• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Konya ölüm tehditi altında!

Konya'da şehre yalnızca birkaç yüz metre uzaklıkta, Mevlana Müzesi'ne ise yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan mühimmat depolarının yaklaşık bir milyon insanı tehdit ettiği iddia edildi.
Konya'da 4 yıl Personel Kurmay Başkanlığı görevi yapan eski Milletvekili Emekli Kurmay Albay Hüseyin Arı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a söz konusu mühimmat tepolarının taşınmasını öneren bir mektup yazdı. Arı, mektubunda tank mermilerinin de bulunduğu Ana Depo'nun Afyonkarahisar'dakiden 20 kat daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek "Mühimmat ana deposunun öncelikli olarak Konya'mızın tehditten acilen kurtarılması şehrimizin de sağlıklı bir yerleşime kavuşması açısından son derece önem arz etmektedir." dedi.
 
25 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU
 
Afyonkarahisar'da geçtiğimiz yıl askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu 25 asker şehit olmuş, patlama sonrası kilometrelerce öteye el bombaları saçılmıştı. Olay sonrası deponun şehre yakın noktadan daha güvenli bir bölgeye taşınması için ilk çalışmalar başlatıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunun yeri ile ilgili olarak uygun arazinin tespit edildiğini, taşınmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı.
 
Konya'da geçtiğimiz yıl ismi Şht. Er Ali Bağcı Kışlası olarak değiştirilen kışlada, 24 adet iglo tipi mühimmat deposu bulunuyor. Söz konusu depolar, merkez Selçuklu ilçesi'nin Hanaybaşı, Yüzüncüyıl ve Hacılar mahallelerine yaklaşık 200 metre mesafede bulunuyor. Mahallede yoldan geçenlerin çıplak gözle sayabildiği depolar Kıbrıs ve 2. Ordu'yu besliyor.
 
MERKEZDE ANA MÜHİMMAT DEPOSU
 
Konya'da 1989 ile 1993 yılları arasında Personel Okulu Kurmay Başkanlığı yapan Hüseyin Arı, Konya'daki depoların Afyonkarahisar'dakinden 20 kat daha tehlikeli olduğunu aktarıyor. Arı, Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a yazdığı mektupta şu bilgilere yer veriyor: "Afyon deposu; Afyon'un 20 kilometre doğusunda ve de Kocatepe dağının doğu eteklerinde yer alır, bu durum dağ silsilesinin batısında yer alan Afyon için koruyucu bir özellik de yaratmaktadır. Konya'da bulunan ana depo ise; şehirle deponun 400 metrelik güvenlik sınırı ile bitişmiş durumdadır. 80 yıl önce Konya nüfusu muhtemelen 50-60 bin civarında, o da şehir merkezi olan Alaaddin ve Mevlana civarında kümelenmişti. Şu anda deponun bu mevkilere uzaklığı 8 ila 10 km'dir. Necmettin Erbakan Ü. Tıp Fakültesi'ne uzaklığı sadece 600 metredir. Bu duruma göre ana mühimmat deposu Konya'nın merkezinde yer almaktadır diyebiliriz."
 
Bakan Yılmaz'a yazdığı mektupta söz konusu depoların taşınmasına yönelik bilirkişi görevlendirilmesi ve yerinde inceleme yapılması talebinde bulunan Arı şu ifadelere yer veriyor: "Konya için tehdit arz eden mühimmat ana deposunun öncelikli olarak Konyamızın tehditten acilen kurtarılması şehrimizin de sağlıklı bir yerleşime kavuşması açısından son derece önem arz etmektedir."
 
20 KİLOMETRE MENZİLLİ TANK MERMİLERİ VAR
 
Depolar hakkında bilgi veren Hüseyin Arı, depolarda tank ve top mermilerinin de bulunduğuna vurgu yapıyor. Tankçı Kurmay Albay Arı, bir tank mermisinin 20 kilometre menzili olduğu düşünüldüğünde depoların tüm Konya'yı tehdit eden bir pozisyonda olduğuna dikkat çekerek olası bir patlama veya sabotaj durumunda bir milyon insanın canının tehlikede olduğunu belirtiyor. Arı, mahallere 200-300 metre uzakta bulunan depoların Mevlana Müzesi'ne ise kuş uçuşu yaklaşık 10 kilometre mesafede olduğunu anlatıyor.
 
MAHALLELİ TEDİRGİN 
 
Hanaybaşı Mahallesi Altınok Sokakta oturan ve mühimmat depolarını evinin penceresinden görebilen Cennet Anlaş, Afyonkarahisar'daki olaydan sonra geceleri uyku uyuyamaz olmuş. Anlaş, "Depoda bir kaza olsa ilk önce biz havaya uçarız. Yetkililer bir an önce önlem alsın" diyor. Hacılar Mahallesi Muhtarı Yaşar Durmaz da mahallesindeki evlerin yaklaşık 200 metre mesafede olduğunu doğruluyor ve mühimmat depolarının yerleşim alanından daha uzak bir yere taşınması çağrısında bulunuyor. 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim