• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

Kanserin Gizli Ajanı: Hpv Virüsü

Kanserin Gizli Ajanı: Hpv Virüsü
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, başta rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV virüsüne karşı uyardı. Prof. Dr. Çelik, HPV virüsünün kanserden sorumlu bir ajan olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, tarafından "Kanser Bizden Uzak Olsun" adlı konferans düzenlendi. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sitesinde düzenlenen konferansta Çelik, katılımcılara kanser türleri ve korunma yöntemleriyle ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Çelik, konferansın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanserleriyle ilgili uyarılarda bulunan Çelik, bu kansere neden olan HPV virüsüne dikkat çekti. Rahim ağzı kanserlerinin erken tanıyla tedavi edilebilen kanser türleri olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, "Rahim ağzı kanserleri tarama testleriyle erken tanısı konarak erken müdahaleyle tedavi edilebilen hayatını kurtarabildiğimiz kanserler. Rahim ağzı kanserlerinin en önemli nedeni HPV dediğimiz insan popülon virüsü dediğimiz bir virüstür. Cinsel olarak aktif yaşantı başladıktan sonra bu virüs toplumda çok yaygın olarak neredeyse yüzde 50'sini etkilemekte. Hücrelerin içine girerek yıllarca burada sessiz şekilde kalabildiği gibi zaman içerisinde kişinin risk faktörleriyle ilişkili olarak bunlar kanserin öncü lezyonları dediğimiz siğile dönüşüyor. Bu siğiller de ilerleyerek kanseri meydana getiriyor. Rahim ağzı bölgesinde kanser büyüdükçe de klinik bulgu vermeye başlıyor" dedi.

Klinik bulgularla birlikte kanserin erken evreden çıktığı uyarısında bulunan Prof. Dr. Çelik, "Bu nedenle rahim ağzı kanserlerinde sinir testi yani tarama testi yapılması çok önemli. 20'li yaşlarda alınan bu HPV virüsünün yıllar içerisinde gelişerek 40'lı yaşlara gelindiğinde kanser oluşturması söz konusu olduğu için düzenli aralıklarla yapılan smear testleri bize hastayı yönlendirme konusunda yardımcı oluyor" diye konuştu.

"KONDOMLAR KORUMUYOR"

HPV virüsünün bazı hasta guruplarında daha aktif olduğunu anlatan Çelik, şunları söyledi: "Bunlar genç yaşta cinsel ilişkiye başlayan kişiler. Farklı sayıda, fazla sayıda cinsel eş sahibi olan kişiler, sigara içen, kötü beslenen, bağışıklık sistemi kötü olan kişiler, kötü hijyene sahip olan kişiler özellikle bu gibi faktörler olduğunda HPV virüsünün enfeksiyon süresi daha da uzuyor. Buna bağlı olarak da kanser bu kişilerde daha fazla görülüyor. Burada kondom dediğimiz koruyucuların çok fazla bir etkinliği olmuyor. Sadece cinsel ilişki değil cilt temasıyla da bulaşabildiği için kondom tam koruma sağlayamıyor."

"KANSERİN GİZLİ AJANI"

Kadınların bu konuda bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, düzenli araklıklarla vajinal smear testi yaptırılması gerektiğini söyledi. HPV virüslerinin masum bir virüs olmadığını belirten Çelik, "Bu virüslerin rahim ağzı kanserleri dışında oral genital ilişki, cinsellikle bulaştığı için özellikle yurt dışında Amerika ve gelişmiş ülkelerde Avrupa'da baş boyun bölgesinde yutak kanserlerinin de en önemli sorumlu ajanı HPV virüsü olarak biliyoruz. Bunlar bizim tedavi yöntemlerimizi etkileyen yeni bilgiler. Ülkemizde HPV virüsünün baş boyun kanserleriyle olan ilişkisi konusunda yeterli veri yok. Ancak genç bireylerde sigara içmeyen bireylerde görülen ağız içi halk dilinde dil kökü, tonsil bölgesi kanserlerinde HPV virüsü oldukça kanserden sorumlu ajan" dedi.

HPV virüsünün aşısı olduğunu ancak rutin olarak kullanılmadığını belirten Çelik, "Özellikle HPV virüsüyle karşılaşmamış henüz bu enfeksiyonu geçirmemiş kişilerde hatta kız çocuklarında 11 yaşından sonra daha genç erişkinlerde de aşı yapılması öneriliyor" diye konuştu.

Kanserin Gizli Ajanı: Hpv Virüsü

Kanserin Gizli Ajanı: Hpv Virüsü

Kanserin Gizli Ajanı: Hpv Virüsü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim