• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Kırmızı et ithalatı GTO’da masaya yatırıldı

Kırmızı et ithalatı GTO’da masaya yatırıldı
Kırmızı et sektör temsilcileri Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) bir araya gelerek "Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine...

Kırmızı et sektör temsilcileri Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) bir araya gelerek "Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğin" sektöre etkilerini tartıştı. GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Koçak et fiyatlarının artışın ithalatta değil, ulusal üretimle çözüme kavuşacağını belirtti.

GTO tarafından düzenlenen sektörel istişare toplantılarında bu kez Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kırmızı et ithaline ilişkin yayınladığı tebliğin sektöre etkileri tartışıldı. GTO 9 Nolu Canlı Hayvan-Hayvansal Ürünler Ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantıya başkanlık eden GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Koçak et fiyatlarındaki artışın ithalatla değil üretimle çözüme kavuşacağını belirterek, "Son yayınlanan tebliğde karkas etin yanı sıra lop et olarak adlandırılan kemiksiz et ithalatına ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Bu düzenleme ile et fiyatlarının düşürülmesi ve böylece enflasyonun da aşağı çekilmesi hedefleniyor. Ancak bunun çözümü ithalat değildir. Bunun çözümü ulusal üretimi artırmaktır. Et fiyatlarının kalıcı olarak düşmesini sağlayacak çözüm, ülkedeki et üretimini artırmaktır. Devletin et ithal edip marketlerde satması, üretici ile devletin rekabete başlaması demektir. Dolayısıyla da üreticinin yok olması demektir. Yapılması gereken şey; özel sektöre vergiden muaf canlı hayvan ithali için izin verilmesi, hayvan sayısının, kalitesinin ve ırkının artırılmasıdır. Sektörün ithalatla değil hayvan varlığını ve kalitesini artıracak yöntemlerle desteklenmesi gerek" dedi.

Devletten tüccar olmaz

GTO Meclis Üyesi Mahmut Yıldırım ise artan talebin karşılanması için ithalat yapılması gerekiyorsa bunun devlet denetiminde tüccarlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Et tüketimi ülkelerin gelişmişlik seviyesine göre değişir. Gelişmekte olan ülkelerde artar. Bizde de kırmızı ete olan talep artıyor ancak talebi karşılayacak oranda kesim yapılmıyor. Et ithalatı bunun için çözüm değil. Et ithali kapansın, canlı hayvan ithal edilsin. Tek çözüm damızlık hayvan girişi" dedi.

"Milli politikamız olmalı"

GTO 9.Grup Meslek Komite Başkanı Tamer Abuşoğlu da toplantıda yaptığı konuşmasında hayvancılıkta bir milli politikamız olması gerektiğinin altını çizdi. Abuşoğlu, "Her bakan değiştiğinde politika değişmemeli. Sektör olarak önümüzü görmemiz lazım. Milli bir politikamız olmalı" dedi. Market raflarına girecek etin üzerine ithal et damgası vurulmalı diyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ete bir standart getirilmesi gerektiğini belirtti. Çetiner, "Sektör 2011 yılında ithalattan dolayı çok kötü bir tecrübe yaşadı. Aynı tecrübeyi yaşamak istemiyoruz. İthalat çözüm değil. Biz çok çalışıp az kazanalım, yeter ki üretime devam edelim. Türkiye'de et fiyatlarının düşürülmesi için bizim üretimimizi artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da coğrafyamızın küçükbaş hayvancılığa uygun olduğunu belirterek, "Küçükbaş hayvancılığı ön plana çıkarmamız gerekiyor, üretimin desteklenerek kısa vadede artırılması gerek. Sütle ilgili yemle ilgili sorunu çözemezsek et sorunu çözülemez, ithal et kısa süreli bir çözümdür" ifadelerini kullandı. Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Haydar Demirel ise devletin et ithalatı ile ilgili planlama yapmasını gerektiğini vurgulayarak, "Devletin bu konuda acilen planlama yapması gerekiyor. Ne kadar yem ihtiyacımız, ne kadar et ihtiyacımız, kaç tane hayvan ihtiyacımız var, bunlar planlanmalı" diye konuştu.

Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri bir rapor hazırlanarak yetkililere iletilecek.

Kırmızı et ithalatı GTO’da masaya yatırıldı

Kırmızı et ithalatı GTO’da masaya yatırıldı

Kırmızı et ithalatı GTO’da masaya yatırıldı

Kırmızı et ithalatı GTO’da masaya yatırıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim