• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Kerbela'da aşure gününde izdiham: En az 31 ölü, 100'den fazla yaralı

Kerbela'da aşure gününde izdiham: En az  31 ölü, 100'den fazla yaralı
Irak'ın Kerbela şehrinde aşure günü etkinliğinde çıkan izdihamda en az 31 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

Fransız haber ajansı AFP'de yer alan son dakika bilgisine göre, Irak'nın Kerbela kentinde Şiilere ait bir camide izdiham meydana geldi. İzdihamın, toplanan kalabalığın merasim sırasında yürüdüğü yaya yolunun çökmesinden sonra yaşandığı aktarıldı.

'TUVERİÇ KOŞUSU'NDA İZDİHAM

Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf el-Bedir, yaptığı yazılı açıklamada, Kerbela’daki Aşure Günü etkinliği kapsamında düzenlenen "Tuveriç Koşusu" sırasında izdiham yaşandığını belirtti.

31 ÖLÜ 100 YARALI

Irak Sağlık Bakanlığı, Aşure Günü Etkinliği'nin yapıldığı camide, ilk belirlemelere göre 31 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

İRAN'DA DA ETKİNLİKLER VARDI

İran ve Irak'ta gün boyunca etkinlikler düzenlendi. İran'ın başkent Tahran'daki, Tahran Büyük Çarşı'da düzenlenen törene siyah kıyafetler giymiş onlarca kişi katıldı. Kerbela'da Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin şehit edilişini anmak amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında meydana kurulan çadır yakıldı. Ardından, ağıtlar ve ilahiler okundu.

Muharrem ayının başından itibaren İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen yas merasimlerine İran lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı.

KERBELA OLAYI NEDİR?

Tarihe Kerbela Vakası şeklinde geçen olay, Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid'in, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'den kendisine biat etmesini istemesiyle başladı.

İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkan Hazreti Hüseyin ve beraberindekiler, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde Yezid'in ordusu tarafından şehit edildi.

İslam tarihinin önemli ve acı olaylarından biri olan Kerbela olayı, hicri takvime göre her sene Muharrem ayının 10'una rastlayan Aşure Günü, tüm Müslümanlar tarafından anılıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim