• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Kabine revizyonu yolda

Yeni yılda bir kabine revizyonu tahmin ediliyor. Yani Türkiye’nin, 2014 yılına yeni bir hükümetle girmesi kuvvetle muhtemel.

Türkiye’nin son dönemine, terör örgütü PKK’nın silah bırakması için başlatılan çözüm süreci damga vurdu. Son bir ay içinde dershanelerin kapatılması çerçevesinde Ak Parti ile Gülen Cemaati arasında yaşanan gerilim de, siyasi gündemin önemli bir gündem maddesini oluşturdu. Ancak siyasetteki gelişmelerin yani oluşan nehirlerin, denize kavuşmaları çerçevesinde en önemli tarihlerinden biri Mart ayındaki yerel seçim.  2014 yılı içinde iki önemli seçim yapılacak. Biri Mart ayındaki yerel seçim. Diğeri Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez, bir cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu, bu çerçevede çok önemli. Cumhuriyet tarihinin başından beni cumhurbaşkanı, Meclis tarafından seçiliyordu.  2015 yılında ise genel seçim yapılacak. Ak Parti’nin tüzüğü gereği 70’in üzerinde milletvekili, üç dönem şartı nedeniyle bu seçimde aday olamayacak.

Yeni yılda yeni kabine

Siyasetin bu tablosu; Mart ayındaki yerel seçime, yerel seçim olmasının ötesinde sonuçları itibariyle Türkiye’nin siyasi tablosuyla ilgili kendine has bir özgül ağırlık yüklüyor. Ak Parti, bu nedenle, yerel seçime ayrı bir önem veriyor. CHP ve MHP ve BDP’de aynı şekilde bu seçime kendi siyasi hedefleri çerçevesinde önem vererek hazırlanıyor. Yerel seçimin sonuçları; çözüm sürecinin yansımalarından cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bir dizi önemli konuda, belirleyici bir tablo oluşturacak.  Ak Parti”nin bugün itibariyle iki önemli bakanını, yerel seçimde aday göstereceği ortaya çıktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı.  Adalet Bakanı Sadullah Ergin”in Hatay Belediye Başkanlığı adaylığı da bugün grup toplantısında duyurulacak.

YSK “gerek yok” dedi ancak revizyon gündemde

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmesine gerek olmadığı yönünde oy birliğiyle karar verdiğini duyurmuştu. Ancak hükümetin, YSK”nın bu kararına rağmen kabinede Aralık ayında içinde önemli bir revizyon yapacağı,  en azından aday bakanları hükümet dışında bırakacağı  konuşuluyor. Yani Türkiye’nin yeni yıla yeni bir kabine ile girmesi kuvvetle muhtemel. Erdoğan, kabine revizyonu çerçevesinde hazırlayacağı yeni listeyi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına muhtemelen bu ay içinde sunacak. Erdoğan, daha önce kabine revizyonlarını, sınırlı yapmayı tercih etmişti. Yeni revizyonun kapsamı konusu,  siyasi kulislerde merak konusu oldu.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim