• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Lapseki İlçesinde Meyve Ağaçları Çiçek Açtı

Lapseki İlçesinde Meyve Ağaçları Çiçek Açtı
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde şeftali ve kiraz ağaçları çiçek açtı.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde şeftali ve kiraz ağaçları çiçek açtı.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde şeftali ve kiraz ağaçları çiçek açtı. Beyaz çiçek açan kiraz ağaçları ile pembe çiçek açan şeftali ağaçları ilçede renk karnavalına dönüştü. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle erken uyanan meyve ağaçları üreticileri tedirgin etti. Olası bir don tehlikesiyle rekoltenin düşmesinden endişe eden üreticiler kaygılı. Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yaşayan ve Yeniceköy ovasında meyve üreticiliği yapan Hüseyin Bulut (54) meyve bahçesinin erken çiçeklenmesinden yakındı. Bulut, "Bu sene erkenci cinsler bile olması gereken zamandan daha önce uyandı. Biz bu sene Şubat'ın 2'sinde birde 16'sında meyve ağaçlarına erken uyanmaması için göz taşı attık. Fakat bahar havasında geçen kış ayları nedeniyle ağaçlar erken uyandı. Tek korkumuz önümüzdeki günlerde don yaşanması. Tüm sene boyunca üstlendiğimiz maliyetleri hasat zamanında ödüyoruz. Rabbim hayırlısını nasip etsin" dedi.

Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre bölgede 8 bin 735 dekar alanda 200 binden fazla meyve ağacı bulunuyor. Lapseki İlçe Kaymakamlığı, Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Lapseki Belediyesi tarafından finansal destekle markalaşan kirazda yılda 6 bin tona yakın rekolte sağlanıyor. Tescillenen Lapseki şeftalisinde yılda 55 bin tona yakın şeftali ve nektarin elde ediliyor.

Lapseki ilçesinde yetişen meyveler dünya pazarına sevk ediliyor. Özellikle kiraz ve şeftali meyveleri ihracatın gözdesi durumunda. İlçede faaliyetlerini sürdüren ihracat firma yetkilisi Mehmet Albayrak ürünlerin Almanya, Rusya, İngiltere ve Hollanda'ya sevk edildiğini belirtti. Meyve İhracatı yapan MHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Koltuk Rusya ile yaşanan krizin bu seneki ihracata nasıl yansıyacağını merak ettiklerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim