• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Kiraz üreticilerine biyoteknik mücadele için elma sirkesi dağıtıldı

Kiraz üreticilerine biyoteknik mücadele için elma sirkesi dağıtıldı
Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, köylerdeki kiraz üreticilerine sirke sineğine karşı biyoteknik mücadele amaçlı elma sirkesi dağıtıldı.

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, köylerdeki kiraz üreticilerine sirke sineğine karşı biyoteknik mücadele amaçlı elma sirkesi dağıtıldı.

Bilecik merkeze bağlı Örenköy'de başlayan programa Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, bitkisel üretim personeli ve çiftçiler katıldı. Burada konu ile ilgili açıklama yapan Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, kiraz sirke sineği ile biyoteknik mücadele projesi kapsamında kiraz üreticilere 3 köyde 8 bin litre elma sirkesi dağıtımı yapıldığını belirtti. Bu proje ile üretim sezonu boyunca çalışmaların devam edeceğini söyleyen İl Müdürü Yoldaş, projenin kiraz üreticilerine hayırlı olmasını temenni etti. Yoldaş, "Geçen yılda ülkemizde sorun olmaya başlayan ve kanadı benekli sirke sineği olarak isimlendirilen polifag (birçok bitkide zarar verebilen) zararlı Drosophila Suzuki ilimizde 2018 yılında tespit edilmiş olup, ilimiz için oldukça stratejik ürünlerden olan kirazda oldukça tehlikeli olmakla beraber birçok üründe zarar vermektedir. Zamanında meyve olgunlaşmaması, olgun meyvelerde ise yumurta bırakarak sonrasında larva zararına sebep olmaktadır. Ayrıca kiraz sirke sineğinin kimyasal mücadelesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın spinosad etken maddesine geçici kullanım izni bulunmaktadır. Kiraz sirke sineği tam hasata yakın olgunlaşmış meyvede zarar yaptığı için tüketici sağlığı açısından kalıntı riskinin olmaması istenmektedir. Toplu olarak sirke dağıtımı ile kimyasal mücadele masrafını azaltmak, üründe kalıntıyı önlemek, çevre kirliliği ve faydalı böceklerin korunması amaçlanmaktadır. Doğru zamanda uygun yöntemle üreticilere bu zararlı organizmaya karşı nasıl mücadele etmeleri gerektiği konusunda bilinçlenmeleri hedeflenmektedir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim