• BIST 9715.42
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, 2015’i Pozitif Tamamladı

Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, 2015’i Pozitif Tamamladı
Konya Sanayi Odası tarafından imalat sanayinin nabzını tutmak amacıyla 22 aydır yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Aralık ayı sonuçları açıklandı.

Konya Sanayi Odası tarafından imalat sanayinin nabzını tutmak amacıyla 22 aydır yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Aralık ayı sonuçları açıklandı. Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 19 puan birden yükselerek 11 değerini alan endeks, 2015 yılını pozitif seviyede tamamladı.

Türkiye'de imalat sanayi eğilimlerini ölçen yerel düzeydeki ilk gösterge olma özelliğini taşıyan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi'nin sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, endeksin 2015'te sadece Haziran ve Eylül aylarında negatif değer aldığını, diğer tüm aylarda pozitif gerçekleştiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl en yüksek değeri 16.6 puan ile Mart ayında alan endeksin, en düşük değeri ise eksi 5.5 ile Haziran ayında aldığını ifade eden Kütükcü, "Çeyreklik dönemler halinde bakacak olursak, Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi'nin en yüksek seviyeye ulaştığı dönem 2015'in ikinci çeyreği olmuştur. Ayrıca 2014'ün tamamında 6.3 puan alan endeks, 2015'te tüm sıkıntılara rağmen artış göstermiş ve ortalama 6.5 puan olarak gerçekleşmiştir" dedi.

KAPASİTE KULLANIM ORANIMIZI MUTLAKA YÜKSELTMELİYİZ

Araştırma sonuçlarına göre Konya imalat sanayindeki genel gidişatın Türkiye geneline göre daha olumlu bir performans sergilediğini belirten Kütükcü, Konya'daki kapasite kullanım oranlarının mutlaka yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti. İşletmelerin öncelikle var olan kapasitelerini tam kullanmaları gerektiğini ifade eden Kütükcü, Kasım 2015'te Konya'da yüzde 56 olan kapasite kullanım oranının Aralık 2015'te 0,3 puan düşerek yüzde 55,7 değerini aldığını, Türkiye'de ise bu oranının yüzde 75,8 olduğunu söyledi.

KONYA İMALAT SANAYİDE GEÇTİĞİMİZ 3 AYA GÖRE ÜRETİM ARTTI

Konya imalat sanayinde geçtiğimiz üç aya göre üretimin arttığını bildiren Kütükcü, araştırma sonuçları ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Aralık 2015'te Konya'da imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 31,7'si geçtiğimiz 3 aya göre üretimlerinin arttığını ifade ederken, önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını belirtenlerin oranı yüzde 39,3 olmuştur. Konya'da imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 25'i ise mevcut stok düzeyinin sezon için normal olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Konya'da ekim ayında yükselen "geçtiğimiz 3 aya göre üretim" in denge değeri, Aralık ayında da yükselişini sürdürdü. Öte yandan 2015'te Konya imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 31'i geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerinin arttığını ifade ederken, önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını belirtenlerin oranı yüzde 40 düzeyinde gerçekleşmiştir. Aralık ayında Konyalı üreticilerin gelecek dönem siparişlerden umudunun, geçtiğimiz dönemde gerçekleşen sipariş artışlarından daha fazla olduğu görülmektedir. Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında, hem geçmiş dönem hem şu an hem de gelecek dönemdeki ihracat sipariş durumu ve beklentisindeki olumlu algının, iç piyasa siparişlerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim