• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

İstemiyorum HES, ben buralıyım. Dere olmamış, bütün canlılar ne yapsınlar. Arılar bile su içiyorlar.

İstemiyorum HES, ben buralıyım. Dere olmamış, bütün canlılar ne yapsınlar. Arılar bile su içiyorlar.
Arhavi'de halk tarafından ‘Pilarget’ olarak bilinen ve beş köyü kapsayan bölgede, şu an çalışmakta olan iki adet HES bulunuyor. Köylüler ise üçüncü bir HES’in dereyi kurutacağını, canlı yaşamını tehdit ettiğini dile getiriyor.

Artvin'in Arhavi ilçesine bağlı beş köyü kapsayan Pilarget bölgesinde kurulmak istenen üçüncü Hidroelektrik Santrale (HES) karşı köylüler mücadele veriyor. Bölgede ÇED raporuna ilişkin açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti kefiş yaptı. Bilirkişi heyetinin incelemelerini bekleyen köylü bir kadın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: "Sizin izniniz olmadan burada bir kepçe bile atılmaz."

Arhavi'de halk tarafından ‘Pilarget’ olarak bilinen ve beş köyü kapsayan bölgede, şu an çalışmakta olan iki adet HES bulunuyor. Köylüler ise üçüncü bir HES’in dereyi kurutacağını, canlı yaşamını tehdit ettiğini dile getiriyor.

Bölge halkı HES'e engel olmak için ÇED raporuna dava açtı. Açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti bölgede kefiş yaparken köylüler köy meydanında beklediler. Jandarma ekipleri de çevrecilerin eylem yapma ihtimaline karşı bölgede geniş önlemi aldı. Köylülerin bilirkişi heyetinin çalışmalarını izlemesine izin vermedi. 

"TORUNLARIMI ANCAK KÖYE DERE HEVESİYLE ALIŞTIRIYORUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mesajının olduğunu söyleyen köylü kadın "70 yaşındayım. Çocukluğumda dere sel gibi akardı. Şimdi derelerle oynandığı için hepten battı, gitti. Bu durumda zaten derelerimiz ırmak kadar oldu. Benim 7 torunum var. Pilarget köyüne 65 yaşındayken geldim. Torunlarımı ancak köye dere hevesiyle alıştırıyorum. Dere hevesiyle gelecekler, piknik yapacaklar. bunları yapamazlarsa torunlar ne için gelsinler" dedi. 

"SAYIN CUMHURBAŞKANIM, SİZİN İZNİNİZ OLMAZSA BURADA BİR KEPÇE ATILMAZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sevdiğini ve saygı duyduğunu ifade eden köylü kadın, "Ama bize de köylü olarak dokunmayın. Bizim yaylamız, antik kentlerimiz yok, bir deremiz var. Yarın bir gün hepimiz göç olup gittiğimizde yeni nesile ancak dereyi bırakabiliriz. Hepimiz ölüp gideceğiz. Yeni nesil derenin hevesiyle gelecek, derenin hevesi olmazsa gelmiyor. Çünkü büyük şehirlere alışkın. Sayın cumhurbaşkanım, sizin izniniz olmazsa burada bir kepçe atılmaz" diyerek HES yapımının durdurulmasını istedi.   

"İNSANLAR BURADA YAŞAMAK İSTİYORLAR"

CHP 22. Dönem Artvin Milletvekili ve avukat Yüksel Çorbacıoğlu, "Artvin Arhavi ilçesinde Plarget köyünde Saka 1 ve Saka 2 HES ile ilgili ÇED raporuna ilişkin açılan davanın keşfi vardı. Vatandaşlar toplandı burada, keşif ve mahkeme heyeti de gördü. İnsanlar burada yaşamak istiyor" dedi.

"KEŞİF EKİBİNE ANLATTIK, UMARIM BU GÜZELLİĞİ KATLETMEZLER"

Bölge halkının yüzyıllardır burada yaşadığını ve 'suyumuzu elimizden almayın' dediklerini aktaran Çorbacıoğlu, "Bu su buradaki yaşamın kaynağı. Ne yazık ki 3-5 mega watt'lık, iki santralin toplamda gücü 8 megawatt olacak. 8 megawatt için bu yaşam alanı insanların elinden alınmaya çalışılıyor. Bunu insanlar anlattı. Biz de keşif ekibine anlattık, umarım devlet, yargı, kamu görevlileri bu güzelliği katletmezler ve insanların yaşamına müsade ederler" diye konuştu. 

"DERE OLMAMIŞ, BÜTÜN CANLILAR NE YAPSIN"

HES projesine karşı tepki gösteren Pilargetli köylü kadın, "İstemiyorum HES, ben buralıyım. Dere olmamış, bütün canlılar ne yapsınlar. Arılar bile su içiyorlar" diyerek tepki gösterdi. 

"BU DEREDE HES OLUR MU?"

HES projesine yapılan itirazın ardından bugün bilirkişi heyetinin bölgede keşif yaptığını hatırlatan Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazim Kurtoğlu da şöyle dedi:

"Bu derede HEs olur mu? Devlet büyüklerimizden Pilarget Derneği başkanı olarak rica ediyorum. Bu ülkemize ciddi bir enerji açığını kapatacaksa biz de politikanın yanındayız. Fakat devlet büyüklerimizden ricamız, bizim bu havzamızın koruma altına alınmasını istiyoruz. Yanlış projelerle bu vadinin yok olmasını istemiyoruz." 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim