• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Koronavirüs önlemleri ile birlikte Mersin Adliyesi’nde yaşanan aksamalar avukatları isyan ettirdi.

Koronavirüs önlemleri ile birlikte Mersin Adliyesi’nde yaşanan aksamalar avukatları isyan ettirdi.
Bilgin Yeşilboğaz, Bu sistemin artık oturtulması gerekiyor. Bırakalım ne olursa olsun, sonra düzeltilir diye bir şey yok. En ufak bir işlemi bile 2-3 günde zor yaptırıyorsunuz.

Covid-19 salgını ile birlikte 15 Mart’ta dava açma, başvuru, şikayet, itiraz ve ihtar gibi süreler, hak düşürücü süreler ve bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler 15 Haziran 2020'ye kadar ertelendi. 16 Haziran’da adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleri bütün işlerine kaldığı yerden devam etmeye başladı. Adalet Sarayları normal yoğunluğuna dönerken binalara girişlerde kontroller sıkılaştırıldı. Adliyelerde sosyal mesafe kurallarına uyulmasını sağlayacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda adliye giriş kapılarına sosyal mesafe kurallarını hatırlatan uyarı ve bilgilendirme afişleri ile duruşma salonlarının kapılarına içeriye en fazla kaç kişinin girebileceğinin belirtildiği levhalar asıldı. Ayrıca mübaşirler, duruşma sırasında nasıl davranılması gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

ADLİ TATİL SONRASI YIĞILMA OLDU

1 Eylül itibariyle adli tatilin sona ermesi ile adalet arayışı kaldığı yerden devam etti. Ancak burada da pandeminin olumsuz etkileri, mevcut ağır iş yükü, personel yetersizliği gibi sorunlar yargıyı adeta tıkadı. Adli tatilin sona ermesi ile uzayan adalet arayışları yığılmalara neden oldu.

BARODAN ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yargıda tıkanma yaşandığına dikkat çekerek, acil çözüm çağrısı yaptı. Ağır işleyen adalet sorununun, aksamaların tüm ilçeler için geçerli olduğunu belirten Yeşilboğaz, “Pandemi hayatımızın bir gerçeği ancak şu anda bahaneye dönüştü. Hepimiz korkuyoruz ama bu işlerin de yürümesi lazım. Sağlık tedbirlerini alarak ve hijyen kurallarına uyarak bu işler yapılmak zorunda. Burada geciken adalet ve adalet vatandaşın hakkı. Duruşmalar geç başlıyor, avukatlar koridorlarda beklemek zorunda kalıyor ki bu da yoğunluğa neden oluyor” dedi.

“TECRÜBELİ KATİP İŞİ YÜRÜTÜYORDU, ŞİMDİ HER ŞEY KARMAKARIŞIK”

Adliyelerde personel sıkıntısı olduğunu ve yıllardır bu soruna çözüm üretilmediğini belirten Bilgin Yeşilboğaz, “Bu sistemin artık oturtulması gerekiyor. Bırakalım ne olursa olsun, sonra düzeltilir diye bir şey yok. En ufak bir işlemi bile 2-3 günde zor yaptırıyorsunuz. Öte yandan kalem personelleri eskiden tecrübeliydi işi götürürdü, şuanda ne yazık ki tecrübeli katip olmadığı için her şey karmakarışık" değerlendirmesi yaptı.

AKSAMALAR YÜZÜNDEN AVUKAT ŞİKAKETLERİ ARTTI

Mart'tan bu yana sorunların birikerek arttığını belirten Yeşilboğaz, şunları söylediÇ

"Bizim işlerimiz neden yürümüyor, avukatlar bizi neden oyalıyor’ diye çok fazla şikayet alıyoruz. Örneğin anlaşmalı bir boşanma davası 9 ay sürünce taraflar ayağa kalktı. Avukat suçlanıyor ama asıl sorumlu sistem. Ben neden dosyayı uzatayım, dosyaların birikmesi benim aleyhime. Adliyede dosyalar inanılmaz birikti. Başsavcılıklarla, komisyonlarla görüşüyoruz. 9 aydır ülkede adalet durdu. Bu hızlandırılmalı. Herkes elinden geleni yapmalı." 

“UYAP’TAN GERİ DÖNÜŞ OLMUYOR”

İşlemlerin UYAP aracılığıyla uzaktan yürütülmesinde sorunlar yaşandığına da değinen Yeşilboğaz, "1 Eylül’de adli yıl başladı ama vatandaş hak arama mücadelesinde aradığını bulamayınca isyan eder duruma geldi. Ama avukatlar da aynı durumda. Biz en son duruşmaların saatinde başlaması ve işlerin hızlı bir sirkülasyonla yürümesi için yazılı talepte de bulunduk. İcra gibi alanlarda özellikle UYAP’tan çalışılması çağrısı yapılıyor. Meslektaşlarımız da bunu istiyor ancak karşıdan yanıt alamamaktan dertli. UYAP’tan giden dosya bir hafta önceden geri dönmüyor. UYAP’ta hızlı işlese zaten sorun olmaz” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim