• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Kimyasal saldırıdan korunma yolları!

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'den gelebilecek olası bir "kimyasal tehdit için" internet sitesinden "Kimyasal Gazlara Karşı Alınacak Önlemler ve Korunma" kılavuzu yayınladı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'den gelebilecek olası bir "kimyasal tehdit için" internet sitesinden "Kimyasal Gazlara Karşı Alınacak Önlemler ve Korunma" kılavuzu yayınladı. Kılavuzda korunma yöntemleri saldırıdan önce, saldırı sırasında ve kimyasalların temizlenmesi olarak 3 farklı kategoriye ayrıldı. AFAD yurttaşlardan evlerindeki bir odayı sığınma noktası olarak belirlemelerini isterken, buraya olası gaz sızıntısını engellemek için, pencere kenarlarını ve kapı aralıklarını bant, yapışkan sünger ve macunla kapatılması gerekliğini bildirdi.Kılavuzda, dışarıda kimyasal saldırıya maruz kalanların ise, ağız ve burunlarını arasına pamuk koyulmuş önceden ıslatılmış bir bez ile kapatılmasını, deriye ise koruyucu merhem ve pudra sürülmesi önerildi.
 
 
KİMYASAL  GAZLARIN ÜRETİMİ KOLAY VE UCUZ
 
AFAD, Suriye'den gelebilecek olası bir kimyasal tehditle ilgili bir kılavuz yayınladı. AFAD'ın resmi internet sitesinden yayınlanan kılavuzda, kimyasal gazlar, "Zehirleme gücü çok yüksektir, renksiz, kokusuz, havadan ağırdır. Yapıları kolaylıkla bozulmaz. Üretimleri kolay ve ucuzdur. Havaya, suya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır" diye tanımlandı.Kimyasal gazlarla ilgili önlemler ise 3 farklı kategoride incelenirken, bunlar "saldırıdan önce, saldırı sırasında ve kimyasalların temizlenmesi" olarak sıralandı.
 
 SALDIRIDAN ÖNCE NELER YAPILMALI?
 
Kılavuzda kimyasal saldırıdan önce yapılacak hazırlıklar şöyle sıralandı:
 
- Ev ve işyerinizin iç kısımlarında penceresi en az ve korumaya elverişli bir odasını sığınma yeri olarak hazırlayın.
 
- Hazırladığınız sığınma yerine dışarıdan içeriye gaz sızmasını önlemek için pencere kenarlarını ve kapı aralıklarını bant, yapışkan sünger ve macunla kapatın.
 
- Kimyasal saldırı ektilerine karşı korunma sağlayan malzemeleri temin etmeye çalışın ve kullanmayı öğrenin.
 
- Kendi kendinize yardım ve ilk yardım esaslarını öğrenin.
 
- Besinlerinizi gaz geçirmeyen cam ambalaj veya kutularda koruyun.
 
- İkaz ve alarm işaretlerini öğrenin.
 
 SALDIRI SIRASINDAKİ ÖNLEMLER
 
Kılavuzda olası bir saldırı sırasındaki önlemlere de ayrıntılı bir biçimde yer verildi. Bu önlemler kılavuzda şöyle yer aldı:
 
- Evinizde veya işyerinizde iseniz; önceden hazırlamış olduğunuz sığınma odasına girin. Kapatılmış pencere ve kapı aralıklarını, ek önlem olarak sulandırılmış çamaşır suyuna batırılmış bez, battaniye veya benzeri battaniye ile örtün. Tehlike geçinceye kadar bekleyin.
 
- Eğer gözlerinizde yanma varsa bu gaz sızıntısının belirtisidir. Gözlerinizi bol suyla yıkayın.
 
- Ağzı ve burnu ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla kapatın.
 
- Sızıntı olduğunu tahmin ettiğiniz bölgeyi, önce sulandırılmış çamaşır suyu ile daha sonra sabunlu su ile yıkayın.
 
- Dışarıda iseniz; sığınma yerlerine girmeden önce; üzerinize gaz bulaşmış olabilir. Derhal elbiselerinizi çıkartıp bir poşet içine koyun. Cildinizi bol su ile yıkayın.
 
- Taşıt araçlarında iseniz; pencere, kalorifer ve havalandırma sistemlerini kesinlikle kapalı tutarak en seri şekilde sığınma yerine girin.
 
 SALDIRIDAN KORUNMA
 
Kılavuzda kimyasal saldırıdan korunma ve ilk yardım başlığı ise, "toplu korunma", "kişisel korunma" ve "ilk yardım olarak üç ayrı başlıkta incelendi. AFAD bu hususları ise şöyle sıraladı:
 
- Toplu korunma için tehlike anında yakınınızdaki güvenli, kapalı bir yere girin. Paniğe ve heyecana kapılmayın. Yapılacak uyarılara göre hareket edin.
 
- Kişisel korunma için, varsa gaz maskesi takın. Sis ve duman içine girmeyin. Üzerinize gaz bulaşmışsa çıkartıp poşet içerisine koyun ve hemen temiz bir elbise giyin. Elbise dışında kalan çıplak deriye koruyucu merhem sürün ya da pudra dökün. Daha önce korumaya almadığınız yiyecekleri yemeyin. Açık su kaynaklarındaki suları içmeyin. Alkol ve sigara kullanmayın.
 
 KİMYASALA KARŞI İLK YARDIM
 
AFAD'ın internet sitesinde yer alan kılavuzda ilk yardım konusuna ayrıntılı bir biçimde yer verildi. İlk yardım ile ilgili hususlara şöyle yer verildi:
 
"Gazdan gözünüz etkilenmişse bol sabunlu su ile yıkayın. Yüzünüzü, kulağınızı ve boynunuzu su ile temizleyin. Mümkün olduğunca hareketten kaçınılarak, lüzumsuz enerji sarf etmeyin. Gazdan etkilenen kişiyi yürütmeyin ve konuşturmayın. Etkilenen kişiye alkollü içki ve sigara kullandırmayın. Etkilenen kişiye şekerli su, çay ve kahve içirin."
 
 KİMYASALIN TEMİZLENMESİ
 
Kılavuzda saldırıya maruz kalanların, kimyasal unsurları nasıl temizleyeceği de şöyle yer aldı:
 
- Kimyasal bir saldırıya maruz kalan bir kişi ciddi yaralanmalardan hatta ölümden kaçınmak için mümkün olan süratle vücudun açıktaki kısımlarını temizler. Eğer temizlenme çabuk ve tam olarak yapılmamış ise ilk yardım tedbirleri lüzumludur. Vücudun temizlenmesi için uygun malzeme su, sabun veya koruyucu merhemdir
 
- Kimyasal maddeler vücudun deri kısımlarına nazaran gözlerden daha çabuk emilirler. Zayiattan kaçınmak için gözlerin, yüzün ve maskenin temizlenmesi lüzumludur. Temizlenmeye göz, yüz ve maskenin içerisinde bütün kimyasal maddelerin temizlendiğine emin oluncaya kadar devam edilir.
 
- Ciltten kimyasal maddelerin temizlenmesinde sürat lüzumludur. Eğer kimyasal madde cildin içine girerse temizlenme veya tesirsiz hale getirme imkansız olabilir.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim