• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Kaymak Ve Lokumdan Sonra “Köy Ekmeği”de Hediyelik Ürünler Arasına Girdi

Kaymak Ve Lokumdan Sonra “Köy Ekmeği”de Hediyelik Ürünler Arasına Girdi
Sucuk, lokum ve kaymağı ile ünlü Afyonkarahisar'da şimdi de kente özgü "köy ekmeği" hediyelik ürün olarak alınmaya başladı.

Sucuk, lokum ve kaymağı ile ünlü Afyonkarahisar'da şimdi de kente özgü "köy ekmeği" hediyelik ürün olarak alınmaya başladı.

Kentte genelde mahalle fırınlarında Patates ve ekşi maya diye tabir edilen doğal maya ile yapılan köy ekmeği büyük ilgi görüyor. Kente gelen misafirlerin sucuk, lokum ve kaymağın yanı sıra son günlerde köy ekmeğini de hediyelik ürün olarak aldıklarını ifade eden seyyar ekmek satıcısı Salim Çelik, ekmeğin en büyük özelliğinin katkısız, doğal maya hamuru ile patatesle yapılması olduğunu belirtti. Köy ekmeğinin somu ekmeğine göre daha doyurucu olduğunu ifade eden Çelik, "Ekmek keserken ufalanmıyor. Değişik bir tadı ve kokusu vardır. Uzun müddet saklanabilir. Bu yüzden Afyonkarahisar'a gelenler mutlaka bu ekmeği alarak eşine dostuna hediye eder. Taş fırında pişirildiği için de, içi hamur kalmaz pişkin olur. Taş fırının özelliği ise zemini taş ve üzeri ateş tuğlasından yapılmasıdır. Taş fırında pişirilmiş ve geleneksel Anadolu mayası (ekşi maya) ile mayalandırılmış, kimyasal katkı ve koruyucu içermeyen, gerçek anlamda geleneksel diyebileceğimiz ve yılların bizlere unutturduğu ekmek tekrar üretildi. Afyonkarahisar'ın köy ekmeği hem sağlıklı, hem de ucuz bir hediyelik ürün olarak yerli ve yabancı misafirler tarafından oldukça ilgi görüyor" dedi.

Afyon'un sucuk ve lokumdan sonra köy ekmeği ile de Türkiye'de meşhur olmaya başladığını sözlerine ekleyen Çelik, en ucuz hediyelik ürün olan köy ekmeğinin fiyatının ise iki yıldır 3,5 TL olduğunu vurguladı.

KÖY EKMEĞİNİN YAPILIŞI

Önce patatesi haşlanır, soyularak rendelenir ve üstü örtülerek bir kenarda bekletilir. Küçük bir kabın içine acı maya konur (Acı maya: daha önce yapılan ekmekten alınan hamurdur). Üzerine un ve ılık su dökerek maya yoğrulur. Üstü örtülerek sabaha kadar mayalanması beklenir. Fırına gitmeden iki saat önce hamur teknede yoğrulmaya başlanır. Maya, daha önce sıcak suyla karıştırılan patatesin üzerine dökülerek karıştırılır. Daha sonra sıcak su ile karılan hamur maya ile karıştırılır. Bir saat yoğrulur, hamurun üzerine un serpilerek, üzerine sofra bezi örtülür. Bir saat de hamurun mayalanması beklenir daha sonra taş fırında pişirilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim