• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Lityum içeren kil minerallerinin yerli elektrikli araç ve yerli batarya üretimi projesine TÜBİTAK’tan destek

Lityum içeren kil minerallerinin yerli elektrikli araç ve yerli batarya üretimi projesine TÜBİTAK’tan destek
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Kadir, Batı Anadolu'da bulunan lityum içeren kil minerallerinin yerli elektrikli araç ve yerli batarya üretimindeki kullanımı için TÜBİTAK'tan destek aldı.

Proje, "Batı Anadolu Neojen Havzalarındaki Bor Yataklarında Lityum İçeren Killi Sedimanların Jeolojisi, Mineralojisi, Jeokimyası ve Kökeni" başlığını taşıyor. Araştırma kapsamında, Batı Anadolu'da Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişenir Kırka Neojen havzalarında ekonomik potansiyele sahip bor mineralleri ile birlikte bulunan, volkanik ve piroklastik kayaçların ayrışması ile oluşan, lityum içeren kil minerallerinin jeolojik, mineralojik, jeokimyasal özellikleri ve oluşum mekanizmalarının irdelenmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Kadir, lityum elementinin dünyadaki stratejik öneminin giderek arttığını belirterek şöyle konuştu:

"Bu elementin Batı Anadolu Neojen havzaları içindeki borat yataklarıyla birlikte bulunması projenin önemini artırıyor. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Etibank'ın 2021 yılında bor yataklarından lityum karbonat üretimine geçeceğinin açıklanmış olması da bu projenin ülke öncelikleri açısından oldukça faydalı olacağını gösteriyor. Lityum içeren kil yataklarının ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi ve literatüre geçmesi açısından önem arz eden projenin, günümüzde "yerli elektrikli araç" ve "yerli batarya" üretimi konularında ilgili sektörler için gerekli hammadde ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte bilimsel ve teknik bilgiler sağlamayı amaçlıyoruz."

198 bin 163 TL bütçesi olan projede Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi'nden de toplam 4 araştırmacı görev alacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim