• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Kimlik numaralı, QR kodlu yeni tapular geliyor

Kimlik numaralı, QR kodlu yeni tapular geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce bir otelde düzenlenen "Tapu  Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı"nda yaptığı  konuşmada, 21. yüzyılın en önemli iki bileşeninin bilgi ve teknoloji olduğunu belirtti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Türkiye'nin bilgi bankası ve  hafızası olduğunu belirten Kurum, bine yakın hizmet birimiyle yılda 30 milyon  vatandaşa hizmet verildiğini söyledi.

Yılda 8 milyon adet tapu işlemini yapıldığı bilgisini veren Kurum, "Yılda 8 milyon adet tapu işlemi demek, saniyede bir işlem demek. Bu işlemler çok  kolay değil, özellikle gelişmiş bilişim alt yapısıyla şeffaf, hızlı, güvenilir  işlem yapabilmek, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün asli görevi. Biz de bu  görevleri, hizmet kalitesini artırmak adına birçok yenilik yapmaya çalışıyoruz."  diye konuştu.

Bakanlık olarak, 100 günlük eylem planlarını tamamladıklarını ve  ikinci 100 günlük eylem planlarına geçtiklerini dile getiren Kurum, bu eylem  planları içerisinde tapu senetlerinin yenilenmesi ve Türkiye'nin değerleme  haritalarının çıkarılması eylemlerinin bulunduğunu hatırlattı. Kurum, "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz  bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz."  dedi.

Selçuklu yıldızıyla süslendi

Yeni tapu senetlerinin içeriğine ilişkin bilgi veren Kurum, yeni  tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini söyledi. Üzerinde gereksiz olarak gördükleri "mahalle, ada, parsel"  bilgilerinin yer almadığını belirten Bakan Kurum, "Aslında tapu senedinin,  'taşınmaz numarası' diye bir kimlik numarası var. Aynı Türkiye Cumhuriyeti kimlik  numarası gibi tapu senetlerimizin de bir kimlik numarası olacak. Bu kimlik  numarasıyla birlikte artık biz tapularımıza kök senetlerine kadar ulaşıp, 'bu  tapu nereden geliyor, nasıl oluşmuş, nasıl yapılmış, malikler kimmiş' gibi tüm  bilgilere buradan erişebileceğiz. Bu bilgilerle birlikte daha sonra farklı  yeniliklerde yapacağız." diye konuştu.

Taşınmaz numarasından ilgili yapının geçmişinin görünebileceğini  vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

"Diğer önemli özellik QR kodlu olması. Tapu senetlerinin üzerinde QR  kodu bulunuyor. Bu QR kodunu cep telefonunuza okuttuğunuz zaman bizim Tapu ve  Kadastro Genel Müdürlüğümüzün TAKBİS sistemine giriyorsunuz ve maliki olduğu  arsa, konut, alışveriş merkezi neyse bu taşınmazla ilgili bilgileri üzerine  tıklayıp görebiliyorsunuz. Adası, parseli, ilçesi, metrekaresi, tapu alanı neyse  burada detaylı bir şekilde görüyoruz. Peki bu gayrimenkule gitmek istiyorsak da  burada 'rota' kısmına tıkladığımızda navigasyonla gideceğimiz gayrimenkule bizi  yönlendirebiliyor. Bu açıdan da baktığımızda hayatımızı kolaylaştıracak, ne  aldığımızı, nerede olduğunu öğrenebileceğimiz önemli bir değişiklik olarak  karşımıza çıkıyor."

Binaların brüt ve net alanları görülecek

Gayrimenkul satışlarında metrekarelerde brüt ve net farklılıkları  olduğunu a dikkati çeken Murat Kurum, "Bizim bakanlığımızın tariflediği brüt, net  kavramları net bir şekilde kullanılmıyor. Burada da vatandaşımız aldığı evin  brütü ve netinin ne kadar olduğunu tam anlamıyla bilemeyebiliyor. Biz yeni tapu  senetlerimizde artık, mimari projelerde bakanlığımızın tarif ettiği brüt tanımı  neyse, bu brüt tanımına göre brütünü ve net alanını yine tapu senetlerinde  göstereceğiz. Böylelikle vatandaşımızda kaç metrekare brüt daire almış kaç  metrekare dairenin neti var bunları da net bir şekilde görebilecek." ifadelerini  kullandı.

Mevcut tapular geçerli olacak

Bu tapu senetleriyle vatandaşların uygulamada kolaylık yaşamalarının  öngörüldüğünü bildiren Kurum, "Tabi ki mevcut tapu senetlerimiz halen geçerli  ancak tapularını yenilemek isteyen vatandaşlarımız da tapu müdürlüklerimize  gittiği zaman tapu senetlerini değiştirebiliyorlar." bilgisini verdi.

Tapu işlemleri ve personellerin performansı anlık olarak izlenecek

Diğer bir uygulamanın da "iş zekası platformu" olduğuna işaret eden  Kurum, ülkedeki tüm tapu müdürlüklerinin işlemlerinin izlenebildiğini ve personel  bazında performansların ölçülebildiğini söyledi. Bugüne kadar sadece İstanbul''da 2 milyonun üzerinde bir işlem  yapıldığına dikkati çeken Kurum, tüm Türkiye'de 30 milyona varan bir işlem sayısı  olduğunu aktardı. Uygulama üzerinden işlem sayısına göre, yüksek performans gösteren 3  personelin adını açıklayarak, teşekkürlerini ileten Kurum, şu değerlendirmede  bulundu:

"Biz bu sistemlerle birlikte vatandaşın memnuniyetini artırmak,  gerçekten teknolojiyi günümüzün çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde  kullanmak üzere bu yenilikleri yapıyoruz. Bu yeniliklerle birlikte de artık 3  boyutlu tapuya geçme hedefimiz var. Hatta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüze  bir malik olarak hangi gayrimenkul alacaksanız, buna ilişkin sorularınızı SMS  yoluyla sorup, bunların da cevaplarını anında alabileceğiniz, 'bu mal hacizli  midir, değil midir? Üzerinde bir ipotek var mıdır, yok mudur'u öğrenebileceğiniz  bir sisteme geçiyoruz."

 

Gerçek değer üzerinden tapu devirlerinin yapılmasının da ülke ve  adalet açısından önemine işaret eden Kurum, "Almamız gereken vergi kısmını tam  anlamıyla alamıyoruz ve bir vatandaşımız bunu doğru gösterirken diğer  vatandaşımız bunu eksik gösterebiliyor. Dolayısıyla bu eksikliği de giderecek  uygulamaları da en kısa zamanda hayata geçiriyor olacağız. Biz, Tapu Kadastro  Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızca ülkemizin tüm coğrafyasının verilerini,  dijital ortamda vatandaşımızın hizmetine sunacak ve artık dijital olarak bunları  yönetebilecek sistemlere ardı ardına geçeceğiz." dedi.

Konuşmasının ardından Kurum, bakanlığın yeni tapusunda yer alan QR  kodunu cep telefonu üzerinden taratarak, yeni tapunun özelliklerini uygulamalı  olarak gösterdi. Toplantıya Bakan Yardımcıları Fatma Varankve Mücahit Demirtaş, Tapu  ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, İLBANK AŞ Genel Müdürü Yusuf Büyük ile  bakanlık bürokratları ve diğer ilgililer de katıldı.

Taşınmaz Değerleme Sisteminde 2 pilot il belirlenecek

Kurum, toplantının ardından gazetecilerin tapuların gerçek değeri  üzerinden işlem yapılmasına ilişkin Taşınmaz Değerleme Sistemi uygulaması  hakkındaki sorularını yanıtladı. Konunun ilk 100 günlük eylem planı içinde yer aldığını hatırlatan  Kurum, "Buna ilişkin düzenlemeyi içeren yönetmelik taslağını Cumhurbaşkanlığımıza  gönderdik, orada incelemeler yapılıyor. Bitmesine müteakip bir pilot uygulamayla  geçeceğimiz iki şehrimizde, ilçelerimizde pilot uygulamalarını  gerçekleştireceğimiz, taşınmazların gerçek değeri üzerinden satışına ilişkin  uygulamayı inşallah önümüzdeki yıl itibarıyla başlatıyor olacağız." diye konuştu.

Uygulamanın içeriğine ilişkin Kurum, "Taşınmaz malikleri, tapu  devirlerini yaparlarken, bulundukları, sahip oldukları, alana veya gayrimenkule  ilişkin bir değerleme çıkaracaklar, bunu bağımsız değerleme kuruluşları yapacak.  Bu bağımsız değerleme kuruluşlarının verdiği değerlenmeler komisyonumuzca da  değerlendirilecek. Doğru bulunmasına müteakip, bu değerleme üzerinden de tapu  devirleri gerçekleşmiş olacak." bilgisini verdi.

Vatandaşa cüzi de olsa bir ücret belirleneceğini ifade eden Kurum,  "Buna ilişkin hem Sermaye Piyasası Kurulumuzca hem kuruluşlarınca  değerlendirmeler yapıyoruz. En az maliyetle, en doğru bilgiyi alabileceğimiz bir  sistem kuracağız. Zaten zaman içerisinde tüm Türkiye'mizin değerleme haritaları  çıkmış olacak. Mevcut binada değerleme varsa o değerlemeler de dikkate alınacak."  dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm kat maliklerinin onay  vermemesi durumunda İmar Barışı'na başvurulamadığına ilişkin şikayetler olduğu ve  üçte iki veya üçte bir çoğunlukla bu sorunun giderilmesi yönünde bir düzenleme  yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da bu konuda anayasal bir hak olduğu  gerekçesiyle düzenleme yapılamadığı yanıtını verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim