• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kimyasal saldırıya maruz kalan Han Şeyhun’da yaşam normale dönüyor

Kimyasal saldırıya maruz kalan Han Şeyhun’da yaşam normale dönüyor
İdlib'in kuzeybatısındaki Han Şeyhun'a yönelik 2017 yılında düzenlenen kimyasal saldırı sonrası, kentte yaşayanlar normal yaşamına dönmeye başladı.

İdlib'in kuzeybatısındaki Han Şeyhun'a yönelik 2017 yılında düzenlenen kimyasal saldırı sonrası, kentte yaşayanlar normal yaşamına dönmeye başladı.

30'u çocuk 80'den fazla kişinin öldüğü ve Suriye savaşının en kanlı sahnelerinden birinin yaşandığı Han Şeyhun'da yaşayan kent halkı, Türkiye'nin de desteği ile normal yaşamlarına kısmen de olsa dönüyor.

Bölgede incelemelerde bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, her gün Türkiye'den Afrin, Elbab, Cerablus, İdlib'e insani yardım malzemelerinin gönderildiği ifade etti.

Kızılay Genel Başkanı Kınık yaptığı açıklamada, "Dünyadaki en büyük krizlerden olan Suriye krizinin sekizinci yılı bitmek üzere, bu sekiz yıllık süre içerisinde ülkenin 23 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası evlerini barklarını silah zoruyla terk etmek durumunda kaldı. 5 milyonu aşkın insan evlerini ülkelerini terk ettiler ve 7 milyon insan da ülkenin içinde mülteci durumuna düştü" dedi.

Kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşen 5 milyon Suriyelinin Türkiye'nin İdlib, Afrin, Halep'in kuzeyi Cerablus hattında yaşadıklarını ifade eden Kınık, "Buralarda yaşayan maalesef olağanüstü şartlar ve süre gelen çatışmalar nedeniyle insanlar yardıma muhtaçlar. Her gün Türkiye'den gerek Afrin, Elbab, Cerablus, İdlib bölgelerine insani yardım malzemeleri gidiyor. Suriye'nin iç kesimlerinde yaklaşık 30 mülteci kampımız var ve buralarda yaklaşık 150 bin insan kalıyor. Ancak bizler Türkiye olarak sadece kamplarda kalanlara değil şu an olduğumuz bölge Şeyhun dahil olmak üzere bir çok bölgede kamp harici kalanlara da yardım ediyoruz" diye konuştu.

İdlib'in Han Şeyhun kentinde kimyasal saldırılara maruz kaldıkları ifade eden Fatma El Mustafa, "Han Şeyhun halkı çok şükür yavaş da olsa evlerine dönmeye başladı. Tabi evlere dönüşlerde özellikle bizlerin iştahını kabartan Türkiye'nin yardımları oldu" dedi.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler, 2017 Nisan ayında Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesinde düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne yol açan kimyasal silah saldırısının Suriye ordusu tarafından gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim