• BIST 9548.09
  • Altın 2492.767
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.5674
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Kılıçdaroğlu: Geldiğimiz süreç CHP'nin sorunu olmaktan çıkmıştır

Kılıçdaroğlu: Geldiğimiz süreç CHP'nin sorunu olmaktan çıkmıştır
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Geldiğimiz süreç CHP'nin sorunu olmaktan çıkmıştır. Bu süreç demokrasiyi özümseyen, savunan, insan haklarını, kadın erken eşitliğini savunan bütün kesimlerin ortak sorunudur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince ATO Congresium'da düzenlenen "Özgürlükçü Demokrasiyi Birlikte İnşa Edelim" toplantısında, CHP'nin propagandasını yapmak için bir araya gelmediklerini söyledi. 

Amaçlarının, "Türkiye'nin içine girdiği çıkmazdan nasıl el ele birlikte çıkarabilirizi" tartışmak olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Önce bir soruyla başlayalım; vatandaş siyaset kurumundan, hükümetten ne ister? Adalet ister, işsizlik ve yoksulluk olmasın ister, eğer bunları veremiyorsa gerekçesini vatandaşa anlatmak zorundadır" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, vatandaşına hesap veren bir iktidarın dünyada saygınlığı olan bir iktidar olacağına işaret etti. 

Kılıçdaroğlu, 13 yıldır ülke demokrasisinin kan kaybettiğini savunarak, "Eğer anayasaya göre seçilip gelen bir kişi 'ben anayasayı tanımıyorum, anayasa bana uygun değildir' diyorsa, artık şunu çok iyi bilmeliyiz ki bir sivil darbenin ön hazırlıkları yapılıyor demektir" değerlendirmesini yaptı. 

"Devlet partisi oldu..."

Devletle hükümet arasında fark olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, devletin baki, hükümetin ise devleti yönetmek için 4 yıllığına iktidara geldiğine işaret etti.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bir iktidar 4 yıl için devleti yönetir ama 14 yılda AKP, şu anda bir devlet partisi konumundadır. Valisiyle, polisiyle, hakimiyle, savcısıyla bir devlet partisidir artık AKP. Dolayısıyla sivil toplumun, sendikaların, siyasal partilerin normal bir demokraside yapacakları mücadelenin sınırları aşılmıştır. Bu mücadele bir siyasi partiyle yapılacak mücadele değil, bu mücadele doğrudan doğruya AKP devleti ile yapılacak mücadeledir. Herkes bunu böyle bilsin. Geldiğimiz süreç CHP'nin sorunu olmaktan çıkmıştır. Bu süreç demokrasiyi özümseyen, savunan, insan haklarını, kadın erken eşitliğini savunan bütün kesimlerin ortak sorunudur. Siyasi düşüncelerimiz farklı olabilir, ama demokrasiye, hukuka, özgürlüklere aynı yönden bakıyorsak, ayrışmanın değil, beraber haraket etmek zorundayız. Bunu hatırlatmak benim siyasi sorumluluğumdur."

"Darbe yasalarının olduğu ülkede demokrasi yoktur"

Anayasa'nın 51. maddesini hatırlatarak hiç kimsenin bir sendikaya üye olmaya ya da sendikadan ayrılmaya zorlanamayacağını aktaran Kılıçdaroğlu, "Taşeron işçiler sendikalaşabiliyor mu korkudan? Bir sendikadan çıkıp kendi rızasıyla başka bir sendikaya geçmek için deveye hendek atlatmak lazım. Kimin döneminde? Bunlar darbe döneminin yasalarıdır. Neyin değişmesi lazım? Darbe yasalarının değişmesi lazım. Darbe yasalarının yürürlükte olduğu bir ülkede demokrasi yoktur" şeklinde konuştu.

"Adres TBMM'dir"

Ankara'da veya İstanbul'da 15 gün sokağa çıkma yasağı uygulanması halinde vatandaşların ne yapacağını soran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Kürt sorununun çözümü, demokraside yatıyor. Bu sorunun çözümü için adres Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir ve bir toplumsal uzlaşmadır. Baştan söyledik. 'Tuttuğunuz yol yanlıştır, bu yol Türkiye'yi felakete götürür.' Şimdi felakete götürdü. Baştan bizi dinleselerdi asla böyle bir tablo ortaya çıkmayacaktı. Kendi ülkemizde, kendi sorunumuzu çözemiyorsak başkaları mı gelip bizim sorunumuzu çözecek? Açık ve net toplumsal barışımızı sağlamak için adres parlamento. Bir araya geleceğiz, demokrasi ve özgürlük bağlamında bu sorunu çözeceğiz ve bu ülkeye huzuru ve barışı getireceğiz. Ülkenin bir tarafı kan gölüne dönmüşse huzur gelmez. Ülkenin bir tarafı kan gölüne dönerse bu en çok terör örgütünün işine gelir."

"Oturalım bir anayasa yapalım" denildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da mektup yazdığını ve sorunun büyük ölçüde anayasadan kaynaklanmadığını, sorunun darbe hukukundan kaynaklandığını belirttiğini ifade etti.

"Birinci sınıf demokrasiyi getireceksek biz hazırız"

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: 

"Anayasa da darbe yasasının bir parçasıdır. Hepsini birlikte ele alacaksak, bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceksek biz hazırız. Şunu da söyledim, bizim bazı koşullarımız var. Bir, darbe hukukunu bütünüyle ele alacağız, iki, anayasanın ilk dört maddesi bizim için vazgeçilmezdir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim