• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Lice'de bayrağı indirenlere Erdoğan'dan tepki

Lice'de bayrağı indirenlere Erdoğan'dan tepki
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte ortak basın toplantısında konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte ortak basın toplantısında konuştu.

İşte basın toplantısından satırbaşları:

- Toplantı verimli geçti.

-  10 ayrı sözleşme oldu.

- İran'la olan ilişkilerimiz yoğunluk kazandı, mesafe aldı.

- Tercihli ticaret anlaşması ile ilgili yarın yazılı olarak alınacak olan belgeyle birlikte, Meclis kapanmadan bu süreci çok daha farklı şekilde hızlandırmak istiyoruz.

- Gerek Suriye'de gerek Irak'ta gerek Mısır'daki gelişmeleri değerlendirme fırlsatımız oldu. 

RUHANİ:

- Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının ilk toplantısını bugün dostane bir ortamda yaptık. Her iki taraf da düşüncelerini aktardılar. 

- Sabahtan şimdiye kadar aslında 4 tane önemli toplantıda düşüncelerimizi aktardık. Sabah sayın cumhurbaşkanıyla iki toplantı yaptık. Sonra her iki ülkenin ilgili bakanlarıyla toplantı yaptık. Son olarak da Sayın Başbakan'la toplantı yaptık. Sorunlu konuları inceledik. 

- Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında gündemde olan sorunları gözden geçirdik ve tartışma yaptık. Amacımız şudur: İki ülke kararlıdırlar. bölgede iki güçlü ülke olarak, ticari yatırımlar, özel sektör yatırımları, bilimsel ve kültürel konularda, meşveretlerine devam etsinler. Gaz veya petrol ya da elektrik alanında alışveriş geliştirmeye karar verdik. Bazı pürüzler var elbet. Ulaştırma konusunda hava kara ya da raylı sistem konusunda geliştirmeye karar verdik. İki ülkenin demir yollarını birbirine bağlayalım diye. 

- Her iki ülkenin de çok yakın görüşleri olan konularda ilişkimizi artırmaya karar verdik. Irak, Suriye veya Kuzey Afrika konularında, Nükleer konusunda bizim görüşlerimiz ortaktır. Türkiye her zaman bizimle bu konuda ortak olmuştur. Barışçıl nükleer isteyen bütün ülkelerin hakkını vermek konusunda.

- Kitle imha silahlarından arındırılması konusunda ortak düşüncelerimiz var.

- Terörizm ve şiddet konusunda aynı düşünüyüroz. İki ülkenin de bu konuda ortak düşüncesi vardı. Bu bir başlangıçtır. İki ülkenin ilişkilerinde bir dönüm noktasıdır. 

- İki ülkenin amacı ticari, ekonomik ilişkilerini 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarmayı düşünüyorlar. Bugün aldığımız ve alacağımız kararlarla bu irade yerine getirilecektir.

SORU-CEVAP

- (Ruhani'ye) Bugün yapılan görüşmelerde İran'ın doğlagaz fiyatları konusunda bir indirime gitmesi söz konusu mu bu anlamda olumlu bir adım bekleyelim mi?

- (Erdoğan'a) Lice'deki olaylarda bayrak direğinde Türk bayrağı indirilmesi hadisesini ve sonrasındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Ruhani: Gaz konusunda hem sayın Başbakan'ın Tahran'a yaptığı konuda konuştuk ayrıca bugün de yine konuştuk. İki bakan bu gece beraber oturup görüşmeleri çok hızlı bir şekilde devam etsinler diye konuştuk. Gaızn fiyatoı çeşitli parametrelere bağlıdır. Kendi özgü hesaplamaları vardır. O kadar kolay değildir.  Onun için ben sizin cevabınıza aynen öyledir diye cevap vereyim. Enerji Bakanı ve İran petrol bakanı konuşup anlaşılacaktır.

- Erdoğan: İki bakanımızı görevlendirdik. Mutabakat sağlanırsa gazı daha ucuza getirme imkanı bulmuş olacağız.  Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı da gerekli talimatı verdi. Ben de bakanıma talimat verdim. Bu gece konuşulacak. Çalışması yapılacak.

- Diğer konuya gelince İkinci Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki konuyla ilgili olarak benim söyleyebileceğim en şiddetli cümle neyse onu benden duymuş olun. İçişleri Bakanım konuyla ilgili teftişi başlatmış durumda. Oradaki komutanla ilgili de bu teftiş sözkonusudur. Bunu yapanın bir çocuk olması bizi ilgilendirmez. Bedeli neyse kendisi de onu oraya gönderenler de ödeyecektir. Çocuk diye bizim kutsalımıza bu şekilde saldırmasına sessiz kalmamız mümkün değildir. Çarşı pazar değil dikkat edin, direğe tırmanıyor ve direkten bayrağımızı indirme cüretinde bulunabiliyor. Ve orada görevli olan askerdi komutandı onlar da bu teftişten sonra bunun bedelini ödeyecektir. 

- Bölgedeki bu gelişmeler hususunda halkıma bir çağrıda bulunmak istiyoırum: Bütün bu olaylar sonucunda çözümsüzlük sürecini provoke etme amaçlı atılan adımlardır. Bu sürece yönelik bu provokasyona karşı dik durmamız lazım.

- En azından Diyarbakır'da o annelerin koyduğu tavrı herkesin ortaya koymasını söylüyorum. Kalkıp yol kesmek eşkıya işidir. Onlar da bedelini ödeyecektir. İlgili talimatlar verilmiştir. Ülkenin huzurnu bozmaya kimsenin hakkı yoktur.

- Türkiye ile İran arasında bir görğüş ayrılığı olduğu biliniyor. Bugünkü görüşmede bu ayrılıklar dile getirildi mi? geldiyse bir mutabakata varılabildi mi?

- Esed'e sizin kutlama mesajı gönderdiğinize dair bir haber yer aldı basında. Bu doğru mu?

- Ruhani: Ben konuştuğumda da söyledim. Hem sabah hem öğleden sonra Suriye ile ilgili bölge ülkelerle ilgili konuştuk. Bu stratejik kurallar çevresinde biz bütün halkın düşüncesine tabiyizdir. Nihayetinde o ülkeyle ilgili halk karar verir.

Demokrasi oluşturmak için halka yardım etmemiz lazımdır. Suriye'de de bizce olan isikrar ve barış için birinci adımdır. Çünkü Suriye'nin sonucunda bir güvene ulaşması için ve iyi bir konuma gelmesi için önünde uzun bir süre vardır. Bizim için önemli olan şudur: Suriye'de kanın akıtılması dursun. Çeşitli terörist gruplar çıkartılsın. Suriye'nin geleceği kendi halkının elinde olsun. Evet ben tebrik mesajı gönderdim.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim