• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

KTO Karatay Üniversitesi’nden Kimya Ve Malzeme Bilimi Alanında Bir İlk

KTO Karatay Üniversitesi’nden Kimya Ve Malzeme Bilimi Alanında Bir İlk
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız, kimya ve malzeme bilimi dalında yürüttüğü aynı zamanda alanında bir ilk olan projesi ile su bütününü, oksijen ve hidrojen gazlarına ayrıştırabiliyor. Proje ile ülkede yüksek maliyetler gerektiren nanoteknolojik çalışmaların daha yaygın hale getirilmesi hedefleniyor.

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız ve çalışma grubu suyu fotoelektrokimyasal olarak ayrıştırarak aynı anda hidrojen ve oksijen gazı üreten, yüksek kuantum veriminde çalışan özgün boya bazlı güneş hücrelerinin yapımı ile ilgili bir proje üzerinde çalışıyor. Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız'ın yürütücülüğünü yaptığı çalışma TÜBİTAK-AB COST projesi ile destekleniyor. Çalışma, su bütününü oksijen ve hidrojen gazlarına ayrıştırabilen fotoelektrokimyasal güneş hücresiyle kimya ve malzeme bilimi alanlarında yürütülen ilk projelerden biri olma özelliğini taşıyor. Proje ile ülkede yüksek maliyetler gerektiren nanoteknolojik çalışmaların daha yaygın hale getirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında oluşturulan sentez ve fotoakım laboratuvarlarında ise çok sayıda araştırmacı yetiştiriliyor.

"HİDROJEN GELECEĞİN ENERJİ TAŞIYICISIDIR"

Dünyada enerji ihtiyacının artması, kaynakların azalması ve bir gün biteceği gerçeği insanları alternatif enerji kaynaklarına yöneltiyor. Alternatif enerji kaynaklarından olan hidrojen enerjisi 21. yüzyılın en önemli enerji kaynakları arasında gösteriliyor. KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız hidrojenin geleceğin enerji taşıyıcısı olarak kullanılacağını söyleyerek, "Hidrojen geleceğin enerji taşıyıcısı olarak görülmektedir. Hidrojen günümüzde büyük miktarlarda fosil yakıt olan doğalgazdan üretilmekte, çevreye sera gazı ve diğer iklim değiştirici emisyonların yayılmasına neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR EN İLERİ VE TEK ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ VE HİDROJEN ENERJİSİ SİSTEMİDİR"

Dünyanın giderek artan enerji ihtiyacını çevreyi kirletmeden, sürdürülebilir olarak sağlayabilecek tek enerji kaynağının güneş ve hidrojen sistemi olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Hidrojen eğer dünyanın en büyük enerji kaynağı olan güneş tarafından üretilebilirse ve güvenli bir şekilde saklanıp taşınılabilirse gelecekte fosil olmayan yakıt türü olarak ihtiyaçları karşılama potansiyeline sahiptir. Güneş enerjisinin dönüşümü ve depolanması için yapılan araştırma ve geliştirme çalışması küresel enerji problemini çözmek için etkin konulardan birisidir. Güneş aracılığıyla hidrojen ekonomisinin hayata geçirilmesi için bilimsel zorluklara anahtar olabilecek çözümlere ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim