamaya ilişkin soruşturmanın siyasi hedefler amacıyla kullanılmasına karşı Beyrut Adalet Sarayı'na yürüyen göstericilerin, binaların üzerindeki keskin nişancılarla hedef alındığı" ifade edildi.

Keskin nişancıların saldırısından sonra göstericilerin kafalarından hedef alınarak yoğun şekilde ateş açıldığı aktarılan açıklamada, "silahlı örgütsel gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırının ülkeyi fitneye çekmeye çalışılan kasıtlı bir eylem olduğu" savunuldu.

Bunları teşvik edenlerin de sorumlu tutulacağına dikkati çekilen açıklamada, "Emel Hareketi ve Hizbullah, Lübnan ordusunu bu suçluları en kısa sürede yakalamaya davet ediyor." ifadeleri kullanıldı.

25831748.jpg

HÜKÜMETİ RAYDAN ÇIKARABİLİR

4 Ağustos 2020'de bir liman deposunda uygunsuz bir şekilde depolanan yüzlerce ton amonyum nitrat patladı ve en az 215 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı. Bu tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biriydi ve siyasi bölünmeler ve benzeri görülmemiş ekonomik ve finansal çöküşle zaten çalkalanan ülkeyi daha da harap hale getirdi.

Karmaşık soruşturmayı yöneten ikinci yargıçtan biri olan Bitar,  Hizbullah grubu ve müttefiklerinden gelen zorlu  bir muhalefetle karşılaştı. Hizbullah yetkililerinin hiçbiri 14 aylık soruşturmada şimdiye kadar suçlanmadı.

Silahlı Çatışma, ülkenin bir aylık hükümetini daha Lübnan'ın eşi görülmemiş ekonomik kriziyle mücadele etmeye başlamadan raydan çıkarabilir.

İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim