• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Kooperatiften Esnafa 4.5 Milyon TL Faizsiz Kredi

Kooperatiften Esnafa 4.5 Milyon TL Faizsiz Kredi
Samsun Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, Samsun'da 150 esnafa toplamda 4 milyon 500 bin TL faizsiz kredi verdiklerini...

Samsun Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, Samsun'da 150 esnafa toplamda 4 milyon 500 bin TL faizsiz kredi verdiklerini açıkladı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kooperatif Başkanı Metin Sinecek, faizsiz kredi vermeye başladıkları günden bu yana toplamda 150 esnafa 30 bin liradan 4.5 milyon faizsiz kredi verdiklerini söyledi. 150 esnafa faizsiz kredi verdiklerini vurgulayan Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, "Faizsiz kredi, hükümetimizin seçim atmosferinde esnafımıza vermiş olduğu vaatlerden birisidir. Esnaf ve sanatkara destek konusunda verilen bu vaatler Bakanlar Kurulu kararının ardından kapsama alınarak faaliyete geçti. Biz, Samsun Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak Samsun'da şimdiye kadar 150 esnafa 30 biner lira faizsiz kredi verdik. Şu anda toplamda esnaflarımıza 4 milyon 500 TL değerinde faizsiz kredi verdik. Yine 150'ye yakın esnaf da faizsiz kredi almak için başvuru yaptı. Onların değerlendirmesini de yapıyoruz" dedi.

Faizsiz kredi imkanlarının bir ara durdurulduğunu belirten Sinecek, sözlerine şöyle devam etti: "Faizsiz talepleri yine vardı. Bir ara durduruldu. Bu günlerde gündeme yeniden geldi. 11 Nisan 2016 tarihli yazı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak faizsiz krediler tekrar yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile faizsiz krediler 5 yıl vade ile 18 aya geldi. Bu da esnaflara 5 veya 6 taksit olanağı tanıdı. Eskiden 20 taksit yaptığımız faizsiz kredilere şimdi 5-6 taksit imkanı sunulacak. Esnaflar kredi taleplerine bilinçsiz bir şekilde müracaat ediyor. Kredi almak isteyen esnafların geçmişe dönük borçlarının bulunmaması ve KOSGEB'den kredi almaması gerekiyor. Esnafımız aldığı kredileri ekipman, demirbaş, dekorasyon ve döner sermaye ihtiyaçlarını karşılamak gibi işlerde kullanmak amacıyla kullanabilirler. Vergi levhasını alan esnafların bu faizsiz kredin hemen yararlanacağı diye bir şey söz konusu değildir. Esnafların en az 6 aylık esnaflık sıfatını kazanması gerekiyor. Esnafların faizsiz krediyi alıp da değişik yollarda harcama şansı yok. Çünkü bu paralar fatura karşılığı olarak değerlendiriliyor. Faizsiz kredi alınıp değişik borçlarda kullanılamaz. Çekilen faizsiz krediler çekilen iş yeri için kullanılacak."

"KOOPERATİFLER ARTIK KOTALARI KADAR FAİZSİZ KREDİ VEREBİLECEK"

Her kooperatifin kendi kotası kadar faizsiz kredi vereceğinin altını çizen Metin Sinecek, "Bundan sonraki yeni düzenlemeyle birlikte kredi kooperatiflerine bir kota getirildi. Kredi kooperatifleri büyüklüklerine göre kendilerine ayrılan kotadan fazla faizsiz krediyi ihtiyaç sahiplerine veremeyecek. Her başvuran esnaf bu kredileri alamayacak. Gerekli şartlara uygun, her şeyi tamam ve parayı işyerinde kullanacak esnaflar bu faizlerden faydalanabilecek" diye konuştu.

"BU KADAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE FAİZSİZ KREDİYE YÜKLENMEYE GEREK YOK"

Faizsiz krediler ile faizli krediler arasında pek bir fark olmadığının altını çizen Sinecek, "Faizli ve faizsiz kredi arasında çok fazla bir fark yok. Bir esnaf 25 bin TL faizli kredi kullansa, yüzde 4 oranında faiz ödeyecek. Bugün eşit taksitlerle değerlendirildiği zaman faizli kredinin vadesi de 5 yıla kadar uzuyor. Bu kadar yoğun bir şekilde faizsiz krediye yüklenmeye gerek yok. Çünkü faizsiz krediler kredi kooperatiflerine sınırlı gelmiştir. Faizsiz kredi limitini harcadıktan sonra daha fazlasını verme şansımız olmayacak. Biz kooperatif olarak 150 bin TL'ye kadar kredi veriyoruz. Müracaatları hızlı bir şekilde alıp, işlemleri hemen gerçekleştiriyoruz. Samsun esnafının iş yerini güzelleştirmesi ve iş potansiyelini arttırması için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim