• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kene ısırdı, iş kazası sayıldı!

Kene ısırdı, iş kazası sayıldı!
Çorum'da tarlada çalıştığı sırada kene ısırması sonucu yakalandığı KKKA hastalığından hayatını kaybeden çiftçinin ölümü iş kazası sayıldı.

Çorum'da tarlada çalıştığı sırada kene ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından hayatını kaybeden çiftçinin ölümünü iş kazası sayan ve ailesine maaş bağlanmasına hükmeden mahkeme kararı, Yargıtay tarafından da onandı.


Merkeze bağlı Serpin köyünde 14 Haziran 2009'da, başkasına ait tarlada çalıştığı sırada kene tarafından ısırılan İsa Sevim (26), rahatsızlanmasının ardından Çorum Devlet Hastanesine kaldırıldı. KKKA şüphesiyle Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Sevim, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Sevim'in eşi Özlem Sevim, avukatı Teoman Şahin aracılığıyla tarım sigortası bulunan eşinin ölümünün iş kazası sayılarak kendisine ve iki çocuğuna ölüm aylığı bağlanmasını talep etti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından taleplerinin reddedilmesinin ardından Sevim ve avukatı Şahin, 2010 yılı şubat ayında Çorum 1. İş Mahkemesi'ne SGK aleyhine dava açtı.

Yaklaşık 4 yıl süren hukuk mücadelesi sonrasında Çorum 1. İş Mahkemesi, davacı Sevim'in eşinin ölümünün iş kazası olduğu ve kendisi ile çocuklarına ölüm aylığı bağlanması yönündeki talep hakkında karar verdi.

Mahkeme, İsa Sevim'in başkasına ait bir tarlada çalıştığı sırada kene tarafından ısırıldığının ve daha sonra KKKA hastalığı sonucunda kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğinin delillerle sabit olduğunu bildirdi.

"Somut olayın incelenmesinde dosyadaki bilgi ve belgelerden davacının kene ısırması neticesinde vefat ettiğinin tartışmasız olduğu, kenenin ısırdığı anın tam olarak tespit edilmesinin imkansız olduğu" ifadelerine yer veren mahkeme, "Her ihtimalde ölümün tarımsal faaliyet dolayısıyla meydana gelen iş kazası olduğunun kabulünün gerektiği sonucuna varılmıştır" hükmünde bulundu. Mahkeme, kararında İsa Sevim'in kene ısırması sonucu hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan kazanın 5510 sayılı yasanın 13. maddesinde öngörülen iş kazası olduğunun tespitine karar verildiğini bildirdi.

Öte yandan mahkeme, kene ısırması sonucu hayatını kaybeden Sevim'in tarım sigortası bulunduğunu göz önüne alarak, "Sigortalı iken geçirdiği iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenler için prim ödeme süresi aranmayacağı yönündeki 1479 sayılı kanun dikkate alınarak davacıya talepte bulunduğu 27 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tespitine karar verilmesi gerektiği vicdani kanaati ile hüküm kurulmuştur" şeklinde karar verdi.

SGK, Çorum 1. İş Mahkemesi'nin bu kararını Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Çorum 1. İş Mahkemesi'nin verdiği kararı incelemeye aldı. Tetkik hakimleri tarafından incelenen karar, Yargıtay tarafından 13 Mayıs 2014'te oy birliğiyle onanarak, Sevim'in ölümünün iş kazası sayılması ve ailesine ölüm geliri bağlanmasına hükmedildi.

Karar emsal teşkil edecek

Sevim'in avukatı Teoman Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkilinin eşinin ölümünün mahkeme tarafından iş kazası sayıldığını ve bu kararın Yargıtay tarafından da onandığını belirtti.

Müvekkiline ölüm geliri bağlanmasına da karar verildiğini ifade eden Şahin, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun olayın iş kazası olmadığı yönündeki kararı aleyhine açtığımız davada somut olayı, Çorum İş Mahkemesi ve Yargıtay, çağdaş sosyal devlet anlayışına uygun olarak yorumlamış ve kene ısırması sonucu meydana gelen olayı iş kazası olduğu kararı ile diğer yasal koşullarda gerçekleşmiş olduğundan mirasçılara iş kazasından kaynaklanan ölüm geliri bağlanmasına karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Şahin, "Bu şekilde çalışanların kene ısırması sonucu hayatlarını kaybetmeleri, iş kazası sayılmıştır. Böylece bu karar Türkiye'de ilk kez verilerek emsal teşkil edecektir" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim