• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Katarakt ameliyatında sömürüye son

Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, SGK'lı hastalardan bir yıl fark alınmayacağını açıkladı.
Dünyagöz Hastaneler Grubu "fedakârlık" adını verdiği bir proje başlattı. SGK'lı hastaların katarakt ameliyatını artık hiç fark almadan yapacaklarını duyurdu. Gereksiz katarakt ameliyatlarının önüne geçmek için başlatılan proje bir bakıma savaş anlamına geliyordu. Dünyagöz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, merdiven altında, kalitesiz malzeme ile önüne gelene katarakt ameliyatı yapanları durduracağını iddia ediyor. Kapıcıoğlu, başlattığı savaşla ilgili soruları yanıtladı:
 
KÖYLERDEN HASTA TOPLADILAR
 
Türkiye'de katarakt ameliyatlarının yüzde 80'inin gereksiz olduğunu söyleyerek hiç farksız operasyon yapmaya başladınız. Devlet sağlık alanını çok ciddi denetler, sizce bunu görmedi mi?
 
2007'de Sosyal Güvenlik Kurumu bütün kliniklerle anlaşma yaptı. Doktorlar hastanelerden, üniversitelerden ayrılıp birleşerek klinikler açtılar. Bir göz hastanesi kurmanın maliyeti 25-30 milyon dolar arasıdır. Böylece 240 değişik göz muayenesini farklı branşlarda hocalarla yapabilirsiniz. Ancak klinik açmak kolaydır. Merdiven altında açılan klinikler yalnızca muayene ve katarakt ameliyatına yöneldiler. 3-5 dolarlık malzemeyle ameliyat yapmaya başladılar. Günde 10 tane katarakt ameliyatı onları kesmeyince 400-500 tane poliklinik ve 80 -90 tane katarakt ameliyatı yapmaya başladılar. Bunun için de Anadolu'nun ücra köşelerinden otobüs sahipleriyle anlaşıp hasta toplamaya başladılar. Muhtarlara ve cami imamlarına, hatta partilere gittiler. Bu hastaları köylerden toplayıp getirip ameliyat ettiler. 100 hastanın 90'ına katarakt ameliyatı yapıldı ki bunların yüzde 80'i gereksizdi. Çoğu göz hasar gördü, sonradan bize geldiklerinde yapacak bir şeyimiz kalmamıştı. Sahadaki büyük oyuncu olarak buna "dur" demek istedik. Çalışma bakanımızla 8-9 kez görüştük ve suiistimalleri anlattık. Ancak bizim de yapacaklarımız vardı. Hiç fark almadan katarakt ameliyatı yaparak gereksiz ameliyatların önüne geçeceğiz. İnşallah 6 ayda insanlar bunun farkına varır. O insanların hasta toplama işini Sağlık Bakanlığı ve müfettişleri saptar ve ciddi cezalar getirirler.
 
Hiç fark almadan katarakt ameliyatına "fedakârlık" başlığı atmışsınız siz özel hastane olarak gerçekten fedakârlık mı yapıyorsunuz. Bu durumda zarar etmekten korkmuyor musunuz?
 
Bir yıl boyunca Dünyagöz olarak her ameliyatı 400 dolar finanse edeceğiz. Proje için cebimden 15 milyon lira para ayırdım. 5 milyon dolarını da tedarikçilerimizden alıyoruz. Bizim yalnızca devletin karşıladığı paraya ameliyat yapmamız mümkün değildi. Ancak gereksiz ameliyatların durdurulması da şarttı. Günde 600 ameliyat yapabilen bir grubuz, şu anda 250 ameliyat boş kapasitemiz var. Bunu SGK ve devlet memuru vatandaşlarımızın hepsine kullanmak istiyoruz. Biz hastanelerimizi 107 ülkeden gelen yabancı hastalarımıza hizmet için kurmadık. Bu hastaneleri kendi vatandaşlarımıza kurduk. Eğer bunun bir bedeli varsa onu ödemeye razıyız.
 
FDA ONAYSIZ MALZEME ASLA
 
Katarakt ameliyatı için kullanılan lenslerin ABD Başkanı Obama için bile seçilecek kalitede olduğunu açıklamışsınız. SGK'lı hastaya da para vermek isteyen lüks hastanıza da aynı lensi mi takacaksınız?
 
1996'da Dünyagöz'ü kurduk ve o günden bugüne benim tek bir şartım vardır. FDA onayı olmayan eldiven dahi bizim hastanenin kapısından içeri giremez. Geçen seneki lensi bile hastanelerimize sokmuyoruz. Devletin verdiği 622 lira ameliyathanedeki personelin, ameliyat malzemesinin anestezi doktorunun ve diğerlerinin parasını karşılıyoruz, lens ücretlerini ise biz artık cebimizden veriyoruz.
 
BUNLARIN TEMİZLENMESİ LAZIM
 
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) bazı ameliyat gereçlerinin birkaç kez kullanılmasına izin verdi. Katarakt bıçaklarının yeniden, yeniden kullanılmasının önü açıldı mı?
 
Dünyagöz'de asla olmaz. Bu işe 400 milyon dolar yatıran işadamıyla görüşüyorsunuz. 700 bin dolara yer açmış işadamıyla değil. Önce hizmet, para sonra gelir. Bizim hata yapma lüksümüz yok. Gözünü para hırsı bürümüş insanlara bu nedenle tahammülümüz yok. Bunların bir an evvel temizlenmesi lazım.
 
'YAKALARINI BIRAKMAM'
 
Sizce bir yıl içinde bütün bu 'yolsuzluk' dediğiniz sorunlar çözülebilecek mi?
 
Bir yıl içinde insanlar ya işlerini doğru yapacaklar ya da yerlerini kapatıp gidecekler. Kesinlikle ben yılbaşına kadar Anadolu'nun 81 ilini dolaşıp ekibimle birlikte insanları bilgilendireceğim. Onların gidip muhtarlara, cami imamlarına 10 lira verdikleri yerlere biz kitapçıklar dağıtacağız. Ben bunların yakalarını bırakmam. Devlet üçüncü, altıncı ve dokuzuncu ayın sonunda katarakt ameliyatına ödediği paranın ne kadar azaldığını görecek.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim