• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kırıkkale’de tarla faresi sayısı arttı

Kırıkkale’de tarla faresi sayısı arttı
Kırıkkale'de yaz ayında yaşanan aşırı sıcakların geçen yıllara göre fara sayısını arttırdı.

Kırıkkale'de yaz ayında yaşanan aşırı sıcakların geçen yıllara göre fara sayısını arttırdı.

2015 yılı sonbahar ve kış mevsiminin, mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyretmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonunda artış meydana geldiğini açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, popülasyon artışında fare mücadelesiyle biyolojik yolla mücadele eden yabani hayvanların sayılarının azalması da da etkili olduğunu söyledi.

Ürünlere büyük zarar veren tarla faresi ile mücadelede erken önlem alarak ürün kaybını en aza indirgemeyi hedeflediklerini açıklayan Kırbaş, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan konunun uzmanları tarafından il genelinde tarla faresi ile mücadele konulu eğitimler devam etmektedir." dedi. Merkeze bağlı Ulaş köyünde tarla faresi ile mücadele eğitimine başlatıldığını belirten Kırbaş, yapılan etkinliğe Ulaş Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Hatice Tezcan, Ulaş köyü muhtarı Zafer Güleşen ve çiftçiler katıldılar." dedi.

Tarla farelerine karşı; kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbaharda 25 metrekarede 5 işlek delik varsa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada önce tarla, bağ, bahçe ve fidanlıklardaki fare delikleri toprakla kapatılmalıdır. İki ila 3 gün sonra yeniden açılmış olan işlek deliklere el değmeden tahta bir kaşıkla 3-5 adet zehirli yem bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmaz. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı ve açıkta ölen fareler toplanarak derin çukurlara gömülmelidir. Kültürel mücadelede ise, tarlanın derin sürülmesi, temizlenmesi ve hasattan hemen sonra bol su altında tutulması ile de fareler imha edilebilir." diye konuştu.

Farelerle beslenen kedi, leylek, gelincik, atmaca, şahin, yılan, baykuş ve kartalın öldürülmemesi gerektiğinin altını çizen Kırbaş, bu hayvanların farelerin doğal düşmanı olduğunu kaydetti.

Kırıkkale’de tarla faresi sayısı arttı

Kırıkkale’de tarla faresi sayısı arttı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim