• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

İstanbul’da su sıkıntısı yaşanacak mı?

İstanbul’da su sıkıntısı yaşanacak mı?
İstanbul’un önümüzdeki günlerde su sıkıntısı çekeceğine dair iddialar üzerine DSİ, yazılı bir açıklama yaparak iddialara yanıt verdi. DSİ, açıklamada "Yakın gelecekte İstanbul ilimizde içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir" denildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, son günlerde İstanbul'daki içme suyu barajlarından görüntüler eşliğinde su sıkıntısı yaşanabileceği yönünde haberlerin basında yer aldığı belirtilerek "Yakın gelecekte İstanbul ilimizde içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir" açıklaması yaptı.

Konuyla ilgili DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, olumsuz yönde artan haberler üzerine açıklamanın yapılması gerekli görüldüğü belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

"14 Ağustos tarihinde İstanbul’a verilen içme ve kullanma suyu miktarı 3 milyon 149 bin metreküp civarında olup bu rakam İstanbul ilimiz için pik noktalardadır. Bu rakam dikkate alınarak günlük tüketiminin bu şekilde devam ettiği düşünüldüğünde dahi mevcut doluluk oranları, İstanbul ilimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacını hiç su geliri olmasa bile 120 gün karşılayabilecek seviyededir. Olası yağışlar da dikkate alındığında yakın gelecekte İstanbul ilimizde içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir. Uzun vadede de bir su sıkıntısı yaşanmaması yönünde Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam etmektedir. Bu çerçevede İstanbul ilimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacının önemli bir miktarı DSİ tarafından daha önce inşa edilen Ömerli , Alibeyköy , Büyükçekmece , Sazlıdere Barajı ile Yeşilçay ve Melen Sisteminden karşılanmaktadır. İstanbul’un su meselesine köklü bir çözüm getirmek maksadıyla Melen Projesi geliştirilmiştir. Melen Projesinin 1. aşaması olan ve 12 Aralık 2012 tarihinde tamamlanan Melen regülatörü, 189 km olan isale hattı, tüneller ve İstanbul Boğazının 135 metre altından geçen tünel vasıtasıyla yıllık 268 milyon metreküp su Kağıthane Dağıtım Tesislerine ulaştırılmaktadır. Bu sayede bugüne kadar İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmamıştır."

İstanbul içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmının Anadolu Yakası'ndaki su havzalarından karşılandığı bildirilen açıklamada, proje çalışmalara devam eden Melen Barajı ile ilgili şu açıklamaya yer verildi:

"Bu kapsamda yapımı devam eden ve Sakarya Kocaali ilçesinde bulunan Melen Barajı ile temelden 124 metre yüksekliğe ve 693,54 milyon metreküp depolama hacmine sahip olan Melen Barajı ile İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecektir. Baraj gövdesi 2017 yılında tamamlanan Melen Barajı'nda oluşan problemlerin çözümlenmesine yönelik yapılan proje çalışmaları akabinde 28 Şubat 2020 tarihinde projenin ihalesi yapılmış ve yüklenici ile yapım sözleşmenin imzalanmasının ardından 01 Haziran 2020 tarihinde inşaat çalışmalarına başlanmıştır. 1000 gün olarak planlanan iş yapım süresi ile birlikte 2023 yılında Melen Barajı'ndan İstanbul'a su verilmeye başlanacaktır."

Açıklamada DSİ'nin yapımı devam eden diğer projelerle ilgili ise şu bilgilere yer verildi:

"Anadolu Yakası'nda yer alan diğer bir proje olan Sungurlu Barajı, İstanbul’un Şile ilçesinde yer almaktadır. Sungurlu Barajı yapım ihalesi 25 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olup barajdan yılda 115 milyon metreküp su İstanbul’a verilecektir. Sungurlu Barajının 2023 yılında tamamlanması planlanmıştır. Yapım ihalesi 2021 yılında yapılacak olan Osmangazi Barajı ise İstanbul’un Şile ilçesinde yer almaktadır. 211,55 milyon metreküp depolama hacmine sahip olacak Osmangazi Barajı ile İstanbul’a yılda 185,87 milyon metreküp su verilecektir. Planlama çalışmaları tamamlanmış ve proje ihalesi 2020 yılı içerisinde yapılacak olan Kabakoz Barajı İstanbul’un Çatalca İlçesinde yer almaktadır. 62,14 milyon metreküp depolama hacmine sahip olan barajdan İstanbul’a yılda 21 milyon metreküp su sağlanacaktır. Anadolu Yakası'nda gerçekleştirilecek bu projeler ile İstanbul’a yılda yaklaşık 1 milyar 400 milyon metreküp su temin edilecek olup 2050 yılına kadar ki içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır."

Diğer taraftan Avrupa Yakası'nda da baraj projesi çalışmaları devam ettiği bildirilen açıklamada bu kapsamda proje çalışmaları tamamlanmış ve ihale süreci başlatılmış olan Pirinççi Barajı ile diğer projelerle ilgili şu bilgilere yer verildi: Pirinççi Baraşı İstanbul’un Arnavutköy İlçesinde yer almaktadır. 18,30 milyon metreküp depolama hacmine sahip barajdan İstanbul’a yılda 22,80 milyon metreküp su tedarik edilecektir. Barajın 2020 yılı sonunda yapım ihalesi gerçekleştirilecektir. Planlama çalışmaları tamamlanmış ve proje ihalesi 2020 yılı içerisinde yapılacak olan Hamzalı Barajı İstanbul Çatalca İlçesinde yer almaktadır. 50,48 milyon metreküp depolama hacmine sahip baraj ile İstanbul’a yılda 23,90 milyon metreküp su tedarik edilecektir. Planlama çalışmaları devam eden Karamandere Barajı İstanbul’un Çatalca İlçesinde yer almaktadır. 34,80 milyon metreküp depolama hacmine sahip baraj ile İstanbul’a yılda 15,29 milyon metreküp su sağlanacaktır. Planlama raporu hazırlama ihalesi tamamlanmış ve işe başlanacak olan Yenişamlar Barajı İstanbul’un Arnavutköy İlçesinde yer almaktadır. 24,70 milyon metreküp depolama hacmine sahip barajdan İstanbul’a yılda 16,40 milyon metreküp su tedarik edilecektir. Avrupa Yakası'nda gerçekleştirilecek bu projeler ile yılda yaklaşık 80 milyon m3 su İstanbul’un hizmetine sunulacaktır."

Açıklamasın son kısmında ise "DSİ tarafından, hem Anadolu Yakası hem de Avrupa Yakası'nda bulunan su kaynakları üzerinde inşa edilecek bu barajlarla İstanbul'a yılda toplam 1 milyar 480 milyon metreküp daha ilave su sağlanarak susuzluk tehlikesine karşılık gerekli tedbirler alınmış olacaktır" bilgisi verildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim