• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Kıbrıs'ta çözüm içim önemli adım: Elektrik şebekeleri birleştirildi

Kıbrıs'ta çözüm içim önemli adım: Elektrik şebekeleri birleştirildi
Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için sürdürülen müzakerelerde liderlerin güven artırıcı önlemlerden biri olarak açıkladığı elektrik şebekelerinin...

Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için sürdürülen müzakerelerde liderlerin güven artırıcı önlemlerden biri olarak açıkladığı elektrik şebekelerinin birleştirilmesi sağlandı. Kıbrıs'ta elektrik şebekeleri iki noktadan birleştirildi.

Birleşmenin, uluslararası bir firmanın hem Güney Kıbrıs, hem Kuzey Kıbrıs'taki elektrik şebekelerinin eş zamanlı testlerini yapmasının ardından gerçekleşti. Elektrik şebekelerindeki birleşmenin, Teknecik Santrali'ndeki bakım ve arıza nedeniyle hızlandırıldığı belirtildi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, elektrikteki birleşmenin dün saat 18.31'de sağlandığını; Kıbrıs'ın her iki kesimindeki elektrik şebekesinin Lefkoşa'nın Atalasa bölgesinde ve Güneşköy" de kurulan iki bağlantıyla birleştirildiğini duyurdu.

İLK AŞAMADA 20-30 MW GEÇİŞ MÜMKÜN

Kalyoncu'nun yazılı açıklamasına göre, önceden hazır hale getirilmiş iki elektrik şebekesinin bağlantısının, 2016 yılının ilk günü KIB-TEK ve Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi yetkililerinin görüşmelerinin ardından acil olarak gerçekleştirildi. İlk aşamada ihtiyaç anında duruma göre 20-30 MW elektriğin şebekeler arası geçişi mümkün hale getirildi.

İLK ARIZASINI VERDİ BİRKAÇ GÜN DEVRE DIŞI KALACAK

Kalyoncu, KIB-TEK'e ait elektrik üretim sisteminin bel kemiği konumundaki iki büyük buhar santralinden birinde dün öğleden sonra kazan kısmında buhar kaçağı meydana geldiğini bildirdi.

Söz konusu kazan borularının tamiri için santralin birkaç gün süreyle devre dışı olacağını kaydeden Kalyoncu, santraldeki arızanın, diğer buhar santralinin de planlı büyük bakımı nedeniyle devre dışı olduğu bir sırada meydana gelmesi ve geriye kalan santrallerin tüketimi karşılamada yetersiz kalacak olmaları nedeniyle enterkonnekte sistemin devreye alınması için girişimlerin hızlandırıldığını açıkladı.

Üretim ile tüketim dengesinin şu anda ip üstünde olduğunu kaydeden Kalyoncu, yarın üretimde açık beklendiği için Güney Kıbrıs ile acil bağlantı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim