• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Japonya’nın Suşisi İzmir’den

Japonya’nın Suşisi İzmir’den
Japonya, Japon mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiğ balıktan yapılan suşi için İzmir'de yetiştirilen orkinosları tercih etti.

Japonya, Japon mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiğ balıktan yapılan suşi için İzmir'de yetiştirilen orkinosları tercih etti.

Japonya, Japon mutfağının en popüler yemeği suşi için İzmir'de yetiştirilen orkinosları seçti. Akdeniz'de avlandıktan sonra Karaburun, Çeşme ve Sığacık'taki balık çiftliklerinde 7 ay beslenen orkinoslar, Japonya'nın orkinos ithalatında ilk sıralara yerleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Akua-Dem Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Anbar, İzmir'in Japonya'ya bu yıl 3 bin beş yüz ton orkinos ihracatı yapacağını söyledi.

KAFES ÇİFTLİKLERİNDE BESLENİYOR

Japonya'nın Türkiye dışında İspanya ve Tunus gibi ülkelerden de orkinos ithal ettiğine işaret eden Nedim Anbar, "Şu an Türkiye'de üretilen bütün orkinos İzmir sınırları içerisinde üretiliyor ve Japonya'ya ihraç ediliyor. Akdeniz'deki orkinos Japonların tercih ettiği tür ve Japonlar için sofrada da baş rolde olan türlerden bir tanesi. Orkinoslar denizden yakalanıyor, yakalanan miktar kafese konuluyor. Sığır besiciliği gibi besleniyor, yağlandırılıyor ve Japonya'ya gönderiliyor" diye konuştu.

TÜRKİYE KALİTESİNDEN DOLAYI TERCİH EDİLİYOR

İhracatta iki yöntem kullanıldığına ve dondurulmuş yöntemde İzmir'in en kaliteli balığı ürettiğine dikkat çeken Anbar, "İki tip ihracat yöntemi var bir tanesi taze soğutulmuş dediğimiz yöntem ki bu Türkiye ihracatının yüzde 5 ile 10 arasında miktarı tutar. Geri kalan yüzde 95 kısmı da dondurulmuş olarak ihracat yapılır. Japon işleme gemisi buraya gelir. Biz balığı denizden çıkarırız, Japon işleme gemisine teslim edilir. Eksi 60 derecede dondurup konteynerle Japonya'ya gönderilir. Yüzde 95 oranında ürünümüzü dondurulmuş olarak ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.

3 BİN 500 TONLUK İHRACAT

Akdeniz'de geçen yıla nazaran orkinos kafes çiftliklerinde yüzde 25 oranında daha fazla üretim olduğunu belirten Nedim Anbar, bu sebeple kilogram satış fiyatının 17 dolar olacağını ifade etti. Bu yıl 3 ile 3 bin 500 ton civarında ihracat beklediklerini söyleyen Anbar, "Japonya'nın orkinosla ilgili yıllık tüketim miktarları belli, yıllık 20 bin ton tüketim var. Eğer üretim bu 20 bin tonun üzerine çıkmazsa satış fiyatları daha uygun oluyor. 20 bin tonun üzerinde üretim olması durumunda satışlarda da sıkıntı yaşıyorsunuz" dedi.

Japonya’nın Suşisi İzmir’den

Japonya’nın Suşisi İzmir’den

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim