• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Kış Depresyonundan Korunun

Kış Depresyonundan Korunun
İnsanların kış mevsiminde güneş ışınlarından daha az yararlanması, gecelerin uzun olması, kapalı ortamlarda uzun süre kalması depresyon belirtilerine...

İnsanların kış mevsiminde güneş ışınlarından daha az yararlanması, gecelerin uzun olması, kapalı ortamlarda uzun süre kalması depresyon belirtilerine maruz kalıyor.

Medical Park Trabzon Hastanesi Psikyatri Uzmanı Dr. Gökhan Kandemir, depresyonun psikiyatrik hastalıklar arasında en sık görüldüğüne dikkat çekerek, kış depresyonundan korunma yolları hakkında uyarılarda bulundu.

Kış depresyonu genellikle sonbahar ve kış aylarında başlayarak ilkbaharda sona erdiğini kaydeden Dr. Kandemir, "Depresyon psikiyatrik hastalıklar arasında en sık görünenlerden biridir. Kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla, orta yaşlarda ise daha sık görülüyor. Ülkemizde yapılan bir çalışmada depresyon yaygınlığı (yüzde 8-20) diğer ülkelerindekilere benzer oranda bulunmuştur. Kış depresyonu çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında başlayıp ilkbaharda sona ermektedir" dedi.

Kış mevsiminde güneş ışınlarından daha az yararlanılması, gecelerin uzun olması hastalığı tetiklediğini kaydeden Dr. Kandemir, "Kış depresyonunun oluşumunda aslında depresyon ile ilişkili olan sertonin ve noradrenalin gibi beyinde bulunan maddelerin yanı sıra beyinde üretilen melatonin (yüksek düzeydeki melatonin insanda rehavete, uykuya meyil, uyuşukluğa sebep olmaktadır) adında diğer bir madde de rol oynamaktadır. Melatonin maddesi karanlıkta üretimi fazlalaşan özellikle gecelerin uzun olduğu kış aylarında yorgunluk, bitkinlik, uyku hali, enerji düşüklüğü gibi yakınmalara sebep olmaktadır. Kış mevsiminde güneş ışınlarından daha az yararlanılması, gecelerin uzun olması, insanları kapalı ortamlarda uzun süre kalması (örneğin kapalı bir iş ortamında çalışan biri sabah çok az bir süre güneşi görüp sonrasında iş çıkışında karanlıkla karşılaşması , kahvehane, çay ocağı, sürekli gün içinde evde kalma v.s) insan psikolojisini olumsuz etkileyebileceğinden keyifsizlik, mutsuzluk, sinirlilik, hayattan zevk alamama, hayatın tadı tuzu yok gibi düşünme, enerji kaybı, isteksizlik, güçsüz hissetme, dikkatini yoğunlaştıramama, uyku hali, yorgun uyanma ve iştah değişiklikleri gibi depresyon belirtilerine maruz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

NELER YAPILABİLİR?

Korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Kandemir, "Gerek çalışma koşullarının ve çalışma saatlerinin zorunluluğundan gerekse güneş ışığının gün içinde daha az olduğu kapalı havalarda ortaya çıkan depresyon belirtilerine maruz kalındığında iki önemli noktaya hassasiyet gösterilmelidir. Birincisi, havanın kapalı olmasını gözetmeksizin gün ortası öğle saatlerinde dışarıya çıkıp 20-40 dk. süre ile zaman geçirmek mevcut gün ışığından yararlanmamızı sağlar. İkincisi, düzenli egzersiz ve özellikle B vitamini takviyeli sağlıklı beslenme dikkat edilecek hususlardır. İlaç Tedavisi ise ; Psikiyatri uzmanı ve aile hekiminizin ön gördüğü antidepresan ilaçlar uygun doz ve sürede kullanılabilir. Psikoterapi: Hastaların kendilerini kötü hissetmelerine sebep olan olumsuz otomatik düşünceler ve duyguları belirleyerek bunların olumlu düşüncelerle nasıl yer değiştirileceği öğretilir. Ayrıca sağlıklı başa çıkma yolları gösterilir. Işık Terapisi: Bu amaçla gün ışığını taklit eden özel ışık kaynakları mevcuttur. Özetle: Kış depresyonundan korunmak için güneş ışığından faydalanmak ve bu amaçla göstereceğimiz çaba çok önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim