• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Malatya Temsilciliği tarafından düzenlenen Kadın Akademi ve Liderlik Çalıştayı başladı.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Malatya Temsilciliği tarafından düzenlenen Kadın Akademi ve Liderlik Çalıştayı başladı.

Çalıştaya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı. Tüfenkci, çalıştay öncesi yaptığı konuşmada kadınların toplumun temel taşları olduğunu söyleyerek, hükümet olarak kadınların sosyal gelişimini ve eğitimini sağlama noktasında ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti. Yükseköğretim de kadın akademisyenlerin karar alma süreçlerine katılımını engelleyen sorunların çözümü ve katılımlarının artmasını sağlayacak adımların belirlenmesi amacıyla Malatya'da birçok üniversite rektörü, akademi, siyaset ve sivil toplum alanlarından ilgili paydaşların bir araya geldiği Kadın Akademi ve Liderlik Çalıştayı, bir otelde başladı. Kadın liderliğiyle ilgili sorunların giderilmesine yönelik fikirlerin ve düşüncelerin paylaşılacağı çalıştay iki gün sürecek ve 6 oturum şeklinde gerçekleştirilecek.

KADEM Malatya Temsilciliği ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile düzenlenen çalıştayın açılış programına, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Kadın ve Demokrasi Derneği Kurucu Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Kadın ve Demokrasi Derneği Malatya İl Temsilcisi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve çok sayıda davetli katıldı. Çalıştaydan önce yapılan protokol konuşmalarında ilk olarak kürsüye Kadın ve Demokrasi Derneği Malatya İl Temsilcisi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut çıktı. Kadın Akademi ve Liderlik Çalıştayını düzenlemekten büyük bir onur duyduğunu ifade eden Karabulut, geçen günlerde şehit olan Esma Başaran'a Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileyerek "Bir akademisyen olarak terörü lanetliyor, şiddetin her türlüsüne "hayır" diyorum. Artık anneler ağlamasın, bebekler ölmesin. Bu konuda devletimizin yaptığı her türlü uygulamayı destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Malatya'nın liderler şehri olduğunu belirten Karabulut, şöyle konuştu: "KADEM olarak ülkemizde mevcut siyasal, sosyal ve ekonomik yapıya katkı sağlamayı, kadınlarımızın birikimlerini, yeteneklerini belirli olarak kullanacakları uygun zemini oluşturmayı ve kadının aile içi ile sosyal rollerinin dengelenmesi adına kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşturulmasını amaçlıyoruz. Bu anlamda kadın haklarını koruyarak, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün geliştirilmesini ve sağlamlaştırılmasını amaçlıyoruz."

Kadın ve Demokrasi Derneği Kurucu Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz'da çalıştayın çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Türkiye'de kadınların yüksek öğretime girişlerine bakıldığında bunun 100 yıllık bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Osmanlı Devletinde 1914 yılında kadınların eğitimi ve öğretimi için kurulan ilk üniversite olan İnas Darülfünun bunun en güzel örneğidir. Kadınların eğitim ve öğretime verilen değeri kendi geçmişimizde de çok net bir şekilde görebiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada kadın akademisyenlerin sayısında 10 yıl önceye göre büyük bir artış var. Liderlik pozisyonlarında kadın sayısına baktığımızda Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2014 yılında hazırladığı Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre 19 ülkede yönetim kurulu başkanı kadın olan tek bir şirket bile olmadığı söyleniyor. Raporda yönetim kadrolarında kadın liderler sıralamasında ise Türkiye yüzde 11,1 ile 2'nci sırada yer almaktadır. Türkiye bu konuda bir alkışı hak ediyor."

Çalıştayın önemine vurgu yapan AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise "Kadın anadır, eştir, kadın evin omurgasıdır, direğidir. Analarımız olmazsa, bacılarımız olmazsa, eşlerimiz olmazsa böyle bir dünyanın bize ne hayrı olur. Kadim bir medeniyetin köklerine bağlı olarak yetişen bir toplumun ferdi olarak kadına şiddeti ben kadınlara yapılacak en büyük haksızlık olarak görüyorum. Kendisini bilen hiçbir eş, hiçbir insan kadına el kaldırma gibi bir cüreti ortaya koymamalıdır" ifadelerini kullandı.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da konuşmasında, çalıştayı organize eden ve emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadının olduğu, kadının elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini hepimiz çok net biliyoruz. Dünyada hiçbir şey yok ki, kadın eli değmeden güzel olsun. Kadın doğru söz, temiz kalptir. Kadın müşerref bir geçmiş, aydınlık bir gelecektir. Kadın huzurdur, kadın sükûnettir. Kadın itidaldir. Kadın nezakettir. Kadın zarafettir. Ve kadın cennete giden en güzel yoldur. Ne zaman ki insanlık bu yolu kullanmayı öğrenir, işte o zaman dünya da cennete döner. Biz dünyamızı cennete çevirmek istiyorsak kadınlarımızı hayatımızın en önemli unsuru yapmalıyız. Kadınlar hikâyelerin başkahramanıdır. Her zaman bunu hak etmişlerdir. Ben şimdiye kadar kadın eli değip de asgariye inmeyen bir sorun ne duydum ne de gördüm. Ama ne yazık ki, 10 yıl öncesine kadar kadınlar ülkemizde sadece edilgen konumdaydı. Şimdi ise artık kadınlarımız etken konumunda ve bu durum bizim için çok büyük bir onur."

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise kadınların siyaset, iş dünyası ve yönetim sahasında olmasının bir zorunluluk olduğunu kaydederek, "Necip Türk milletinin kadim töresinde gerek İslam inancının temelinde kadınlara son derece ehemmiyet verilirken üzülerek söylemeliyim ki, dünya milletleri arasında kadına verilen değer noktasında bir hayli gerilerde kalmış durumdayız. Erkek egemen toplumlarda bile erkeğin bir kadın tarafından büyütülüp yetiştirildiğini unutmuş durumdayız. Halbuki bir milletin yarınları olacak nesillerin karakterini, ahlakını ve düşünce yapısını, o ülkenin kadınlarının vicdanı ve fikri kapasitesi belirlemektedir" dedi.

Aile ve milletin temel taşı, toplum mimarı, ahlak ve iffet timsali kadınlarımızın siyasette, iş dünyasında, yönetim sahasında olması gerektiğini anlatan Kamçı, şunları söyledi: "Çünkü bir toplumun refahı, huzuru, üretkenliği, o toplumun kadınlarının refahı, huzur ve üretkenliğiyle paralellik arz etmektedir. Bunun tam tersi bir durum, özellikle kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılık, söz konusu toplumun gerilemesine, körelmesine ve çeşitli sosyal sorunlar yaşamasına sebebiyet verecektir."

Kürsüye son olarak çıkan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise kadınların toplumun temel taşı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Kadın yaradılış gayemize en uygun insandır. Fizyolojik farklılıklarının bir ayrımcılığa neden olmayacağı bir dünya daha doğrudur. Zaten bizim kadim medeniyetimizin prensiplerinin de bunu gerektirdiğini düşünüyorum." Bakan Tüfenkci, hükümet olarak kadınların sosyal gelişimini ve eğitimini sağlama noktasında ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün gösterdik, bugün gösteriyoruz, yarın da inşallah göstereceğiz. Bundan emin olabilirsiniz. Siyasette AK Parti olarak kadınlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yaptık. Yapmaya devam ediyoruz. Ama bir insan sırf kadın olduğu için de bir yerlere gelmemeli, bilgisiyle, birikimiyle gelmeli. Ki kadınlarımız zaten bunu sağlıyor, önemli olan kadınlarımıza görünür, görünmez engel koymamak, bu engelleri kaldırmak. Bu çalıştaylar da ortaya çıkacak neticeler bizim için örnek olur. Bizler de buralardan çıkan sonuca kulak kabartırız. 64. Hükümetin özellikle reform hükümeti olması ve kadına yönelik esnek çalışmayı hayata geçirme noktasında verdiği mücadeleyi yakinen biliyoruz. Önümüzdeki günlerde de böyle bir tasarı paketi tekrar meclisimizin gündemine gelecek."

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı

“Kadın Akademi Ve Liderlik Çalıştayı Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim