• BIST 9689.32
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Lasiad Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca:

Lasiad Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca:
Zor bir sezonun kendilerini beklediğini ifade eden Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, yüzde 60 gerileyen Rusya...

Zor bir sezonun kendilerini beklediğini ifade eden Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, yüzde 60 gerileyen Rusya ile olan ticaretin jetin düşürülmesiyle birlikte yüzde 80'e ulaştığını söyledi.

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD), Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca'nın iştirakiyle Rusya krizi ve alternatif pazar fırsatlarını değerlendirdi. Rusya ile olan krizde Türkiye'nin çıkarlarının ön planda tutulması gerektiğini ifade eden Eyyüpkoca, mantıklı düşünmekte fayda olduğunu söyledi. Rusya'yla alakalı sert bir tutumun söz konusu olmadığını belirten Eyyüpkoca, "Yaş meyve sebzede sert bir tutum var. Ama tekstilde bu çok söz konusu değil. Şu ana kadar olan mallar da gitti. İnşallah bundan sonra düzeleceğini düşünüyoruz. Rusya ile olan krizin tamamını jetin düşürülmesine bağlamamak gerekiyor. Rusya petrole endeksli bir ülke, aşağı yukarı bir üründen varil başına 95 dolar zararları var. Bu da Rus tüketicinin cebine yansıyor. Rusya halkının şu anda yüzde 60 net fakirleştiği görülüyor. Bu da siyasi tepki olarak siyasetçilere yansıyor. Yani jetten önce de bir yüzde 60 düşüş söz konusuydu. Jet ile birlikte yüzde 20'lik bir durum daha oldu. Şu an itibarı yüzde 80'lerde Rusya ile olan ticaretimizde bir düşüş söz konusu. 2014'te Rusya coğrafyasına olan ticaretimiz yaklaşık 11 milyar dolar civarındayken, 2015'te 4 milyar dolara gerilemiş durumda" diye konuştu.

"ZOR BİR SEZON BİZİ BEKLİYOR"

Rusya'nın eski şaşalı günlerine geri dönmesi için petrol fiyatlarının artması gerektiğini belirten Eyyüpkoca, "Rus ekonomisi petrole ve gaza dayalı. Bu ikisi halledilirse mesele zaten çözülmüş olacak. Ama burada özellikle altını çizerek söylüyorum. Rusya'daki alım güçlerinin yükselmesi gerekiyor. Bunun ortadan kalkmış olması lazım ki Rusya ile olan eski ticaretimiz eski seviyelerine gelmiş olsun. Zor bir sezon bizi bekliyor. Ama biz hazırlıklarımızı yaptık. Koleksiyonlarımızı hazırladık. Alıcıları bekliyoruz. Şu anda sadece Rusya'da değil, bütün dünyada adını koyamadığımız, hatta beklemediğimiz bir kriz söz konusu. Kaldı ki biz komşularımızla üst sınırda ticaret yapan bir ülkeydik. Komşularımızın tamamı yanıyor, bir ateş çemberinin içindeyiz. Bu ateş çemberinin içinde ne kadar ayakta kalırsanız o kadar fazla kazancınız olur" dedi.

"RUSYA'DAN SONRA HEDEF İRAN"

Hedef pazarın Rusya'dan sonra İran olduğunu anlatan Eyyüpkoca, şunları söyledi:

"İran bana göre Rusya'dan sonra şu an mevcut olarak kayıplarımızı karşılayabilecek tek ülke. Çünkü yıllardır tecrit altında yaşayan adeta dünyaya kapalı yaşayan bir ülke. Bugün bu ambargonun kalkmış olması, tecrit politikasının bitmiş olması İran'ın yüzünü tamamen dünyaya çevireceğinin göstergesi. Ben İran'a defalarca gittim. Daha önce İran'da ticaret odası ortaklığı ile hazır giyim fuarı da yaptık. Şunu da gördük İranlılar Türk mallarına sempati ile bakıyorlar. Rusya kaynaklı İran'ın bize cephe almış olmasının bile İran halkının bizimle olan ticaretini engelleyemeyeceğini düşünüyorum. Bu kısa sürede açıklarımızı kapatabileceğimizi düşünüyoruz. İkincisi biz Afrika ile ciddi şeyler düşünüyoruz. Özellikler Tunus Fas Cezayir üçgeninin oradaki ülkenin kendi aralarında bir serbest ticaret anlaşması var. Bu üç ülke ile reklam pazarlama mantığı güdebilirsek, onların da bize çok katkı yapabileceğini söyleyebilirim. Üçüncüsü Batı Afrika dediğimiz Gana merkezli. Çünkü Gana 15 ülke ile serbest ticaret anlaşması olan ve batı Afrika'nın en güvenli ülkesi. Liman ülke biliyorsunuz. Orayla da ciddi anlamda ticaretin yapılabileceğini düşünüyoruz. Dördüncü sırada Güney Amerika'yı düşünüyoruz ki, ters sezon var. Özellikle Brezilya, Arjantin, Meksika'yla, sağlam bir şekilde siyasi iradeyi kullanarak, vergileri geriye doğru çekebilirsek, orada da çok üst seviyede bir ticaretin yapılabileceğini söyleyebilirim. Çünkü ters sezon burada sezon biterken orada başlıyor".

"2016 YILININ İKİNCİ YARIISINI BEKLEMELİYİZ"

Yapılacak olan çalışmaların pazar alanını genişleteceğini ifade eden Eyyüpkoca, "2015 yılını 2014'ün biraz daha gerisinde kapattık. 2014 yılı ile kıyasladığımızda yüzde 20'lik bir daralma söz konusuydu. Ama 2016 ile 2015'i kıyaslarsak bu makasın açılabileceğini söyleyebilirim. Ama tabii bakkaldan simit almıyorsunuz. Bugünden yarına pazar açığını kapatmamız mümkün değil. Çünkü uluslararası arenada ticaret yapıyorsunuz. Bir ürününüzü satmaya, ticareti satmaya çalışıyorsunuz. Bunu da ancak fuarlarla, ikili görüşmelerle ancak kapatabileceğiniz işler. Ama 2016'nın ilk yarısında bir şey beklemiyorum. Ama ikinci yarısından itibaren çok ciddi düzelmelerin olacağını söyleyebilirim. Büyüme yüzdesini bu aşamada vermek doğru olmaz" dedi.

"MODA TASARIM YÜKSEKOKULU AÇMAYI HEDEFLİYORUZ"

BEKSİAD Başkanı Halil Atalay ise "Yakın bir gelecekte Uludağ Üniversitesi'nde Meslek Yüksek Okulu'nda moda tasarım sınıfları açmayı düşünüyoruz. Talebimiz Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından destek gördü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de teknik eleman yetiştirme noktasında çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Birkaç ay içerisinde sektörün eksi ve artılarını değerlendireceğimiz bir çalıştay gerçekleştirerek yol haritamızı çizeceğiz" ifadelerini kullandı.

Lasiad Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca:

Lasiad Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca:

Lasiad Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim