• BIST 9762.12
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

'Kürtlerin katledildiği haberi yalan'

Kürt İslam Cephesi lideri Selahattin Kürdi, "Kürtlerin katledildiği haberleri tamamen asılsız. Biz rejimle savaşıyoruz. PYD yaptığımız beş anlaşmayı bozdu" dedi.
İç savaşın sürdüğü Suriye'de İslami partilerin Kürtleri kestiği, katliam yaptığı yönündeki iddialarına ilişkin Kürt İslam Cephesinin Suriye'deki en önemli ismi Selahattin Kürdi, ilk kez konuştu. Kürdi, "Kürt - İslam savaşı değil, PKK'ya karşı mücadele ediyoruz. Çünkü PKK'nın da, PYD'nin de derdi Kürtler değil bunu herkes biliyor" dedi.
 
MASKESİNİ HİÇ ÇIKARMADI
Merkezi Halep'te bulunan Kürt İslam Cephesinin Esad ve PYD'ye karşı mücadele eden gücünün başında bulunan en önemli ismi Selahaddin Kürdi, Kürtçe konuşarak yaptığımız söyleşide, fotoğraf çekimleri sırasında da yüzündeki maskeyi çıkarmadı. İslami cepheye Esad rejiminin sürekli düşmanlık yaptığına vurgu yapan Kürdi, şimdilerde ise PKK ve PYD'nin kendilerine karşı düşmanlık içinde bulunduğunu söyledi. Afrin'de PYD'nin kendi gençlerini taradığını dile getiren Kürdi, PYD güçlerinin tüm silahlarını Esad rejiminden aldığını iddia etti.
 
''DERTLERİ KÜRTLERİ KORUMAK DEĞİL''
İslam - Kürt savaşı şeklindeki haberleri kesin bir ifade ile yalanlayan Kurdi, PYD ve PKK'nın radyo ve TV'lerde yaptıkları propagandaların asılsız olduğunu ve yayınlanan görüntülerin ise Esad zulmünden kalan eski görüntüler olduğunu savundu. Kürdi, "Bu savaş İslam- Kürt savaşı değil, İslami Cephenin PKK ve PYD'ye karşı verdiği savaştır" diyerek Suriye'nin özgürleşmesi ve İslami bir devlet kurulması için mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini dile getirdi. PKK ve PYD'nin Kürtlere zulümden başka bir şey vermediğini belirten Kurdi şunları söyledi: "PYD, burada her evden bir kız ve erkeğin cepheye gönderilmesin istedi. Vermeyenleri ise ölümle tehdit etti. PYD güçleri, bu bölgede kendilerinden başka birilerini istemiyor. Amaçları Kürtler değil. Biz, onlarla (PYD) Kürtlerin menfaatlerini konusunda 5 kez ittifak ettik. Her defasında bunu onlar bozdu. Bizim teslim olmamızı istediler. Biz de bunu kabul edemezdik."
 
''KAN DÖKÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ''
İslami grupların Kürtlere katliam yaptığı iddialarını reddeden Kürdi, "Böyle bir durum varsa tespit etsinler. Biz, Kürt kanının dökülmesini istemiyoruz. Kürt-İslam savaşı da istemiyoruz. Bizler el ele verip Esad zulmünden bu ülkeyi kurtarmak istiyoruz. Ama PYD şimdi Esad'la birlikte hareket ediyor.
 
DIŞİŞLERİ: NUSRA, YAPTIRIMLAR LİSTESİNDE
Dışişleri Bakanlığı, El Nusra örgütünün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 'Irak'taki El Kaide' ile bağlantılı olduğu için El Kaide yaptırım listesine eklendiğini ve ABD tarafından da yine aynı örgütle bağlantısı nedeniyle 2012 yılında terör örgütü listesine eklendiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Milletvekili Umut Oran'ın verdiği, soru önergesine cevap verdi. Davutoğlu, şunları söyledi: "El Nusra adlı aşırıcılık yanlısı grup, El Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile 2012 Aralık ayında ABD tarafından terör örgütü listesine dâhil edilmiştir. Ayrıca 1267 (1999) ve 1989 (2011) kararları çerçevesinde BMGK faaliyet gösteren El Kaide Yaptırımlar Komisyonu tarafından 30 Mayıs 2013'te 'Irak'taki El Kaide' ile bağlantılı olduğu için, yaptırım listesine eklenmiştir."
 
BİN SURİYELİ DAHA TÜRKİYE'DE
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan yaklaşık bin Suriyeli, gruplar halinde mayınlı araziden geçerek Türkiye'ye sığındı. Alınan bilgiye göre, Suruç ilçesi karşısında bulunan Halep kentine bağlı Aynel Arap bölgesinden geldikleri belirlenen, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yaklaşık bin Suriyeli, mayınlı araziyi aşarak tel örgüden Türkiye tarafına geçti. Güvenlik güçlerince araçlara bindirilerek 2. Hudut Tabur Komutanlığı'na götürülen sığınmacılar, ifadaleri alınıp, işlemleri tamamlandıktan sonra Akçakale, Harran ve Ceylanpınar'daki çadır kentlere gönderildi.
 
ÖSO İLE BERABER SAVAŞIYORUZ
Esad rejimine ve PYD güçlerine karşı mücadele eden diğer İslami gruplarla ilgili sorumuza Kürdi, "İhrarı Şam ve El Nusra ile ittifakımız var. Suriye'nin özgürleşmesi ve İslami bir yapı için mücadelemiz var. Kendi içimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Biz Suriye'deki tüm halkların, Kürt, Arap ve diğer her kesimin birlikte kardeşçe yaşamasının da mücadelesini veriyoruz" diye konuştu. Bu arada, Elabyad kasabası yakınlarında zaman zaman İslami Kürt Cephesi ile PYD güçleri arasında silahlı çatışma yaşanıyor.
 
Kaynak: Star
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim