• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya ile ikili ticaret hacminin 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında yaklaşık...

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya ile ikili ticaret hacminin 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aştığını belirterek, "İki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum. 2016 yılında ikili ticaret hacmimizde yaşanan düşüş ile birlikte halihazırda yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Söz konusu hacmi kısa sürede daha da yüksek seviyelere çıkarmak için elbirliğiyle çalışmayı öneriyorum" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Patti Londono, Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı Olga Lucia ve Kolombiya Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Bakanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleşen heyetler arası görüşmede Bakan Yardımcısı Çiftci, Türkiye ve Kolombiya'nın birbiriyle her zaman yakın dayanışma içinde olduğunu ve bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğini belirtti. Gerçekleştirilen görüşmenin mükemmel seviyedeki işbirliğine yeni boyutlar kazandıracağından kuşku duymadığını vurgulayan Çiftci, iki ülke arasındaki dostluk ilişkisinin her iki ülkeye büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Çiftci, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Kolombiya hükümetinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamayla darbe girişimine karşı Türk hükümetine verdiği desteğin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Kolombiya ile dış ticaretin gün geçtikçe geliştiğine ancak yeterli olmadığına işaret eden Çiftci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kolombiya ile ikili ticaret hacmimiz, 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aşmıştır ki iki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum. Ancak 2016 yılında ikili ticaret hacmimizde yaşanan düşüş ile birlikte halihazırda yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Söz konusu hacmi kısa sürede daha da yüksek seviyelere çıkarmak için elbirliğiyle çalışmayı öneriyorum."

Gümrük idareleri arasında işbirliği

Bakan Yardımcısı Çiftci, her iki ülke gümrük idareleri arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin durmasıyla gelişme kaydedilemeyen "Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması"nın (KİYA) imzalanmasının önemine değindi. Söz konusu anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede imzalanmasını arzu ettiklerini belirten Çiftci, "Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması'nın imzalanması ile birlikte güvenli ve hızlı bilgi paylaşımını kolaylaştırmaya yönelik olarak gümrük idareleri arasında iletişim kanallarının tesis edilmesini ve bu kanalların açık tutulmasını, gümrük İdareleri arasında etkin bir koordinasyon imkanının yaratılmasını ve kolaylaştırılmasını amaçlamaktayız" ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Çiftci, iki ülke arasında kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

"Zeytinyağını bizden alın"

Türkiye-Kolombiya arasındaki ikili ticari ilişkilerini geliştirmek adına iki ülke idareleri olarak birçok alanda işbirliğinin geliştirilebileceğini kaydeden Çiftci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tarım ürünleri ticareti kapsamında ülkemiz tarafından Kolombiya'ya 2016 yılında 400 bin dolar tutarında zeytinyağı ihraç edilmiştir. Bir önceki yıla göre yüzde 100 oranında artış gösteren bu tutar, Kolombiya'nın zeytinyağı ithalatının yalnızca yüzde 2'sine denk gelmektedir. Bu rakamın önümüzdeki dönemde 1 milyon doların üzerine çıkacağından hiç kuşku duymamaktayız. Zeytinyağının yanı sıra ticarete konu olacak diğer tarım ürünlerinin çeşitlendirilerek iki ülkenin ekonomisine olumlu katkı yapmasını en içten dileklerimizle arzu etmekteyiz. Bu kapsamda iki ülke arasında özellikle lisanslı depoculuk ve ürün senedi hakkında bilgi ve tecrübe aktarımını hayata geçirmemizin büyük önem taşıdığı kanaatindeyim."

Bakan Yardımcısı Çiftci, kooperatifçilik alanında da iki ülke arasındaki işbirliğinin iki ülke refahına katkı yapacağını sözlerine ekledi.

Kolombiya Ticaret Bakan Yardımcısı Lucia: "Önümüzdeki ay Serbest Ticaret Anlaşması imzalanabilir"

Kolombiya Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı Olga Lucia ise, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasına önem verdiklerini belirterek, "Yapacağımız çalışmalarla ilerleme kaydedebilir, alternatif ortaya koyabiliriz. Önümüzdeki ay anlaşmayı imzalayabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto da, zeytinyağını Türk firmalarından almamak için herhangi bir sebep olmadığını, Türk firmalarının Kolombiya'da daha fazla varlık göstermesi gerektiğini vurguladı.

Heyetler arasındaki görüşmeler sonucunda Kolombiya tarafınca iki ülke gümrük idareleri arasında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması yapılması konusunda ilgili birimlerle görüşme yapılarak yeni bir teklif sunulması ve kooperatif alanında işbirliği için üst düzey görevlilerin bir araya getirilmesi taahhüt edildi. Ayrıca kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliği yapılması ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının iki ülke ticaret hacmini yükselteceği konusunda taraflarca mutabık kalındı.

Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim