• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Japonya’da yeni başbakanı belirleyecek seçimin sonucu netleşti

Japonya’da yeni başbakanı belirleyecek seçimin sonucu netleşti
Japonya'da istifa etme kararı alan Başbakan Shinzo Abe'nin yerine geçecek ismin belirleneceği LDP liderlik seçimini Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshihide...

Japonya'da istifa etme kararı alan Başbakan Shinzo Abe'nin yerine geçecek ismin belirleneceği LDP liderlik seçimini Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga kazandı. Suga'nın 16 Eylül'de yapılması beklenen bir olağanüstü Meclis oturumunda ülkenin yeni başbakanı görevini üstlenmesi bekleniyor.

Japonya'da mevcut Başbakan Shinzo Abe'nin sağlık sorunları gerekçesiyle istifa etme kararı almasının ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de (LDP) geçtiğimiz hafta başlayan liderlik yarışının galibi belli oldu. LDP'nin Meclis'te çoğunluğu elinde bulundurması nedeniyle ülkenin başbakanı da olacak isim Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga oldu. 394 LDP milletvekili ile 47 bölge temsilcisinin oy kullandığı seçimde LDP Politika Araştırma Konseyi Başkanı ve Eski Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile Eski Savunma Bakanı Shigeru Ishiba'yı geride bırakan Suga'nın 16 Eylül'de gerçekleştirilmesi beklenen bir olağanüstü Meclis oturumunda ülkenin yeni başbakanı görevini üstlenmesi bekleniyor.

Zafere kesin gözüyle bakılıyordu

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin geçtiğimiz ay sağlık sorunları nedeniyle istifa etme kararı almasının ardından iktidar partisi LDP ve Japonya'nın yeni liderinin kim olacağı sorusu gündeme gelmişti. Abe yeni başbakan seçilene kadar görevde kalacağını belirtirken, gözler LDP'deki liderlik yarışına çevrilmişti. Abe'nin görevi ara dönemde bırakması nedeniyle uygulanan "daraltılmış seçim" yönteminde tüm parti üyeleri yerine yalnızca 394 milletvekili ve 141 bölge temsilcisinin oy kullanacak olması milletvekilleri arasında geniş desteğe sahip olan Suga için avantaj olarak nitelendirilmişti. Bu nedenle Abe'nin sağ kolu olarak bilinen ve Abe'nin politikalarını devam ettirme sözü veren Suga'nın seçim zaferine kesin gözüyle bakılıyordu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim