• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

'Kimyasal silah saldırısı olduğu ortada'

'Komşularla sıfır sorun' politikasının mimarı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Davutoğlu, "Kimyasal silah saldırısı olduğu ortada. Yapanın cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır’da yaşanan olayların ardından dün çarpıcı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Mısır’daki darbeden önce Başbakanın talimatıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Kahire’ye gidip Mursi ile görüştüğünü ve kendisinin de tutuklandıktan sonra Mursi ile görüşme talebinde bulunduğunu açıkladı.
 
Davutoğlu, dün akşam 24 TV’de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Davutoğlu, “Mısır ile gizli diplomasi şu anda bile devam ediyor” dedi. Davutoğlu, ABD’den dün Başbakan Tayyip Erodğan’ın sözleri üzerine yapılan sert açıklamayı da eleştirdi. Davutoğlu, ABD’ye bu konuda üç mesaj verildiğini söylerken, diplomatik kaynaklar mesajın müsteşar düzeyinde iletildiğini belirtti.
 
Davutoğlu, Türkiye’ye şu mesajları verdi:
 
TAHAMMÜL EDİLEMEZ
 
“Hiçbir olay bugün Suriye’de yaşanan insanlık dramını ve suçunu örtemez. Şam’da çoğu muhaliflerin hakim olduğu mahallelerde kimyasal silah saldırısıyla ilgili haberler geldi. İlk olarak ölü sayısı 400’lerden 1187’ye kadar çıkmıştı. Milli İstihbarat Örgütümüzün elde ettiği videolar var. İnsan olanın tahümmül edebileceği görüntüler değil.
 
KİMYASAL SİLAH SALDIRISI OLDUĞU ORTADA
 
Birleşmiş Milletler daimi temsilcimize mesaj gönderdik. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplanmaya ve kimyasal silah araştırma grubunu da bölgeye intikal edilmesini istedik. Çok sayıda video izledik. Sokaklarda, koridorlarda yatan insanlar. Mısır’ı düşünün hepsinde kurşunla yaralanma görüntüsü vardı ama burada ölenler hiçbiri kurşun izi olmadan yatıyor. Yaralılar da nefes alma zorluğu içindeler. Bu kadar şeyin bir senaryo olması çok zor. Bir kimyasal silah saldırısı olduğu ortada. Suriye rejimi dahi bunu kınıyor ve ‘biz yapmadık’ diyor. Zaten bizim de şu anda yürüttüğümüz teşebbüs BM Genel Sekreterinden iki konuda talepte bulunduk. Birincisi acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanması, diğeri de BM kimyasal silahları soruşturma ekibi orada talimat verin araştırılsın istedik deliller ortadan kaldırılsın. Şu anda orada araştırma yapan ekip üç yerde yetkilendirilmiş diğerleri için Suriye rejiminin izin vermesi lazım. Derhal izin verilmesi için İngiltere ve diğer bazı ülkelerle de mektup gönderiyoruz. Başka bir grup yaptıysa o grubun cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız.
 
MISIR’LA GİZLİ DİPLOMASİ
 
Mısır’daki darbeden 10-15 gün önce Başbakanın talimatıyla MİT Müsteşarımız Hakan Fidan Kahire’ye gidip Mursi ile görüştü. İlk kez açıklıyorum. Tutuklandıktan sonra benim de Kahire Büyükelçiliğimiz aracılığıyla Mursi ile görüşme talebim oldu. Mısır yönetimi, ‘Davutoğlu, ikinci evi gibi gelsin. Ancak tutuklu liderlerle görüştüremeyiz’ dediler. Bunun üzerine gitmedim. Çünkü 12 Eylül döneminde bir ülkenin bakanı gelip Demirel’le görüşmeseydi nasıl bir görüntü ortaya çıkardı? Mısır’a gidip Mursi’yi görmeden dönseydim, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir temsilcisi darbeyi destekliyor gibi anlaşılırdı.
 
KARŞITLIĞIMIZ YOK
 
Şaşkınlık ve hayalkırıklığını birlikte yaşıyoruz. Şu ana kadar hiç bir Avrupalı muhatabım Avrupa’nın yaptıklarının, aldıkları tutumun doğru olduğunu söylemedi. ‘Napalım AB ile ortak hareket ediyoruz’ dediler.‘Yaşananları darbe diye tanımlamazsanız bundan sonra Mısır’da seçilmiş hiçbir lider kendini güvende hissedemez’ görüşümüzü ABD’ye de söyledik. Mısır’da herhangi bir gruba karşı bir karşıtlığımız ya da taraftarlığımız yok. Ortadoğu’da demokrasiden en çok Türkiye kazanır. Birinci önceliğimiz Ortadoğu’daki kardeş halkların kanı dökülmesin. Kimlik siyaseti, sunni siyaseti yapsaydık Sisi’ye karşı çıkar mıydık?
 
LA HAVLE
 
Bazen yaptığım telefon görüşmeleri sonrasında sinirleniyorum. Sinirlendiğimi gören Sare Hanım da “La Havle” çekiyor.
 
ABD’YE ÜÇ MESAJ
 
Amerika’nın açıklamaları dolayısıyla Başbakanın konuşmasına muktadil oldum. Gece Başbakanın konuşmasının tamamını çıkartarak okudum. Sabah da ABD’ye şu üç mesajı ilettik:
 
‘*Türkiye ile ABD dost ve muttefik iki ülkedir. Aramızdaki kanallar açıktır. Türkiye ve ABD birbirleri ile basın üzerinden konuşmazlar. Basına yansımış şekliyle tepki verilmesi tasvip ettiğimiz bir konu değil.
 
*Bu konuşmada ABD adı bir kere bile geçmiyor. Tepki verecekse İsrail versin. ABD’nin adı geçmeyen metin için ABD’nin bizi kınamasını kabul etmeyiz.
 
*Katliamlara kaç kere kınama geldi?’
 
YANLIŞLIKTANSA YALNIZLIK DAHA İYİDİR
 
Yanlış yerde durmaktansa yalnız ve dimdik durmak daha iyidir. BM’de bizim başını çektiğimiz Suriye oylaması yapıldığında 137 ülkenin oyunu aldık. 8-9 ülke de hayır oyu verdi. Bu mu yalnızlık? Yapmak istedikleri bizim çökmemiz değil, güçlü Türkiye paradigmasının çökmesi.
 
CHP’YE “HESAP VERECEKSİNİZ” MESAJI
 
Suriye’de şu ana kadar çok eşik aşıldı. Bugün görünen manzara bir eşik değil, bir duvar bir sınav. Ben ramazanın ilk iftarını mültecilerle yaptım. Biz bu sınavı geçtik. Diğer ülkelerin hepsi bugün bir sınavda. Bugün İranlı mevkidaşım ‘terör grupları da yapmış olabilir’ dedi. Terör grupları da rejim de yaptıysa en şiddetli tepkiyi biz vereceğiz. Esad’la resim çektirenlerin bugün orada yatan çocuklar nezdinde vereceği hesap var. Gerekirse günde 5 ülke gezip 20 telefon görüşmesi yaparım ama bu meselelere sessiz kalmayacağız.
 
ÖNCELİKLERİ FARKLI
 
Her ülke saygıya laiktir. Hiçbir ülkeye hiçbir şeyi dikte etmedik. Afrika’daki Hristiyan bir Dışişleri Bakanı, ‘Siz bizim beyaz kardeşlerimizsiniz, bize hiç tepeden bakmıyorusunuz’ dedi. Suudi Arabistan da çok önem verdiğimiz bir ülke. Başka öncelikleri var. Suriye’de ne istiyorsak Mısır’da da aynısını istedik. Yöntemleri her ülkenin ihtiyacına göre farklılaştırdık ama herkesi için onurlu bir hayat, sağlam bir siyasi meşruiyet istedik.
 
TOPU KALDEN ÇIKARTTIK
 
Haziran ayında AB ile ilişkilerimizde topu kalenin içinden çıkardık. İnşallah şimdi 22. Fasıl açılacak. İlişkilerimiz kaldığı yerden devam edecek.”
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim