• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C

Kosovalılar Dünya Kayıp Kişiler Günü’nde yürüdü

Kosovalılar Dünya Kayıp Kişiler Günü’nde yürüdü
Kosova'da kayıp kişiler, Dünya Kayıp Kişiler Günü'nde bir kez daha anıldı.

Kosova'da kayıp kişiler, Dünya Kayıp Kişiler Günü'nde bir kez daha anıldı.

Kosova'nın kanayan yarası kayıp kişiler konusu, binlerce aileye acı vermeye devam ediyor. Kayıp kişilerle ilgili belirsizliğin sürdüğü Kosova'da, çocuğunu, kardeşini, annesini, babasını kaybetmiş yüzlerce kişi tekrar bir araya gelerek, Priştine'de yürüyüş düzenledi.

Yaklaşık 15 bin kişinin öldürüldüğü Kosova'da 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta kayıplara karışan kişilerin akıbeti hakkında hala herhangi bir bilgi alamayan kayıp yakınları acılarının dinmediğini bir kez daha yürüyüşte duyurmaya çalıştı. Kosovalılar, dünya liderleri ve kurumlarından sevdiklerinin akıbetlerine açıklık getirilmesi için daha fazla çaba harcamalarını istedi.

Ellerinde, kayıp yakınlarının fotoğrafları ve pankartlarla yürüyüş düzenleyen kayıp yakınlarına, devlet büyükleri de eşlik etti. Yürüyüşe Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi katılırken, Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj kayıp aileleriyle el sıkıştı, yürüyüşe katılarak kayıp yakınlarının acısını paylaştı.

Yürüyüş sonunda Kosova Meclis binası önündeki kayıp kişiler anıtına çelenk ve çiçek bırakıldı.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi yaptığı açıklamada, kayıplar konusunun açıklığa kavuşmasının gerektiğini belirterek, kayıp kişilerin akıbetlerinin aydınlığa kavuşmasının, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yardımcı olacağına vurguladı. Cumhurbaşkanı Thaçi, kayıp kişiler konusunun, iki ülke arasındaki diyalogda da masaya yatırıldığını kaydetti.

Yürüyüşe katılan ve babasını hala bulamayan Hazir Koci, devlet organlarından, kayıpların mezarlarının bulunması için daha etkili bir politika sürdürmelerini talep etti. Kardeşini kaybeden Tafil Strona ise kayıpların ceset kalıntılarının bulunması için uluslararası camianın Sırbistan'a baskı yapması zorunluluğunu ortaya koydu.

Eşini kaybeden Gjyla Haziri, acılarının dinmediğini, kayıplar yarasının kapanmadığını belirterek, "Bir çiçek koyabilecek mezarlarının nerede olduğunu bilmek hakkımızdır" dedi.

Kosova'da kayıp bin 648 kişinin akıbeti hala bilinmiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim