• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kars’ta vatandaşlar karbonmokisit zehirlenmelerine karşı uyarıldı

Kars’ta vatandaşlar karbonmokisit zehirlenmelerine karşı uyarıldı
Kars İl Sağlık Müdürlüğü karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları afiş ve broşür dağıtarak uyardı.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları afiş ve broşür dağıtarak uyardı.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak tedbirler ve olası karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda yapılacak ve izlenecek eylem planı hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amaçlı tüm kamu kurumlarında okul, hastane gibi yerlerde vatandaşlara ve esnaflara afiş ve broşür dağıtımı gerçekleştirdi. Kamu spotu yayınları yayınlanması sağlandı.

Sağlık Müdürlüğünce dağıtılan broşürlerde, karbonmoksit zehirlenmeleri belirtileri şöyle sıraladı.

"Karbonmonoksit bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Renksiz, kokusuz, tatsız ve tahriş etme özelliği olmayan bir gazdır, dolayısıyla varlığı fark edilmez. Yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu karbonmonoksit açığa çıkar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada yoğunluğu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine oksijenden daha kolay bağlanır ve kolay kolay ayrılmaz.

Karbonmonoksit tam olarak yanmamış odun, kömür ve doğal gaz gibi karbonlu yakıtların dumanlarında, motorlu araç egzoz gazlarında ve fabrikalarda açığa çıkan gazlarda bulunur. Kötü baca sistemleri, yangınlar, kapalı garajlar, hava dolaşımının olmadığı yerler ve kötü hava koşulları karbonmonoksit oluşması ve birikmesini sağlar.

Karbonmonoksit ile zehirlendiği düşünülen kişinin bulunduğu ortam havalandırılmalı, hemen yeterli oksijen alabileceği açık havaya çıkarılmalı, üstü örtülerek vücut ısısının korunması sağlanmalıdır. Acil yardım çağrılmalıdır, tıbbi yardım gelene kadar hava yolunu tıkayan bir şeyler varsa temizlenmelidir. Zehirlenme durumunda baş ağrısı, görme bozuklukları, nefes darlığı, bulantı, yorgunluk ve uyku hali, zihin bulanıklığı ve ağır zehirlenmelerde koma görülebilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim