• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Kronik böbrek hastalığı çok hızlı artıyor

Kronik böbrek hastalığı çok hızlı artıyor
Dünya genelinde ölüme yol açan hastalıklar arasında 2016 yılında 16. sıradayer alan kronik böbrek hastalığının, önümüzdeki 20 yıl içinde5. sıraya yükselmesi bekleniyor.

Türk Nefroloji Derneği, Dünya Böbrek Günü nedeniyle

13 Mart 2019 Çarşamba günü 11:00’de Point Hotel Barbaros’ta,

“Böbreklerine Söz Ver” konulu bir basın toplantısı düzenliyor.

 

Nefroloji hekimlerinin girişimiyle 1970 yılında kurulan ve gelecek yıl 50. kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan Türk Nefroloji Derneği, Prof. Dr. Kenan Ateş’in yönetim kurulu başkanlığında, nefroloji ve böbrek sağlığı alanlarında ulusal ve uluslararası çalışmalar gerçekleştirmek, eğitimler vermek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak üzere faaliyetlerde bulunuyor.

 

Her 7 erişkinden birinin kronik böbrek hastası olduğu ülkemizde hasta sayısı 10 milyon kişiye ulaşmış durumda. Dünya genelinde ise 850 milyon kişi kronik böbrek hastası.

 

Böbreklerine Söz Ver

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan ATEŞ; “Dünya Böbrek Günü” vesilesiyle gerçekleştirilecek toplantıda hem dünya ve Türkiye’ye ilişkin verileri ve son tedavi yöntemleri ile ilgili bilgileri, hem de http://dunyabobrekgunu.orgsitesi üzerinden gerçekleştirilen “Böbreklerine Söz Ver” kampanyasında yer alan böbrek riski anket sonuçlarını açıklayacak.

 

Toplantıda uzun yıllar diyalize girdikten sonra başarı ile gerçekleşen böbrek naklinin ardından anne olmuş bir hasta ile yine uzun yıllar gördüğü yoğun tedaviler sonrası nakil ile bugünkü sağlığına kavuşan Sabah Gazetesi Sağlık Editörü Didem Seymen Balcı da böbrek hastalığı ve tedavilerine ilişkin deneyimlerini aktaracaklar.

 

Kronik böbrek hastalığı için dünya genelindeki risk faktörleri arasında; diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalığı, ileri yaş (60+), ailede böbrek hastalığı öyküsü, obezite, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, sigara içimi, sık ağrı kesici ilaç kullanımı ve düşük doğum ağırlığı yer alıyor. En önemli iki risk faktörü ise diyabet ve hipertansiyon.

 

Yüksek Protein Diyetlerine Dikkat

Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, ideal vücut ağırlığını korumak, tuzu azaltmak, yeterli su içmek, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak olarak özetlenebilecek böbrek sağlığını koruma önlemlerine günümüz koşullarında artık yüksek protein ağırlıklı diyetlerden kaçınmak da eklendi.

 

Böbrek hastalığı riski yüksek olan veya sadece bir böbreği olan kişiler, yüksek protein diyetinden kaçınmalı ve daha şiddetli böbrek hastalığı olan hastalar ise düşük protein diyetini sürdürmelidir.

 

Böbrek hastalığı tedavileri ile ilgili dünya ve ülkemizdeki son gelişmeleri paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantımızda sizleri de ağırlamaktan memnuniyet duyacağız.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim