• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Körfez Pisti’nde İAÜ birinci oldu

Körfez Pisti’nde İAÜ birinci oldu
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı tarafından bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen Alternatif...

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı tarafından bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda Elektromobil kategorisinde İstanbul Aydın Üniversitesi birinci oldu.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Alternatif Enerjili Araçlar Ekibi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 12 Ağustos Pazar günü Kocaeli Körfez Pisti'nde gerçekleştirilen "Alternatif Enerjili Araçlar Yarışları 2018"de "elektromobil" kategorisinde birinci oldu.

"Öğrencilerimiz tüm zamanların rekorunu kırdı"

Öğrencilerin tüm zamanların rekorunu kırıp 2 kupayla döndüklerini ve rekortmen olduklarını ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın: "Üniversitemiz patent ve Ar-Ge çalışmalarını çok önemsiyor. Her yıl buna benzer dereceler alıyor. Öğrencilerimizin bu sene tüm zamanların rekorunu kırmaları bizi çok onurlandırdı. Biz de her türlü desteği onlara sağlıyoruz. İAÜ olarak 70'in üzerinde patentli ürünümüz var. Biz bunların önemli bir kısmını ticarileştirdik. Bilgiyi üretip ürüne dönüştürdükten sonra ekonomik değer katmak önem arz ediyor. Üniversiteler toplumun ekonomik ve sosyal yapısına katkı sağlamalıdır. İAÜ olarak 50'nin üzerinde çalışmalarımız var ve bunları katlayarak sürdürmeye devam edeceğiz."

"Finansal saldırıya aldırış etmeden üretime devam"

Aydın, özellikle son günlerde ülkenin uğramış olduğu hain finansal saldırılar konusunda "Finansal saldırılar karşısında dik durarak daha çok eğitim ve projeyle ülkemize katkıda bulunmalıyız, daha çok çalışmalıyız. Aksi takdirde ülkeler bizi boyundurukları altına almaya çalışabilirler. Tam bağımsız Türkiye için daha çok hedeflerimiz ve projelerimiz olmak zorunda" ifadelerini kaydetti.

"Üniversitenin çevre aydınlatmasında güneş enerjisinden faydalanıyoruz"

Her alanda elektrikli araç yarışında rekor kıran öğrencilerinin bu başarılarının yanı sıra elektrikli fırınlar konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Aydın, "Üniversitemizin çevre aydınlatmasında rüzgar ve güneş enerjisi kullanılıyor. Yakında tüm çatılarımıza güneş tarlaları kuracağız. Hedefimiz buna benzer projelerimizi artırmak ve daha çok aktif hale getirmek" dedi.

"En az enerjiyi biz kullandık"

Yarışlarda Elektromobil kategorisinde birinci olan İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi ve ElektroAydın Hexagon takım kaptanı Efe Cerit, "Ekip arkadaşlarıyla gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade etti. Cerit, "Geçen yıl yapılan yarışlardan 1 hafta sonra çalışmalarımıza başladık. Ağırlığı, hafifliği, rüzgar ile olan ilişkisinin tüm mekaniklerinin tasarımını yaptık. Bu tasarım aşaması yaklaşık 6 ay, aracın imalatı ise 3 ay sürdü" dedi.

Yarışlara hazırlanmadan önce tasarım aşamalarıyla ilgilendiklerini ve ekip olarak gecesini gündüzüne katan 14 arkadaşının emekleri neticesinde 65 dakikada 30 tur atmayı başardıklarına dikkat çeken Cerit, İAÜ Alternatif Enerjili Araçlar Ekibi olarak, enerjiyi en az harcayan takım olmayı başardık" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim