• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kanuni’nin Vefat Ettiği Şehirden Doğduğu Şehre Geldiler

Kanuni’nin Vefat Ettiği Şehirden Doğduğu Şehre Geldiler
Trabzon ile kardeş şehir olan Macaristan'ın Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass ve beraberindekiler Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan...

Trabzon ile kardeş şehir olan Macaristan'ın Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass ve beraberindekiler Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu ziyaret etti.

"DOSTLUK VE KARDEŞLİĞİN TEMELLERİ ZİGETVAR KUŞATMASI İLE ATILDI"

Macaristan'ın Zigetvar şehrini kuşan Kanuni Sultan Süleşman Han'ın Trabzon doğumlu olduğunu hatırlatan Gümrükçüoğlu, Zigetvar Kuşatması'nın 450 yıldan beri dostluğun ve kardeşliğin temellerini attığını kaydetti. Başkan Gümrükçüoğlu, "Zigetvar'da Kanuni Sultan Süleyman ve Macarların komutanı olan Zirinyi'nin karşılaştı ve ikisi de o harbin sonunda vefat etti. Kanuni Sultan Süleyman Han ecele ile kendi çadırında vefat etti. Zirinyi de hayatını kaybetti. Ama bu savaş yüzyıllara dayalı olarak bir barış ve kardeşliğin temellerini attı ve bu birlikteliğimiz bunun en önemli mesajını vermekte" ifadelerini kullandı.

Zigetvar'ın, Trabzon'un kardeş şehri olduğunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, "Zigetvar'da Türk- Macar Dostluk Parkı var. Trabzon'un kültürünü, sanatını, folklorunu tanıtmak için Zigetvar'a çeşitli ziyaretler yapıyoruz. Bu yıl Eylül ayında Zigetvar kuşatmasının 450. yıldönümünde Zigetvar'da ve Macaristan'da önemli etkinliklerin yapılması planlanıyor. 2016 yılında tüm Macaristan'da, diğer kültür ve sanat temsilcileri ile birlikte, ülkenin Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'ın idare meclisleri başkanı ve Türkiye'den de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımını arz ve talep ederek 450. yıldönümünde milletimizin ve Macar milletinin karşılaşmasının ve sonra barış ve kardeşlik, dostluk köprüsüne uzanan tarihinin en büyük kutlamalarını hazırlıyorlar. Bu vesile ile kendilerini tebrik ediyoruz. Bu etkinliklere Trabzon olarak biz de katılmayı amaçlıyoruz. Bu ziyaretin ile her iki ülke ve kentin ticarette, sanayide turizmde yeni adımlara vesile olmasını düşünüyor ve beraberce konuşuyoruz" dedi.

"KANUNİ VE ZİRİNYİ'NİN ŞANLARINA YAKIŞIR ETKİNLİKLER HAZIRLIYORUZ"

Misafirperverliklerinden dolayı Başkan Gümrükçüoğlu'na teşekkür eden konuk Belediye Başkanı Vass, 2016 yılının kendileri için önemli olduğuna dikkat çekti. Vass "Çünkü sizin kahramanınız Kanuni Sultan Süleyman ve bizim kahramanımız Zirinyi anısına 450 yıllık bir program hazırlamak istiyoruz. Burada iki çok önemli şahıs ve kumandan söz konusu. Kanuni Sultan Süleyman dünyanın en önemli stratejik adamlarının ilk 10'unda dahil. Micro Zirinyi de çok önemli kahraman. Bu olayları önemlerine layık olarak kutlamak gerekiyor. O yüzden geçen sene içinde hükümet kararıyla bir heyetin yardımıyla organizasyon başladı. Planlar üzerinde büyük programlar hazırlamaya çalışıyoruz. Ön hazırlıklar sırasında bir çok şey konusunda anlaştık. 4 ve 11 Eylül'de değil bütün yıl boyunca farklı programlar hazırlayacağız. Sadece Zigetvar içinde değil Macaristan'da da programlar hazırlamaya gayret edeceğiz. Bu merkezi heyetin ve bu merkezi komitenin yanında da bir heyet var. Bu iki heyet bir işbirliği içinde programların listesini bu ay içinde hazırlamaya çalışıyoruz. Yayınlar arasında farklı farklı programlar olacaktır. Tabi ki bu programlar arasında en yoğun dönem Eylül ayının 4'. ve 11. günü arasında olacaktır. Büyük törenler yapacağız. Çünkü o gün Hırvatistan'ın Cumhurbaşkanını davet ettik. Sayın Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan ve bizim Cumhurbaşkanımız da katılacak. Tabi ki Cumhurbaşkanı kasabamızı ziyaret edecek. Tarihimizdeki bu iki önemli şahıs da bu törenlere layık" şeklinde konuştu.

"KANUNİ'NİN TÜRBESİ'Nİ BULDUK"

Etkinlikler için hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydeden Vass, "Zigetvar kalesi içinde önemli işlemler yaptık. Zigetvar kalesi içinde depolar var. 18. yüzyıla ait. Bir bina inşa edilmekte. Onu da bitirmek istiyoruz. Kale içerisinde Kanuni Sultan Süleyman Camisi var. Türk uzmanlarla beraber biz bu işi yapmak istiyoruz. Zigetvar'a yakın olan yerde Kanuni Sultan Süleyman Han'ın türbesi bulundu. Uzun yıllardır araştırmalar yapılıyordu. Bu araştırmalara ben kendim de katıldım. Bu bina ve bu tarihi bölge hem Türk hem de Macar insanların çok sevdiği bir yer olabilir. Biz bu bölgeyi de restore etmek istiyoruz. Hem Macaristan hem de Türkiye'nin desteğiyle bu işleri bitirebiliriz" diye konuştu.

Karşılıklı hediyeleşmenin ardından Başkan Gümrükçüoğlu konuklarına belediye binasını gezdirmesi ile ziyaret son buldu.

Kanuni’nin Vefat Ettiği Şehirden Doğduğu Şehre Geldiler

Kanuni’nin Vefat Ettiği Şehirden Doğduğu Şehre Geldiler

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim